Тази снимка показва служител на организация, който помага на орангутани, а не закъсал геолог

Стотици публикации във Facebook споделят снимка на орангутан, който сякаш подава ръка на човек, който е затънал дълбоко в кална вода. В постовете се твърди, че мъжът е геолог, който е паднал във водата, а животното се е опитало да му помогне. Всъщност човекът на снимката е служител на рехабилитационен център за орангутани в Индонезия, където се е случило събитието и е влязъл във водата, за да извършва поддръжка. Ръководството на организацията, управляваща обекта, заяви пред Агенция Франс-Прес (AFP), че животното е познавало служителя и вероятно е искало храна.

"Снимка, която ще остане в историята, направена от обектива на фотографа Анил Прабхакар в гората в Индонезия. Изображението показва орангутан, който в момента е застрашен от изчезване, докато протяга ръка, за да помогне на геолог, паднал в кален басейн по време на търсенето…трогателна сцена!", пише в този Facebook пост на български, който е споделен близо 1000 пъти от 27 септември 2021 г. насам.

Image
Скрийншот от пост във Facebook, направен на 1 октомври 2021 г

Снимката действително е направена от индийския фотограф-любител Анил Прабхакар. Той я качва в Instagram на 23 януари 2021 г., където тя събира повече от 90 хил. харесвания. Към снимката Прабхакар пише: "Нека ти помогна? След като човечността умира в човечеството, понякога животните ни връщат към нашите корени", както се твърди и във Facebook поста.

Както разкриха колегите ни от Tenykerdes, услугата за проверка на фактите на AFP в Унгария, историята зад кадъра се различава от тази във Facebook публикациите. Случката се разиграва на малък изкуствен остров, а човекът на снимката е служител на Фондацията за оцеляване на орангутаните в Борнео (BOSF), който е извършвал поддръжка на обекта и не е бил в беда. Oт ръководството на рехабилитационния център за орангутани обясниха за AFP, че орангутанът е познавал мъжа и протягайки ръката си, най-вероятно е искал храна.

Публикациите на български посочват още, че снимката е публикувана от CNN. И това е точно така. След като кадрите в Instagram, стават известни, през февруари 2020 г. Прабхакар разказва за обстоятелствата около снимката пред CNN. Той споделя, че е заснел кадъра по време на пътуване с приятели до гора в защитена местност, управлявана от BOSF.

В интервюто си фотографът разказва, че е видял как човекоподобната маймуна се приближава и протяга ръка към човек, който, по думите му, се е мъчел да се движи в калта. "Изглеждаше така, сякаш орангутанът казваше на човека: "Мога ли да ти помогна?", казва Анил Прабхакар пред CNN.

Главният изпълнителен директор на BOSF - организацията, управляваща центъра, в който се е развила случката, заяви в телефонен разговор с AFP на 29 септември 2021 г., че женският орангутан на снимката се казва Аних и живее на малък изкуствен остров, за да не бъде държан клетка. Аних няма как да бъде пусната на свобода.

"Снимката е направена в рехабилитационния център за орангутани на BOSF в Самбоджа Лестари, Източен Калимантан", казва изпълнителният директор на организацията пред AFP. Източен Калимантан е провинция в Индонезия. Той добави още, че служителят се казва Сиахрул и орангутанът го познава. Според изпълнителният директор на BOSF, когато е видяла Сиархул, Аних е очаквала, той да ѝ носи храна.

"Аних и Сиахрул се познават отдавна, от началото на 90-те години на миналия век", се казва в официално становище на изпълнителният директор в имейл до AFP от 3 октомври 2021 г. В резервата има няколко изкуствени острова, които са приютили орангутани, които не могат да бъдат пуснати на свобода, какъвто се случаят на Аних, пише още в имейла.

"Аних не може да бъде пусната на свобода. Нейните способности не са се развили, за да бъде освободена в дивата природа. Тя е помислила, че Сиахрул възнамерява да ѝ даде храна, затова му е поискала. По това време той се занимава с поддръжката и разчиства водораслите. Той не е геолог, който е попаднал в капан", каза изпълнителният директор на организацията.

Фондацията също така е качила клип в канала си в Instagram. В него те разказват за истинската история зад снимката, която придобива такава популярност.

Според сайта на организацията мисията на BOSF е заедно с националните власти и международната общност да се бори с изчезването на орангутаните и да опазва техните местообитания на територията на остров Борнео.

Според базата данни за застрашените видове на Международния съюз за защита на природата (IUCN) климатичните промени и човешкият натиск са довели до значително намаляване на ареала и броя на борнейските орангутани. През последните 40 години близо половината от съществуващата популация в индонезийската част на остров Борнео е била унищожена, като загубата се изчислява между 44 170 и 66 570 индивида, като тези животни са квалифицирани като критично застрашени.

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас