Тази жена не е била арестувана в Германия за това, че няма зелен сертификат за Covid-19

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Видеоклип, на който се вижда как полицията поставя белезници на жена, която разхожда кучето си на улицата, е споделен над 2600 пъти от началото на януари 2022 г. насам с твърдението, че жената е арестувана, защото не е имала зелен сертификат за Covid-19. Това твърдение е невярно. Събитията са се случили в Бавария през април 2021 г., когато не е имало изискване за такъв сертификат, за да се излиза навън. Полицията и съдът твърдят, че жената е била арестувана заради оказана съпротива на полицията.

"7 полицая арестуват баба ви, защото разхожда пинчера без зелен сертификат по улицата", се казва във Facebook пост. Към него има кратко видео, на което се вижда как полицията обгражда жена и малкото ѝ куче. Следва размяна на реплики, която се разгорещява, а в един момент полицаите упражняват сила върху жената и я арестуват. Коментирайки мерките срещу Covid-19 и ваксините, постът завършва: "Наистина всички трябва да си стоите у вас да си носите памперса на лицето да се боцкате през 3 месеца и да видим до къде ще доведе това."

Повечето от коментарите под поста критикуват или осмиват действията на полицията. "Трябваше да извикат Националната гвардия и да вдигнат армията на крак за тази баба. Явно е шпионин антиваксър, дошла за президента.", пише иронично потребител.

Някои обаче посочват, че случката няма нищо общо със зеления сертификат, чрез който властите в различни държави се опитват да ограничат разпространението на коронавируса. Нашето разследване установи, че това е точно така.

Скрийншот на пост във Facebook, споделящ невярна информация, направен на 25 януари 2022 г.

За да открием мястото, където е заснет видеоклипът, потърсихме в Google името на сладкарницата ("Wipper"), която можете да видите на 0:21 от видеото. Намерихме снимки на идентично място (форма на прозорците, цвят на фасадата) в баварския град Кемптен.

Скрийншот от 0:21 от видеото, споделено във Facebook и скрийншот от снимка в Google maps, на която се вижда същата сграда с локация. Направени на 26 януари 2022 г.

Чрез друго търсене по ключови думи, стигнахме до публикации в германски медии (тук или тук), от които разбираме, че инцидентът е станал на 17 април 2021 г. или повече от осем месеца преди подвеждащото видео да бъде публикувано във Facebook през януари 2022 г.

През април 2021 г. няма изискване за зелен сертификат в Бавария

Приложението, наречено CoVPass, което позволява да се покаже сертификат за Covid, е въведено в Германия през юни 2021 г. или два месеца след ареста на жената.

По времето, когато е заснето видеото, правилата в Бавария предвиждат вечерен час 22:00 до 5:00 часа в случай, че честотата на новите случаи е над 100, както е обяснено в тази статия. Както става ясно от същата публикация, сред изключенията от това правило е излизането навън, за разходка на домашен любимец.

Малко след инцидента в Кемптен Германия уеднакви федералните правила, като въведе ограничения за магазините, частните срещи и вечерния час. Тези правила обаче не предвиждат забрана за излизане от дома, особено ако искате да извеждате кучето си, както се казва в тази статия на Zeit.

Мерките за ограничаване на разпространението на Covid-19 се актуализират редовно. Германското правителство публикува актуалните ограничения тук.

Каква е причината за ареста на жената?

Местните медии съобщават, че на 17 април 2021 г., денят, в който е заснет този видеоклип, в Кемптен е имало засилено полицейско присъствие, тъй като е била предвидена голяма демонстрация на движението Querdenken срещу Covid-19 мерките, а също и контрапротест.

Протестът е забранен, съобщи на 10 януари 2022 г. за AFP говорител на местната полиция. "Затова в града имаше сравнително голям брой полицаи за борба с безредиците, също и на мястото, където първоначално беше обявена демонстрацията", каза той.

Според неговата версия за събитията жената от видеото се е приближила до полицейската блокада. Имало е размяна на реплики. Полицията твърди, че жената ги е обидила, а тя от своя страна заявила, че е изразила само "общо недоволство", каза още говорителят.

След това полицаите тръгват след жената, за да установят самоличността ѝ. Според полицията тя е отказала да предостави тази информация. Започва спор, а тя удря един от полицейските служители, след което е избутана и арестувана. "Не съм (направила) абсолютно нищо, нищо, нула! Не съм я и обиждала! Не, не съм я обидила!", казва жената във видеото.

На 19 април 2021 г. местен телевизионен канал публикува репортаж от инцидента, който показва сцената от друг ъгъл. На 00:45 от видеото се вижда как жената удря полицайката по ръката. Говорителят на местната полиция Доминик Гайслер дава полицейска версия на събитията, която е подобна на описаната от властите пред AFP.

Скрийншот от репортаж на местна телевизия, на който се вижда как жената удря полицай по ръката. Направен на 25 януари 2022 г.

Призната за виновна за оказване на съпротива на полицията

На 17 януари 2022 г. окръжният съд на Кемптен признава жената за виновна в оказване на съпротива на органите на реда и ѝ налага глоба в размер на 4000 евро, съобщи прокуратурата в имейл до AFP на 18 януари 2022 г.

На сайта на регионалната телевизия Bayerischer Rundfunk е поместена публикация, която разследва сходни подвеждащи постове в социалните медии относно инцидента, като ги определя като подвеждащи, неактуални и лишени от контекст. От изданието са присъствали на съдебното заседание и съобщават, че жената е признала, че е оказала съпротива на полицията.

COVID-19