Това видео не показва актуална демонстрация на фермери в Нидерландия, а протест в Брюксел през 2015 г.

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Видеоклип от 2019 г., показващ как фермери замерят полицията със слама в Брюксел се споделя с неверни твърдения, че показва актуални протести на нидерландски фермери. Публикацията е споделена над 2700 пъти във Facebook. Разследването на AFP потвърди, че става дуна за стар видеоклип от белгийската столица. 

"#Холандия Демонстрациите на протестиращите фермери продължават. Холандските фермери се оказаха притиснати до стената от правителството, което им предлага окончателен избор - да направят стопанствата си по-благоприятни за климата или да сменят работата си", гласи Facebook пост от 13 август 2022 г.

Към него е качен видеоклип, на който се вижда как тълпа хвърля слама по полицията в центъра на града, а след това протестиращите подпалват купа сено пред полицаите. След това се вижда голям пожар пред тълпата. Текстът внушава, че протестиращите са нидерландски фермери, които демонстрират срещу плановете на правителството да ограничи емисиите на азот. 

Скрийншот от Facebook пост, споделящ невярна информация. Направен на 17 август 2022 г.

Клипът, който беше споделен повече от 2700 пъти в България, се появи също на гръцки и в туитър на английски

Това твърдение обаче е невярно. Видеоклипът не показва една от неотдавнашните демонстрации на нидерландски фермери, а демонстрация на европейски фермери през септември 2015 г. в Белгия.

На 7 септември 2015 г. хиляди земеделски стопани от цяла Европа се бяха събрали пред европейските институции, за да протестират срещу срива на цените на техните продукти.

Демонстрация, която ескалира в центъра на Брюксел

Съсредоточихме се върху детайлите, присъстващи във видеоклипа, за да локализираме мястото, откъдето е заснет и по-конкретно сградите, които се виждат на кадрите.

В 0:36 от видеоклипа може да се види огромна сграда, обвита със знаме с европейския флаг, както е показано на скрийншота по-долу:

Скрийншот на подвеждащата публикация във Facebook в 0:36 мин. от видеото. Направен на 15 август 2022 г.

Обратното търсене на изображения ни позволи да идентифицираме сградата като седалището на Европейската комисия в сърцето на Брюксел, както се вижда на изгледа на улицата в Google по-долу:

Мястото, където е заснет видеоклипът, е европейският квартал в Брюксел, по-точно кръговото движение "Шуман" пред сградата на European Commission както се вижда на Google Maps и Google Street view 

Сградата Justius Lipsius също се вижда в част от видеото (например 0:14) зад полицаите вляво.

Следователно става въпрос за демонстрация, която се е състояла в белгийската столица, а не в Нидерландия, както се твърди в постовете във Facebook.

Демонстрация на европейски фермери през 2015 г. - сред тях и холандски фермери

След няколко обратни търсения на видеоклипове и търсене по ключови думи в няколко търсачки не успяхме да намерим точния видеоклип, използван в публикациите във Facebook. Няколко елемента обаче ни позволяват да установим, че става въпрос за демонстрация, състояла се на 7 септември 2015 г. в белгийската столица.

Насочихме нашето внимание върху детайлите във видеоклипа и информацията публикувана по това време в медиите.

Първият детайл е тракторът, който изригва сено в група полицаи, при отметка 0:04 от видеоклипа във Facebook. Същият този трактор и комбайнът към него бяха заснети от фотограф на AFP на място. Тракторът се вижда на сравнението на изображенията по-долу:

Скрийншот (вляво) на подвеждащия видеоклип във Facebook и снимка на AFP (вдясно). Червените кръгове са добавени от AFP. Направени на 15 август 2022 г.

Оранжевият комбайн се вижда напълно на дясната снимка от AFP. На лявата снимка, оградено в червено, се вижда само рамото му, от което излиза слама. В трактора и на двете изображения се вижда и човек с бяла тениска, ограден в червено. Надписът на снимката на AFP гласи: "Фермери разпръскват слама към полицейските сили от комбайн по време на демонстрация пред сградата на Европейската комисия на 7 септември 2015 г. в Брюксел (...)".

В 0:28 от клипа земеделските производители подпалват бали сено, които бутат срещу полицията. На фона на изображението се виждат и няколко жълти знамена. Успяхме да идентифицираме тези два детайла на снимка на AFP, направена на място. Ето и сравнение между кадрите:

Скрийншот на подвеждащата публикация във Facebook (вляво) и снимката на AFP (вдясно). Червените кръгове са добавени от AFP. Направено на 15 август 2022 г.

Оградени с червено, знамената се виждат ясно както на видеоизображението вляво, така и на снимката на AFP вдясно. Балите сено, също оградени с червено, се запалват пред полицаите и на двете изображения. Надписът на снимката на AFP гласи: "Европейски фермери подпалват бали със слама, докато организират протест, блокирайки достъпа до европейските институции в Брюксел, 7 септември 2015 г.".

След като установихме, че кадрите вероятно са от този протест, вече можеше да потърсим публикации във Facebook, като използваме някои подходящи ключови думи, заедно с времеви филтър, за да открием само публикации от 2015 г. Един от резултатите е снимка от италианската информационна агенция Ansa със заглавие: "Belgio, scontri fra agricoltori e polizia per politiche Ue" ("Белгия, сблъсъци между земеделските производители и полицията заради политиките на ЕС".) При търсене на същият текст в Google открихме видеоклип от италианския уебсайт eunews.it, в който са използвани същите кадри като в публикациите във Facebook на 2:10 мин:

По този начин можем категорично да докажем, че кадрите са отсептември 2015 г. Тhe Guardian и Би Би Си съобщават, че в този ден в белгийската столица са се намирали между 4000 и 4800 фермери. Според Euronews на демонстрацията са присъствали много млекопроизводители и свиневъди. Същото събитие е отразено и от AFP. 

На демонстрацията са присъствали и нидерландски фермери. Интервюто на Euronews с Ингрид Янсен, председател на холандската асоциация на свиневъдите, потвърждава тяхното присъствие.

Настоящата вълна от протести на нидерландски фермери

Поредицата от протести на земеделските стопани в Нидерландия обаче засяга различни въпроси. Те започнаха още през 2019 г., когато правителството за първи път заговори за мерки, засягащи селското стопанство, с цел намаляване на азотните емисии.

Сегашната вълна от протести избухна в отговор на обявения през юни правителствен план, който предвижда намаляване на броя на селскостопанските животни и закриване на някои ферми с цел общо намаляване на азотните емисии. Основната цел на нидерландското правителство е цялостното намаляване на азотните емисии в страната с 50 % до 2030 г. В някои райони на страната, според предложените от правителството мерки, емисиите на азот ще бъдат намалени с до 70 процента.

Нидерландия, вторият по големина износител на селскостопански продукти в света, е един от най-големите производители на парникови газове в Европа - основно азот - главно поради торовете и оборския тор, произвеждани от добитъка. Но земеделските стопани твърдят, че са несправедливо санкционирани в сравнение с големия бизнес и промишлеността, и много от тях обещават да се борят срещу всякакви планове за ограничаване или закриване на стопанства.

Протестите на холандските фермери в близкото минало обаче бяха насочени срещу холандското правителство и политиците, а не срещу европейските институции.

6 септември 2022 г. Обновено, за да се добави оригиналният източник на кадрите в неверните публикации във Facebook и повече подробности за актуалната вълна от протести на холандските фермери.