Публикации невярно представят активист за син на естонския президент, за да критикуват "европейските ценности"

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Снимка, на която се виждат бившият президент на Естония Керсти Калюлайд и естонският активист и писател Мик Пярнитс, облечен в розова рокля и на високи токчета, е споделяна стотици пъти в социалните мрежи заедно с неверни твърдения, че показва действащия президент на Естония и нейния "син". Всъщност снимката е от церемония през 2020 г. и Пярнитс е облечен в женски дрехи, за да привлече внимание към домашното насилие и сексуалния тормоз. Той не е близък роднина на Калюлайд.

"Естонския президент със сина си от женски пол!! Североатлантическия ценности в европейската кочина!!! Наистина засмърдя на некъпано!!!", гласи Facebook публикация от 14 август 2022, споделена десетки пъти.

"Президентът на Естония с неговия син. Не ,благодаря!", пише във Facebook пост, споделящ същата снимка.

"....това са европейските ценности!", коментира потребител. "Извратените европейски ценности. Гнус", пише друг. Някои от коментарите съдържат хомофобски изказвания. Други подчертават, че твърдението в публикацията е невярно, или публикуват линкове към новинарски статии за действителния контекст на снимката.

На снимката действително се вижда Керсти Калюлайд, но тя вече не е президент на Естония, а младият мъж в рокля не е неин роднина, а активистът и писател Мик Пярнитс. Той е облечен с женски дрехи, за да привлече внимание към домашното насилие по време на церемония по награждаване за дейността му като активист.

Скрийншот на пост във Facebook, споделящ невярна информация. Направен на 5 септември 2022 г.

На 17 август 2022 г. д-р Алекс Оскар, председател на Организацията на евреите в България "Шалом", опроверга невярната информация в свой пост във Facebook.

Активистът Мик Пярнитс не е син на бившия президент на Естония Керсти Калюлайд

Снимката не показва действащия естонски президент. От 2021 г. държавен глава на балтийската държава е Алар Карис, генетик, учен и университетски преподавател. На снимката се виждат бившият президент Керсти Калюлайд и писателят и активист Мик Пярнитс.

Идентифицирахме хората на снимката с помощта на обратно търсене на изображения в Google. Така открихме снимки на същите хора заедно с още един човек, публикувани в няколко естонски издания през 2020 г., като например тук или тук.

Оригиналната снимка е качена в профила на писателя във Facebook на 22 август 2020 г.

Керсти Калюлайд е президент на Естония от октомври 2016 г. до октомври 2021 г. Според официалната ѝ биография тя има четири деца. Пярнитс обаче не е едно от тях. "По никакъв начин не съм свързан с президента Калюлайд", потвърждава Пярнитс в съобщение до AFP на 28 юни 2022 г.

"Това meme за сина започна след церемонията по награждаването през 2020 г.", пише Пярнитс. Снимката му с Калюлайд наистина е направена на 18 август 2020 г. по време на церемония за награждаване на активисти за борба с насилието. "Това беше награда, която се даваше основно за кампании за повишаване на осведомеността относно насилието срещу жени. В речта си се позовах на официални статистически данни за домашното насилие. Че най-несигурното място за жените и децата е техният дом. Това вбеси десните в Източна Европа", разказва още Пярнитс пред AFP .

Пярнитс е награден за кампанията "It's not OK" в Instagram заедно с Мариана Убалет. Инициативата има за цел да се бори с насилието над жени, като популяризира случаи на тормоз и насърчава тези, които са станали жертва, да споделят съобщения, съдържащи тормоз, злоупотреби и заплахи.

В деня на церемонията той публикува обяснение за избора си на дрехи в профила си във Facebook. "Не носех костюм. Костюмът е вид мъжка броня, форма на защита. Мъж на средна възраст в костюм може да каже невероятни неща и хората ще му повярват, въздишайки от удоволствие. Аз реших да стана уязвим, осмиван и смешен. Често така се възприемат жените", пише той.

Когато на 22 август 2022 г. помолихме Мик Пярнитс да коментира снимката, той отговори на AFP, че неверните твърдения, с които тя се споделя, са "тролене на крайната десница".

Спорове за наградата

Речта на Пярнитс по време награждаването предизвиква полемика. В статия, публикувана в Delfi на 19 август 2020 г., се твърди, че активистът е казал, че традиционното семейство е "най-опасното място за едно дете и за една жена". Транскрипция на речта на Пярнитс е достъпна на неговата страница във Facebook.

Същия ден бившият министър на правосъдието Райво Аег написа във Facebook, че "решението за присъждане на наградата е невалидно", тъй като е дадено без подписа на министъра.

Въпреки това в прессъобщение на Министерството на правосъдието на Естония от 2020 г. писателят е посочен в списъка на наградените. Името му фигурира и на официалната страница за естонската награда.

През март 2021 г. Мик Пярнитс пита бившия министър на правосъдието дали връчената му награда е валидна и министерството признава, че наградата все още е валидна.

Внушенията за "прогнилия Запад"

Подвеждащите публикации за естонския президент са поредният пример за това как антиевропейската пропаганда в България използва манипулативна информация, внушавайки, че Западът се разпада.

Например през 2018 г. българското правителство реши да прекрати ратификацията на т.нар. Истанбулска конвенция - многостранно споразумение на Съвета на Европа за борба с насилието над жени и домашното насилие. Решението на правителството беше взето след месеци на дебати, в които различни религиозни групи и крайно десни партии твърдяха, че ратификацията ще отвори пътя към еднополовите бракове и ще насърчи "изучаването (в училищата) на "нестереотипни роли на пола" като хомосексуализъм, травестизъм и други".

AFP вече е развенчавала сходни твърдения - като неверните твърдения за масовата стрелба в Увалде или за сатиричен видеоклип, невярно представен като реклама на истинска играчка.

Превод и адаптация