Запознайте се с екипа

За AFP Fact Check

AFP Fact Check е отдел в рамките на Agence France-Presse, многоезична и мултикултурна информационна агенция, чиято мисия е да осигурява постоянно точно, балансирано и безпристрастно отразяване на новините, където и когато се случват по света.

За да се справи с разпространението на дезинформация онлайн, през 2017 г. AFP създаде специален екип за проверка на факти и разследвания в цифрова среда, вдъхновен от опита ни с получилия признание съвместен проект CrossCheck за изборите във Франция през същата година.

Оттогава насам AFP Fact Check се превърна във водещата световна организация за проверка на фактите с повече от 100 журналисти, посветени на тази дейност и работещи в десетки страни по света.

Журналистите на AFP, които проверяват фактите, следят онлайн съдържанието на 26 езика, като работят с местните редакции на агенцията, за да гарантират задълбочено и точно отразяване в съответния културен и политически контекст. Проверяваме фактите на английски, арабски, бахаса индонезия, бахаса малайзия, бенгалски, български, бирмански, гръцки, испански, хинди, каталонски, корейски, немски, нидерландски, полски, португалски, румънски, сръбски, словашки, тайландски, унгарски, фински, френски, хърватски, чешки и шведски. Статиите се редактират в регионалните хъбове, а глобалният екип се управлява от централата на AFP в Париж.

Нашият екип

Глобална продукция

Фил Четуийнд, директор "Глобални новини", Франция

Фил Четуийнд носи цялостна отговорност за редакционната стратегия на AFP и за 1700-те журналисти на агенцията. Откакто се присъединява към агенцията през 1996 г., той е отразявал събития от около 20 държави и заема длъжности, сред които главен редактор в световен мащаб и главен редактор на Азиатско-тихоокеанския регион. 

Грегоар Лемаршан, ръководител на отдел "Дигитални разследвания", заместник главен редактор, Франция

От 2017 г. насам Грегоар Лемаршан ръководи глобалната мрежа за дигитални разследвания на AFP, а от 2012 г. - нейната стратегия за социални медии. Преди това е работил като спортен репортер и кореспондент в Рим.

Софи Никълсън, заместник-главен редактор, "Дигитални разследвания", Франция

Софи Никълсън ръководи глобалния екип за дигитални разследвания и разработването на онлайн платформата за обучение и поредицата от видеоклипове на AFP. Преди това Софи е работила като кореспондент в Мексико Сити и е отразявала събитията в Латинска Америка. Започва кариерата си в радиото и телевизията в Би Би Си в Лондон.

Жули Шарпентра, заместник-главен редактор,"Дигитални разследвания", Франция

Жули Шарпентра става заместник-главен редактор на дигиталните разследвания през 2022 г., след като повече от две години разследва дезинформация по здравни въпроси и пандемията от Covid-19. Тя е отразявала различни теми за AFP, включително бизнес, икономика, трудова заетост и семейни въпроси. Била е кореспондент в Сан Франциско и Ню Йорк, работила е и като видеожурналист.

Елоди Мартинез, координатор на обучението по глобални дигитални разследвания, Франция

През 2022 г. Елоди Мартинез става глобален координатор на обучението по разследвания в цифрова среда. Преди това тя е била ръководител на отдела за дигитални разследвания за Латинска Америка и Испания, а преди това - ръководител екип за онлайн новини и социални медии на испански език към AFP.

Натали Хендел, координатор на видеа за цифрови разследвания, Франция

Натали Хендел контролира производството на видеоклипове за цифрови разследвания. Тя се присъединява към AFP през 2009 г., като първо работи в продължение на десетилетие като видеорепортер в САЩ и Франция, след което преминава към репортажи в текст за наука, здраве и околна среда. Тя се присъединява към екипа за разследвания в цифрова среда през 2021 г.

Кристина Абелан-Матаморос, видеожурналист, "Цифрови разследвания", Франция

Кристина Абелан-Матаморос работи като видеожурналист в екипа за цифрови разследвания. Тя изготвя видеоклипове основно на испански и португалски език, но също така помага при изготвянето им на английски и френски език. Тя се присъединява към AFP през 2019 г. като продуцент за AFPTV Live. Преди това е работила за Euronews и Storyful. Присъединява се към екипа за цифрови разследвания през 2023 г.

Мириам Адам, видеожурналист, “Дигитални разследвания”, Франция

Мириам Адам е видеожурналист в екипа за дигитални разследвания в Париж. Преди това е работила като видеожурналист, отразяващ общи новини във Франция, следящ за събития като пандемията от Covid-19 и протестите на "жълтите жилетки". Работила е също в Никозия, където е отразявала всички новини от региона на Близкия изток и Северна Африка.

Жаклин Пич, ръководител на технически проекти, “Дигитални разследвания”, Франция

Жаклин Пич ръководи техническото развитие на екипа за дигитални разследвания. Откакто се присъединява към AFP през 1996 г., тя е заемала позиции в различни държави, включително като ръководител на телевизионна продукция на AFP на английски, кореспондент в Нидерландия и видеожурналист, отговарящ за Югоизточна Азия.

Мари Бонер, ръководител на отдел "Развитие и партньорства", “Дигитални разследвания”, Франция

Мари Бонер работи по развитието на глобалния екип за дигитални разследвания. Тя управлява партньорствата с организации за разследвания в цифрова среда. През 2017 г. тя координира проекта CrossCheck France от името на First Draft, а до 2021 г. е глобален ръководител на партньорствата там.

Дени Тейсу, мениджър на AFP Medialab, Франция

Дени Тейсу е ръководител на иновациите във финансирания от ЕС проект по програма "Хоризонт" vera.ai (2022-2025 г.) и основател на приставката за проверка на онлайн съдържание InVID-WeVerify, която надгражда предишните проекти на ЕС  InVID (2016-2018 г.) и WeVerify (2018-2021 г.).

Бертран Гупил, Софтуеърен Архитект, AFP Medialab, Франция

Бертран Гупил е основният технически ръководител на приставката за проверка на онлайн съдържание InVID-WeVerify. В рамките на AFP Medialab yчаства във финансирани от ЕС проекти (InVID, WeVerify, vera.ai) за борба с дезинформацията и създаване на инструменти за проверители на факти.

  

Европа

Брануен Робъртс, ръководител на отдел "Цифрови разследвания" за Европа, Франция

Брануен Робъртс ръководи екипа за Европа. След като се присъединява към AFP  през 1998 г., тя работи като журналист, редактор и ръководител на бюро, включително в Южна Африка, Хонконг, Париж и Афганистан. През 2020 г. става част от екипа за цифрови разследвания.

Джулиет Монтес, заместник-ръководител на отдел "Цифрови разследвания" за Европа, Обединено кралство

Жулиет Монтес е заместник-ръководител на екипа за Европа. Журналист в AFP  от 2010 г. Преди това е била съдебен репортер в Париж и кореспондент в парижките предградия, а през 2020 г. се присъединява към екипа за дигитални разследвания.

Естел Пеар, редактор, Франция

Естел Пеар работи за AFP от 2010 г. Преди да се присъедини към екипа за дигитални разследвания в Европа като редактор през 2021 г., тя е била икономически кореспондент в Германия, репортер, отразяващ социални конфликти във Франция, и редактор на новини.

Ева Вакенройтер, редактор, Австрия

Ева Вакенройтер отговаря за отразяването на събитията на немски език. Преди да се присъедини към AFP през 2020 г., тя работи като репортер и е съосновател на блог за проверка на факти.

Джастиндър Кера, редактор, Австрия

Джастиндър Кера е редактор в екипа за Европа във Виена, като преди това е работил там за текстовата информационна емисия на AFP. Преди да се присъедини към AFP  през 2018 г., той е работил в Би Би Си, включително като продуцент на някои от основните новинарски програми на радиото и в BBC World TV.

Лаура Манеринг, редактор, Испания

Лаура Манеринг работи като редактор в екипа на Европа от 2021 г. насам. Тя се присъединява към AFP  през 2012 г. като редактор на бюрото за новини от Азиатско-тихоокеанския регион, а по-късно в продължение на четири години е ръководител на бюрото за Хонконг и Тайван. Преди това е работила за вестници и списания в Обединеното кралство.

Сали Мейърс, редактор, Испания

Сали Мейърс, която се присъедини към AFP през 2016 г., е редактор в екипа за Европа и член на управителния орган на EFCSN. Преди това е била заместник-ръководител на бюрото на AFP за Западните Балкани и кореспондент в Югоизточна Азия.

Саймън Моргън, редактор, Франция

Саймън Моргън е редактор в екипа за Европа. Присъединява се към AFP през 1998 г. и работи като репортер във Франкфурт и Виена. През 2017 г. се премества в редакцията на английски език в централата в Париж, а през 2022 г. се присъединява към екипа за дигитални разследвания.

Анна Холингсуърт, репортер, Финландия

Анна Холингсуърт следи за дезинформацията във Финландия. Преди да се присъедини към AFP през 2022 г., тя се грижи за ангажиране на аудиторията в The Times and Sunday Times в Лондон, като пише по теми среди които здравеопазване, социални промени и култура.

Шарлот Стеенакерс, репортер, Белгия

Шарлот Стеенакерс следи за дезинформацията в Нидерландия. Преди да се присъедини към AFP  през 2022 г., тя е била журналист на свободна практика в Ливан и Брюксел. Работила е също така за Reuters и вестник Le Soir.

Еде Заборски, репортер, Австрия

Ede Záborszky следи за дезинформацията в Унгария. Преди да се присъедини към AFP  през 2021 г., той работи за Index.hu, един от най-големите и най-старите онлайн новинарски сайтове в Унгария, и като сътрудник на свободна практика за унгарската новинарска служба на Радио Свободна Европа (RFE/RL).

Феликс Тодтман, репортер, Германия

Феликс Тодтман следи за дезинформация в Германия, Австрия и Швейцария. Преди да се присъедини към AFP през 2022 г., той работи в Märkische Allgemeine Zeitung в Потсдам и Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) в Хановер и Берлин.

Ян Русецки, репортер, Германия

Ян Русецки следи за дезинформация в Германия, Австрия и Швейцария. Преди да се присъедини към AFP през 2020 г., той работи като редактор в Märkische Allgemeine Zeitung, който е част от Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Катарина Субашич, репортер, Сърбия

Катарина Субашич се присъедини към екипа за дигитална проверка през 2020 г. като проверител на факти, отговарящ за Сърбия, Хърватия, Черна гора и Босна и Херцеговина. Тя работи за AFP  от 1998 г. като репортер и редактор за Сърбия и Западните Балкани.

Ладка Мортковиц, репортер, Чехия

Ладка Мортковиц съобщава за дезинформацията в Чехия. Преди да се присъедини към AFP през 2020 г., Ладка работи като репортер за различни международни медии, включително Bloomberg News и The New York Times. През последните две десетилетия тя прави репортажи от Прага, Париж и Берлин.

Мая Чарнечка, репортер, Полша

Мая Чарнечка следи за дезинформацията в Полша. Преди да се присъедини към екипа за дигитална проверка през 2019 г., тя работи като текстови и видео журналист за AFP във Варшава, като отразява политически, социални, икономически и културни новини.

Мари Жанри, репортер, Белгия

Мари Жанри е журналистка, която работи за франкофонска Белгия и Швейцария. Преди да се присъедини към AFP  през 2020 г., тя работи като разследващ журналист и проверител на факти за френския телевизионен канал France 24.

Марион Дотри, репортер, Сърбия

Марион Дотри е журналист, който отразява събитията в Сърбия, Хърватия, Черна гора и Босна и Херцеговина. Преди да се присъедини към AFP  през 2020 г., тя работи като кореспондент на свободна практика за френски и англоезични медии, като отразява новините от Западните Балкани.

Наталия Савка, репортер, Полша

Наталия Савка е журналист, отразяващ Полша. Работи за  AFP от 2019 г., а преди това е работила в полския всекидневник Газета Виборча, като е отразявала национални новини. Участва и в обученията за AFP.

Паула Чебеску, репортер, Австрия

Паула Чебеску следи за дезинформацията в Румъния. Преди да се присъедини към AFP  през 2021 г., тя работи в румънския уебсайт за проверка на факти Factual и за местния проект за разследваща журналистика Să Fie Lumină.

Петрос Константинидис, репортер, Гърция

Петрос Константинидис следи за дезинформацията в Гърция и Кипър. Преди да се присъедини към AFP през 2022 г., той работи като редактор на новини в Eleftherostypos.gr и за France 24 в Париж. Работи и като разследващ репортер за гръцкия всекидневник ТА НЕА.

Роберт Барса, репортер, Чехия

Роберт Барса наблюдава за дезинформация в Словакия. Преди да се присъедини към AFP  през 2020 г., той е работил като онлайн редактор в словашкия седмичник .týždeň, като репортер в Denník N и като репортажен фотограф за различни медии. Участва и в обученията за AFP.

Росен Босев, репортер, Австрия

Росен Босев следи за дезинформацията в България. Преди да се присъедини към AFP  през 2021 г., в продължение на 15 години той работи като журналист в седмичника Капитал, като отразява съдебната система и правата на човека.

Саладин Салем, репортер, Германия

Саладин Салем съобщава за дезинформация в Германия, Австрия и Швейцария. Преди да се присъедини към AFP през 2021 г., той завършва магистърска степен по международна журналистика в Париж и Майнц.

Теофил Блуданис, репортер, Гърция

Теофил Блуданис следи за дезинформацията в Гърция и Кипър. Преди да се присъедини към екипа на AFP за дигитална проверка през 2022 г., той работи като журналист за швейцарския местен вестник Le Journal du Jura и за AFP  като фотограф.

 

Африка

Въпреки че се стремим да бъдем възможно най-прозрачни по отношение на нашите служители, някои държави са по-враждебни от други по отношение на журналистиката. По тази причина имената на някои от журналистите от нашия екип в Африка няма да бъдат посочени, за да се гарантира тяхната безопасност.

Нина Лампарски, ръководител на отдела за цифрови разследвания за Африка, Франция

Нина Лампарски ръководи екипа за дигитални разследвания в Африка. Тя се присъединява към AFP от BBC като чуждестранен кореспондент във Виена през 2015 г. Кариерата ѝ, която обхваща цифрови медии, радио и печат, я отвежда в Сидни, Пном Пен, Лондон и Брюксел.

Гаел Фор, заместник-ръководител на отдел "Цифрови разследвания" за Африка, Франция

От 2020 г. Гаел Фор е заместник-ръководител на екипа за цифрови разследвания в Африка. Преди това тя е работила  като редактор и репортер във френски и американски медийни организации, като се е фокусирала върху разследванията и проверката.

Брет Хорнър, старши редактор за Африка, Южна Африка

Брет Хорнър се присъединява към AFP през 2019 г. като  наблюдава програмата на AFP за дигитални разследвания в Африка. Журналист с 20-годишен опит, преди това той е бил главен редактор на два регионални вестника и новинарски уебсайт в Южна Африка.

Селия Лебур, редактор, Франция

Селия Лебур се присъединява към екипа за дигитални разследвания през 2022 г. като редактор за френскоговорящите държави в Африка. Тя започва работа в AFP като репортер за общи новини през 2012 г., първо в Габон, а след това в Нигерия, като прави обширни репортажи от страни в Централна и Западна Африка.

Фикайо Овоей, репортер, Нигерия

Фикайо Овоей oтразява дезинформацията в Нигерия. Преди това е бил репортер в Ройтерс Нигерия, специализиран за икономика, околна среда и политика. Фикайо е бил и ръководител на бизнес отдела в онлайн вестника TheCable.

Джеймс Окон'о, репортер, Южна Африка

Базиран в Йоханесбург, Джеймс Окон'о следи за дезинформацията, която се разпространява в англоговорящите страни в Африка. Преди това Джеймс е работил в PesaCheck, най-голямата местна организация за проверка на факти в Африка, и като писател и продуцент на съдържание за Johanniter International Assistance и Echo Network Africa в Кения.

Марин Лефевр, репортер, Франция

Марин Лефевр отразява дезинформацията, разпространявана във френскоговорящите африкански страни на юг от Сахара. Стипендиант на Google News Initiative за 2019 г., преди това е работил на свободна практика за френски и международни медии във Франция и Обединеното кралство.

Мери Кулунду, репортер, Кения

Мери Кулунду следи дезинформация в страните от Източна Африка. Бивш репортер на водещи новинарски уебсайтове в Кения, тя има магистърска степен по дигитална журналистика и е провела проучване за това как кенийските редакции се справят с дезинформацията по време на извънредни събития.

Моник Нго Маяг, репортер, Сенегал

Моник Нго Маяг отразява дезинформацията за AFP от 2019 г., първо в Габон, а сега в Сенегал. Преди да се присъедини към AFP, Моник прекарва почти десетилетие в работа като репортер за камерунски частни медии,а след това се насочва към дигитални разследвания за онлайн новинарски сайт.

Суй Кахофи, репортер, Кот д'Ивоар

Суи Кахофи се присъединява към бюрото на AFP в Абиджан през 2022 г. Той е работил почти две десетилетияза национални и международни медии в Кот д'Ивоар и Африка. Бивш журналист в мултимедийно предаване за BBC Afrique, той започва да разобличава дезинформация/измами през 2016 г.

Тендай Дубе, репортер, Южна Африка

Тендай Дубе следи дезинформацията в Южна Африка за AFP от 2018 г. насам. Преди това е работила в международни редакции за CNBC Africa и Ройтерс. 

Тони Бакаре, репортер, Нигерия

Тони Бакаре отразява дезинформация от Нигерия. Носител на наградата "Сигма" за журналистика с данни, той се присъединява към AFP от The Guardian Nigeria, където ръководи екипа за дигитални новини. Работил е и в Business Eye, където е отразявал фондовия пазар и телекомуникациите.

 

Азиатско-тихоокеански регион

Въпреки че се стремим да бъдем възможно най-прозрачни по отношение на нашите служители, някои страни са по-враждебни от други по отношение на журналистиката. Ето защо имената на някои от журналистите от нашия азиатско-тихоокеански екип няма да бъдат посочени по-долу, за да се гарантира тяхната безопасност. 

Рейчъл Бланди, ръководител на отдел "Цифрови разследвания" за Азиатско-тихоокеанския регион, Хонконг

Рейчъл Бланди ръководи екипа за дигитални разследвания в Азиатско-тихоокеанския регион. Тя идва от Лондон като е работила на различни позиции като репортер и дигитален продуцент във вестници в Обединеното кралство.

Шарлот Мейсън, заместник-ръководител на отдел "Цифрови разследвания" за Азиатско-тихоокеанския регион, Хонконг

Шарлот Мейсън участва в ръководството на екипа в Азиатско-тихоокеанския регион. Тя се присъединява към AFP през 2018 г. като репортер и редактор в Париж, след което отразява дезинформация в Африка, Европа и Северна Америка. Преди това е писала за различни медии в Обединеното кралство и Франция.

София Ксю, мениджър цифрово обучение за Азиатско-тихоокеанския регион, Хонконг

София Ксю ръководи програмата за обучение по цифрова журналистика на AFP в Азиатско-тихоокеанския регион. Тя се присъединява към AFP през 2020 г. като редактор на дигитални разследвания. Обучила е стотици журналисти и студенти в областта на журналистиката в цифрова среда на медийни конференции и в университети в цяла Азия.

Джейк Сориано, редактор, Филипини

Джейк Сориано е редактор в екипа за Азиатско-тихоокеанския регион. Той се присъединява към бюрото на AFP в Манила като репортер за дигитални разследвания през 2019 г. Преди това е работил по проекти за проверка на факти във Филипините.

Джеф Ли, редактор, Хонконг

Джеф Ли е редактор в екипа за Азиатско-тихоокеанския регион. Преди да се присъедини към AFP през 2022 г., той работи като журналист в Би Би Си, където отразява Хонконг и Китай.

Натакорн Плодий, редактор, Тайланд

Nattakorn Ploddee отговаря за продукцията на тайландски език и участва в обученията на AFP за дигитални разследвания. Преди да се присъедини към AFP през 2019 г., той работи като водещ, представящ международни новини.

Кадаруддин Шишир, редактор, Бангладеш

Кадаруддин Шишир координира продукцията на бенгалски. Той се присъединява към AFP, след като е бил редактор в различни медии в Бангладеш.

Ричард Пайн, редактор, Хонконг

Ричард Пайн е редактор в екипа за Азиатско-тихоокеанския регион. Преди да се присъедини към AFP през 2022 г., той е репортер, водещ и редактор в Radio Television Hong Kong.

Сумит Дюбей, редактор, Индия

Сумит Дюбей е редактор в екипа за дигитални разследвания в Ню Делхи. До присъединяването си към AFP през 2022 г., той работи в различни водещи индийски вестници.

Таеджун Канг, редактор, Южна Корея

Таеджун Канг е редактор на дигитални разследвания в Южна Корея. Преди да се присъедини към AFP, той работи като журналист за BBC Monitoring и Financial Times в Хонконг.

Йени Квок, редактор, Хонконг

Йени Квок наблюдава работата от екипите за дигитални разследвания в Индонезия и Малайзия. Преди това тя е работила като журналист и редактор в различни международни медии.

Зоуи Лоу, редактор, Хонконг

Зоуи Лоу е редактор в екипа за Азиатско-тихоокеанския регион. До присъединяването си към AFP през 2022 г., тя работи като репортер в South China Morning Post.

Анурадха Прасад, Репортер, Индия

Анурадха Прасад разобличава дезинформацията, разпространявана в Индия, както на английски, така и на хинди. Преди това тя е работила като кореспондент на индийския сайт за проверка на факти Alt News.

Ара Еугенио, репортер, Филипини

Ара Еугенио е репортер в областта на цифровите разследвания във Филипините. Присъединява се към AFP през 2022 г., след като работи като мултимедиен журналист в Summit Media.

Клара Ип, репортер, Хонконг

Клара Ип е репортер в областта на цифровите разследвания, който следи основно за дезинформация в Китай, Хонконг и Тайван. Тя се присъединява към AFP през 2020 г.

Девеш Мишра, репортер, Индия

Девеш Мишра опровергава дезинформацията, която се разпространява в Индия. Преди да се присъедини към AFP , той работи като репортер за уебсайта за проверка на факти BOOM Live в Ню Делхи и като медиен обучител за програмата FactShala на Google News Initiative.

Фейт Браун, репортер, Филипини

Фейт Браун е репортер в областта на цифровите разследвания във Филипините. Преди да се присъедини към AFP, тя е кореспондент в Манила за японската телевизия NHK.

Джема Холиани Кахия, репортер, Индонезия

Джема Холиани Кахия е репортер в областта на цифровите разследвания в Джакарта. Преди да се присъедини към AFP през 2022 г., тя работи като репортер за The Guardian, Los Angeles Times и The Jakarta Post.

Джони Лиу, репортер, Австралия

Джони Лиу е репортер в областта на цифровите разследвания в Сидни. Преди да се присъедини към AFP през 2019 г., той работи като журналист за американския технологичен уебсайт Mashable и австралийския телевизионен канал Network Ten.

Кейт Тан, репортер, Австралия

Кейт Тан е репортер в областта на цифровите разследвания в Сидни. Тя се присъединява към AFP от Storyful, а преди това е работила като кореспондент по тенис в Пекин.

Лакна Паранаманна, репортер, Шри Ланка

Лакна Паранаманна е репортер на дигитални разследвания в Коломбо. Преди да се присъедини към AFP през 2019 г., тя работи като репортер за Daily Mirror в Шри Ланка и различни други англоезични вестници.

Лусил Содипе, репортер, Филипини

Лусил Содипе отразява дезинформацията, разпространявана във Филипините. Преди да се присъедини към AFP през 2020 г., Лусил работи в радио и телевизионни медии, като продуцира телевизионни документални филми в продължение на повече от десетилетие. Била е също репортер и редактор във филипинската организация за проверка на факти Vera Files.

Масрур Гилани, репортер, Пакистан

Масрур Гилани е репортер в областта на цифровите разследвания, който се присъединява към AFP като кореспондент в Пакистан през 2003 г., след като работи в Associated Press of Pakistan и вестник The Muslim.

Мохамед Али Мазед, репортер, Бангладеш

Мохамед Али Мазед е репортер в Дака, занимаващ се с дигитални разследвания. Преди това е работил като репортер за сайта за проверка на факти BOOM Live в Бангладеш и е водил обучения за онлайн проверка и медийна грамотност.

Мозес Омпусунгу, репортер, Индонезия

Мозес Омпусунгу отразява дезинформацията в Индонезия. Преди да се присъедини към AFP през 2018 г., той работи като журналист, отразяващ  политика и въпросите на околната среда  в The Jakarta Post.

Паниса Аемоча, репортер, Тайланд

Паниса Аемоча отразява дезинформацията в Тайланд. Преди да се присъедини към AFP през 2022 г., тя работи по ресорите бизнес и политика за BBC World Service в Лондон.

Сафрин Ла Бату, репортер, Индонезия

Сафрин Ла Бату опровергава дезинформация в Индонезия. Преди да се присъедини към AFP през 2019 г., той е разследващ репортер в The Jakarta Post.

Шим Кю-сеок, репортер, Южна Корея

Шим Кю-сеок е репортер, следящ за дезинформация в Южна Корея. Преди да се присъедини към AFP  през 2021 г., той работи като политически журналист, отразяващ вътрешната политика на Северна и Южна Корея, за Korea JoongAng Daily.

Узаир Ризви, репортер, Индия

Узаир Ризви е репортер в областта на цифровите разследвания в Ню Делхи. Преди да се присъедини към AFP през 2018 г., той работи като мултимедиен журналист за The Hindustan Times, а преди това е бил сътрудник на фондация Thomson Reuters.

Уаси Анжум Мирза, репортер, Хонконг

Уаси Анжум Мирза е репортер в областта на цифровите разследвания, който следи основно дезинформацията в Пакистан и Афганистан.

 

Франция

Алексис Орсини, репортер, Франция

Алексис Орсини следи за дезинформацията във Франция. Преди да се присъедини към AFP през 2022 г., той работи като проверител на факти за вестник "20 минути". 

Емили Беро, репортер, Франция

Емили Беро следи за дезинформацията във Франция. Преди да се присъедини към AFP през 2022 г., тя работи като репортер по култура, а след това и по здравеопазване във France Télévision. Работила е и в парижката редакция на France 24, като е отразявала международни новини от Ливан, Тунис и Судан.

Клое Ребс, репортер, Франция

Клое Ребс следи за дезинформацията във Франция. Тя се присъединява към AFP през 2022 г., след като завършва магистратура по журналистика. Пише за френски издания като Libération и Alternatives Economiques, като се специализира в областта на здравеопазването и околната среда.

Клер-Лайн Нас, репортер, Франция

Клер-Лайн Нас следи за дезинформацията във Франция. Преди да се присъедини към AFP през 2021 г., тя работи в екипа за проверка на факти във френския вестник Libération и отразява теми, свързани с дезинформацията.

Гаел Жофроа, репортер, Франция

Гаел Жофроа следи за дезинформацията във Франция. Присъединява се към AFP през 2002 г. и работи на различни позиции в централата в Париж, като отразява икономиката, общите новини и политиката. Работила е и като кореспондент по икономически теми във Вашингтон, окръг Колумбия.

Жули Пакорел, репортер, Франция

Жули Пакорел е специализирана в областта на дезинформацията по здравни въпроси. Преди да се присъедини към екипа през 2022 г., тя е работила за AFP в Марсилия, където е отразявала политиката, престъпността и биоразнообразието в Средиземноморския регион. Преди това е работила като журналист на свободна практика в Южна Америка за френски медии като Libération.

Жулиет Мансур, репортер, Франция

Жулиет Мансур следи за дезинформацията във Франция. Преди да се присъедини към AFP  през 2020 г., тя е работила по разследването и проверката на фактите за бюрата Le Vrai du Faux във Franceinfo и Les Décodeurs в Le Monde; и е отразявала глобални новини за уеб услугата на Le Parisien.

Нейтън Гало, репортер и изследовател, Франция

Нейтън Гало пише репортажи за дезинформацията във Франция и е научен сътрудник в Парижкия институт за политически науки (Sciences Po). Преди да се присъедини към AFP през 2021 г., той работи като репортер в La Correspondance de la Presse, отразяващ медийния и технологичния сектор, и като научен сътрудник в Reuters Institute.

  

Латинска Америка и Испания

Въпреки че се стремим да бъдем възможно най-прозрачни по отношение на нашите служители, някои страни са по-враждебни от други, по отношение на журналистиката. Ето защо имената на някои от журналистите от екипа ни в Латинска Америка няма да бъдат посочени по-долу с оглед на тяхната безопасност.

Лейла Макор, ръководител на отдела за цифрови разследвания на испански и португалски език, Уругвай

Лейла Макор е ръководител на екипите за дигитални разследвания на AFP  за Латинска Америка и Испания, като се занимава с опровергаване на дезинформация на испански, каталонски и португалски. Откакто се присъединява към AFP  през 2005 г., тя работи и като редактор на бюрото за Латинска Америка в Монтевидео и кореспондент за западното и източното крайбрежие на САЩ.

Алехандро Ринкон, редакционен координатор на испански, Колумбия

Алехандро Ринкон е редактор и редакционен координатор на екипа на испански език в Колумбия. Преди да се присъедини към AFP , той ръководи EFE Verifica в Латинска Америка - звеното за проверка на фактите на испанската информационна агенция - и работи за колумбийски медии в областта на технологиите, икономиката и културата.

Анела Рета, редакционен координатор за португалски, Уругвай

Анела Рета е редактор и редакционен координатор в екипа на португалски език. След като се присъединява към AFP през 2004 г., тя е редактор в службата за инфографики на испански език, старши редактор в отдел "Латинска Америка" в Монтевидео и кореспондент в Сао Пауло. През 2019 г. се включва в екипа за дигитална проверка.

Соня Гонзалес, координатор на испанската редакция, Испания

Соня Гонзалес е редакционен координатор в екипа на испански език в Мадрид. Преди да се присъедини към екипа за дигитална проверка на AFP през 2019 г., както и редактор на блога на каталонски език. Tя е работила в регионалните бюра, графичните и онлайн услуги на AFP в Мадрид, Монтевидео и Париж.

Надя Насановски, мениджър цифрово обучение за Латинска Америка, Уругвай

Надя Насановски ръководи програмата за обучение по цифрова журналистика на AFP в Латинска Америка. Тя се присъединява към AFP през 2019 г. като репортер за дигитални разследвания в Буенос Айрес. Преди да се присъедини към AFP, тя е работила като проверител на факти и като репортер за няколко аржентински медии.

Ана Прието, редактор, Аржентина

Ана Прието е редактор в екипа за испански език в Буенос Айрес. Преди това тя е била репортер на AFP за дигитални разследвания в Аржентина, работила е като проверител на факти в Radio Ambulante и е сътрудничила на няколко медии в региона, включително Revista Ñ, Orsai, Univision и El Nuevo Herald.

Дениз Мота, редактор, Уругвай

Дениз Мота е редактор в екипите по испански и португалски език. Преди да се присъедини към AFP през 2021 г., тя работи като редактор в бразилски разследващи новинарски издания. 

Сесилия Соргине, редактор, Бразилия

След няколко години като репортер в областта на цифровите разследвания Сесилия Соржин работи като редактор в екипа на португалски език в Бразилия. Преди да се присъедини към екипа за проверка, тя е работила за текстовите и мултимедийни услуги на AFP на португалски.

Мария Клара Пестре, редактор, Бразилия

След няколко години работа като репортер в областта на цифровите разследвания Мария Клара Пестре сега е редактор в екипа на португалски език в Бразилия. Преди да се присъедини към екипа за проверка през 2019 г., тя е работила в португалоезичната служба на Ройтерс и в технологичния уебсайт Globo.com.

Мигел Браво, редактор, Мексико

Мигел Браво е редактор в екипа за испански език, базиран в Мексико. От 2019 г. работи в AFP, като отразява дезинформация. Преди това е бил репортер в няколко мексикански медии, специализиран  в области като правителство, здравеопазване и икономика.

Адриа Лаборда, репортер, Испания

Адриа Лаборда е репортер в областта на цифровите разследвания на испански и каталунски език, базиран в Барселона. Преди да се присъедини към AFP  през февруари 2021 г., той работи като репортер в регионалната обществена телевизия в Каталуния и като редактор в местни медии в Барселона.

Аксел Ернандес, репортер, Чили

Аксел Ернандес е журналист в областта на дигиталните разследвания в Сантяго. Преди да се присъедини към AFP  през 2022 г., той работи като репортер във вестник El Mercurio, проверявайки невярна информация за Covid-19 и чилийските протести.

Барбара Медина, репортер, Чили

Барбара Медина е журналист в областта на дигиталните разследвания в Сантяго. Преди да се присъедини към AFP през 2022 г., тя работи като репортер в Television Nacional de Chile, където отразява политически теми, както и в проекта за проверка на фактите на Католическия университет, където преподава техники за проверка на факти.

Мартин Рачински, репортер, Аржентина

Мартин Рачински е журналист в областта на дигиталните разследвания, живеещ в Буенос Айрес. Той има опит в отразяването на събития в онлайн новинарски медии и е работил като радиопродуцент за няколко радиостанции в Аржентина.

Мануела Силва, репортер, Уругвай

Мануела Силва е журналист в областта на дигиталните разследвания и преподавател по творческо писане в университета в Монтевидео. Преди да се присъедини към AFP през 2021 г., тя работи в регионална агенция и в национален проект за проверка на фактите.

Наталия Сангуино, репортер, Испания

Наталия Сангуино е журналист в областта на дигиталните разследвания в Мадрид. Работи за AFP повече от 15 години, през които е била и редактор в испанската мултимедийна служба, като е редактирала текст, графики и видеоклипове.

  

Близкия изток 

Въпреки че се стремим да бъдем възможно най-прозрачни по отношение на нашите служители, някои държави са по-враждебни от други по отношение на журналистиката. Поради тази причина имената на журналистите, работещи в екипа за Близкия изток, няма да бъдат посочени, за да се защити тяхната безопасност.

 

Северна Америка 

Артър Макмилън, ръководител на отдел "Цифрови разследвания" за Северна Америка, САЩ

Артър Макмилън ръководи екипа за дигитални разследвания в САЩ. Първоначално се присъединява към AFP като редактор в Хонконг през 2007 г. Като кореспондент е правил репортажи от различни точки, включително Иран, Южна Африка, Ирак и Пакистан, както и от Съединените щати.

Мариша Голдхамер, ръководител на отдела за цифрови разследвания за Северна Америка, САЩ

Мариша Голдхамър наблюдава продукцията от Канада и координира работата на журналистите в Монреал и Вашингтон. Мариша се присъединява към AFP през 2003 г. и работи в отдела за мултимедия и в социалните медии на агенцията.

Даниел Функе, редактор, САЩ

Даниел Функе се присъединява към AFP като редактор на дигитални разследвания през 2022 г., а преди това е бил репортер и редактор в USA Today, PolitiFact, Международната мрежа за проверка на фактите и Института за медийни изследвания Poynter. Даниел има експертен опит в областта на онлайн дезинформацията, проверката, политиката и технологиите.

Хуан Игнасио Берро, редактор, Мексико

Хуан Игнасио Берро е редактор, който се занимава с дезинформацията, разпространявана в Съединените щати на испански език. Той се присъединява към AFP през 2021 г. като репортер за дигитални разследвания в Уругвай, където преди това е работил като журналист в El Observador, един от най-големите вестници в страната.

Роб Левър, редактор, САЩ

Роб Левър се включва през 2021 г. към екипа за дигитални разследвания в САЩ., след като е работил на различни позиции в бюрото на AFP във Вашингтон. Той е в AFP от 1992 г. и е работил като икономически репортер, редактор на новините в бюрото за Америка и репортер-редактор на технологичните медии.

Бил Маккарти, репортер, САЩ

Бил Маккарти следи за дезинформацията в САЩ. Присъединява се към AFP през 2022 г., след като е бил репортер в PolitiFact, където се занимава с медиите и политиката на САЩ, онлайн дезинформацията и ръководи проверката на фактите на политическите коментатори.

Манон Джейкъб, репортер, САЩ

Манон Джейкъб следи за  дезинформация, включително за опровергаване на митове за изменението на климата. Тя се присъединява към AFP през 2018 г. като част от програмата за журналистически стипендии на агенцията. Преди това е работила за Reuters и Politico Europe.

Нахария С. Алонсо, репортер, САЩ

Нахария С. Алонсо разобличава дезинформацията, която се разпространява в Съединените щати на испански език. Тя се присъединява към AFP през 2022 г., след като работи като финансов репортер в Испания в El Pais и Newtral.

Натали Уейд, репортер, САЩ

Натали Уейд се присъединява към AFP като член на стипендията на NABJ за проверка на факти през 2021 г. и оповергава дезинформация по най-различни теми в Съединените щати.

Валентин Диас, репортер, Мексико

Валентин Диас опровергава дезинформацията, разпространявана в Съединените щати, на испански език. Присъединява се към AFP през 2022 г., след като работи като дигитален координатор за El Comercio в Еквадор.