Пациенти чакат да получат доза ваксина срещу Covid-19 във Военномедицинска академия в София, 6 август 2021 г. ( AFP / Nikolay DOYCHINOV)

Твърдениятa, че ваксините срещу Covid-19 нямат разрешение, които доведоха до затварянето на ваксинационен пункт във Варна, са неверни

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Новината, че на 19 септември 2021 г. антиваксъри са принудили ваксинационен пункт във Варна да спре да работи, зае челно място в българските медии. Видеоклипове от инцидента бяха споделени хиляди пъти в социалните мрежи, а в тях се съдържат твърдения, че персоналът там извършва престъпление, тъй като прилага ваксини срещу Covid-19, за които няма разрешение. Подобни твърдения са неверни. Европейските органи са одобрили четири ваксини срещу Covid-19. Сертификатите за освобождаването на партидите се съхраняват от Българската агенция по лекарствата, а не от медицинския персонал, който поставя ваксините, потвърдиха от здравното министерство.

"Имате ли разрешение за употреба на тези ваксини?", мъжки глас може да бъде чут да повтаря този въпрос непрекъснато в различни видеа, споделени хиляди пъти във Facebook, след 19 септември 2021 г. , като например това и това.

Тези видеоклипове са заснети в Морската градина на Варна, когато група активисти, които поставят под съмнение легитимността на ваксините срещу Covid-19 , обграждат мобилен пункт за ваксинация. Те заявяват, че искат да се ваксинират срещу Covid-19 и искат от служителите на пункта така нареченото "информирано съгласие" - декларация, която трябва да бъде подписана от пациента преди всяка медицинска интервенция.

Скрийншот от публикация във Facebook, съдържаща неверни твърдения, направен на 29 септември 2021 г.

В този момент мъж започва да пита служителите в пункта за ваксиниране дали имат "разрешение за употреба" на ваксините. Една от служителките се обажда на началника си и дава телефона на мъжа, за да разговаря с него. "Имате ли разрешително за употребата на тези ваксини на територията на България?", пита мъжът .

Той повтаря въпроса си няколко пъти и след това казва: "Значи вие в момента извършвате престъпление по Наказателния кодекс. Ето тука един един възрастен ще си сложи нещо, което няма нито разрешително, нито нищо."

В 11-минутната версия на видеото можем да чуем как мъжът продължава с твърденията си: "...защото тези деца тука, тези момичета, са принудени да поставят нещо, което не разполага с разрешително. Можете ли да ми дадете номера на разрешителното?", а след това: "В момента се извършва престъпление, вие осъзнавате ли го или не го осъзнавате?" И след това пита: "Ако има употреба на лекарствен продукт, който не разполага с годното разрешително, вие нали се сещате, че това е престъпление?"

След 4 мин. 30 сек. от дългата версия на видеото мъжът казва: "В Агенцията по лекарствените средства няма разрешително. Издадено. Вие също нямате. И за това започвате да ми говорите тези неща. В Агенция по лекарствените средства, в Отдел разрешителни за употреба, такова нещо няма! Вие знаете ли го?"

След "акцията" на активистите ваксинационният пункт във Варна, който е разположен в линейка, преустанови работа за деня.

Провери.AFP вече опроверга твърдения от същия мъж, че ваксините срещу Covid-19 не са одобрени за употреба в България.

Ваксините са разрешени от ЕК, което ги прави законни и в България

Към 29 септември 2021 г. Европейската агенция по лекарства (EMA) е разрешила четири ваксини срещу Covid-19 за целия Европейски съюз. Те са разработени от Pfizer-Biontech, Moderna, AstraZeneca и Janssen.

Съгласно правото на Европейския съюз, което е част от националното законодателство, някои медицински продукти, сред които са и ваксините, се одобряват задължително централизирано на ниво ЕС и разрешението важи за всички държави-членки. Разрешението се дава от ЕК по предложение на Комитета по лекарствените продукти за хуманна употреба към EMA.

Тези решения са публикувани в Официалния вестник на ЕС, като достъпът до тях е напълно свободен и всеки може да ги види. Разрешението за пазарна употреба на ваксината на Pfizer-Biontech може да бъде открито тук, на Moderna тук, на AstraZeneca тук и на Janssen тук.

Във видеото активистът иска и "разрешение за използване на партидата" . Ваксините, както и всеки лекарствен продукт, разполагат с така наречения сертификат за освобождаване на партидата (batch release certificate). "Този сертификат означава, че на конкретната партида са проведени изпитвания по показателите, посочени в Ръководството за освобождаване на съответната ваксина - Official Control Authority Batch Release/ OCABR и партидата е в съответствие с одобрените спецификации на разрешението за употреба", отговаря пресцентърът на Министерството на здравеопазването в имейл до Proveri.AFP на 22 септември 2021 г.

Но този документ не се съхранява от лекарите или медицинският персонал, които прилагат ваксините. "Копия на Сертификатите за освобождаване на всяка отделна партида ваксина, разпространявана на територията на Република България, се съхраняват в Изпълнителна агенция по лекарствата, Дирекция „Анализи на лекарствените продукти", отговориха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

"Този документ остава само при търговеца на едро - в случая държавата. Болници, лекари, аптеки не го съхраняват и няма такава практика. Бих се учудила, ако някой лекар някога е виждал сертификат за освобождаване на партида за какъвто и да е лекарствен продукт, не само за ваксини", коментира за Proveri.AFP в телефонен разговор на 29 септември 2021 г. Кети Цветкова, председател на Асоциацията на квалифицираните лица в България. Квалифицираните лица са служители на производител на лекарства или търговец на едро с лекарства, които издават сертификатите за освобождаване на партиди.

Във видеото активистът пита многократно за "номера на разрешителното". Кети Цветкова обясни, че "повечето сертификати за освобождаване на партиди не са номерирани". При това положение няма как някой да има номера, който активистът иска, защото такъв номер просто не съществува.

COVID-19