"Световна декларация", отричаща кризата с климата, разпространява заблуждаващи твърдения

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

"Световна декларация за климата", подписана от над 1200 души и широко разпространена от август 2022 г. в социалните медии на няколко езика, включително и на български, оспорва научния консенсус за това, че изменението на климата е резултат от човешка дейност. Само малка част от подписалите са учени в областта на климата, а някои от тях са свързани с петролната индустрия или с организации на климатоскептици. Твърденията, които са подвеждащи или необосновани, противоречат на научния консенсус относно изменението на климата и вече са били проверени от Агенция Франс-Прес (AFP).

"Доклад от над 1100 учени от петнадесет страни гласи: „Няма климатична катастрофа", гласи заглавието на онлайн публикация. След 8 септември 2022 г. тя е споделена повече от 230 пъти във Facebook.

Същите твърдения бяха публикувани по-рано от потребител във Facebook и споделени 730 пъти, както и от този уебсайт.

Декларацията беше споделена с подобни твърдения - в някои от тях се споменаваха 1000 или 1200 "учени" - и на други езици като английски, испански или румънски.

Скрийншот на публикация, споделяща заблуждаваща информация. Направен на 13 септември 2022 г.

Връзки с изкопаемите горива

Става дума за актуализирана версия на текст, публикуван през 2020 г. от базираната в Нидерландия група Climate Intelligence ("Clintel"), основана от Гуус Беркхаут, пенсиониран геофизик, работил за петролния гигант Shell, и журналиста Марсел Крок.

Clintel се описва като "независима фондация" и изтъква подписалите текста като "голямо разнообразие от компетентни учени". Според англоезичната медия DeSmog, която от 2006 г. е специализирана в темите за климата и околната среда и по-специално в борбата с дезинформацията в тази област, Clintel и нейните основатели редовно споделят съдържание, поставящо под съмнение извънредната ситуация, свързана с климата, или това, че климатичните промени се дължат на човешките действия.

Според разследвания, публикувани в нидерландски медии (тук и тук)), част от климатоскептичната дейност на Гуус Беркхаут може да е била финансирана с пари от петролни компании, сред които Shell, ExxonMobil, BP, Total и Saudi Aramco. Основателите на Clintel отричат това. "Клинтъл никога не е получавал и стотинка от петролната индустрия", отговаря Марсел Крок в имейл до AFP на 2 септември 2022 г.

Сред петте петролни компании, посочени в холандските доклади, Shell заяви пред AFP в имейл, че "не знае" да е финансирала Беркхаут, а ExxonMobil заяви, че твърдението, че е финансирала Clintel, е "неточно". Три други компании отказаха коментар.

Логото на енергийния гигант Shell на бензиностанция в Бохум, Западна Германия на 8 март 2022 г. ( AFP / Ina FASSBENDER)

Въпреки това поне седем от подписалите декларацията са идентифицирани като работили за Shell, а други осем са работили в петролната индустрия. Крок потвърди пред AFP, че самият Берхаут е работил за фирмата "преди около 40 години".

Освен тях в списъка има 13 петролни инженери и петролни геолози, както и няколко специалисти по минно дело.

Някои от подписалите се са имали връзки, споменати в списъка или документирани на друго място, с американски климатоскептични групи, свързани с петролната индустрия: Heartland Institute,Competitive Enterprise Institute и Cato Institute.

Всяка от тези групи е получавала пари от петролния гигант ExxonMobil, според документи за дарители и данъчни документи, публикувани от Грийнпийс (тук, тук и тук). Компанията е обвинявана, че подкопава науката, за да защити бизнеса си с изкопаеми горива - обвинение, което тя отрича..

Едва шепа климатолози сред подписалите

В раздел на страницата на Clintel, посветен на декларацията, са изброени около 1200 подписали я от 40 държави, сред които някои са починали (след като са подписали предишни версии на декларацията), отбелязани с кръстче до имената им. На 15 септември 2022 г. на уебсайта на Clintel се твърди, че общият брой на подписалите е над 1300 души.

Както ще покажем по-долу, само малка част от тях са учени, а шепа са климатолози.

Един от подписалите декларацията е Ивар Гяуер, съвместен носител на Нобелова награда за физика през 1973 г. за работата си върху свръхпроводниците. Но няма и следа от негови научни статии, посветени на климата, както може да се види в Google Scholar, позволяваща да се търсят научни публикации, достъпни онлайн.

Според проверка на AFP на подписалите декларацията около 10 души изрично са посочили, че са климатолози или учени в областта на климата, което е по-малко от един процент от общия брой. Други са се представили като специалисти по палеоклиматология и атмосферни науки.

Имаше около 40 геофизици, 130 геолози и 200 инженери от различни области, както и няколко математици, лекари и селскостопански учени.

Подписалите са изброени по държави, като България е представена от човек на име Фабрис Тусен. В търговския регистър AFP откри, че френски гражданин с тези имена е основал консултантска компания в София през 2018 г. Търсене в в Google ни отвежда до сайта на компания, занимаваща се с изкопаеми горива.

Скрийншот на някои от подписалите Световната декларация за климата. Направен на 7 септември 2022 г.

Сред останалите подписали са рибар, пилот в авиокомпания, сомелиер, музикант, адвокат, лингвист, пенсиониран учител, уролог, психоаналитик и поне трима представители на профсъюза на енергийните работници.

Специализираният сайт за проверка на фактите Climate Feedback в анализ на по-ранна версия на декларацията я оцени като "необективна", позовавайки се на значителния брой служители, работещи в сферата на изкопаемите горива, сред подписалите я. Изданието публикува и анализ на последното писмо на декларацията, широко разпространено в социалните медии.

"Като се има предвид обемът на неточните твърдения, направени в писмото (...), може би е изненадващо, че "1200 учени и специалисти" са съгласни със съдържанието му. Въпреки това е поучително да се разгледат компетенциите на подписалите го ", пишат от Climate Feedback.

Работата на IPCC в областта на климата

"Световната декларация за климата", чието съдържание е обобщено на една страница (останалите около тридесет страници на документа съдържат имената на подписалите го), не отразява широко документираните достижения по въпроса на глобалното затопляне през 2022 г.

Междуправителствената експертна група по изменение на климата (IPCC ) покани 721 експерти от 90 държави да бъдат автори и редактори на нейния Шести доклад за оценка в три части, публикуван между август 2021 г. и април 2022 г.

Този доклад представлява най-всеобхватната оценка на научните знания за изменението на климата. Всяка част е с обем от около 3000 страници. Авторите са прегледали стотици изследвания, посочени в раздела с източници. В доклада се приема, че има "недвусмислени" доказателства, че хората влияят на затоплянето на климата чрез изгаряне на изкопаеми горива.

Многобройни публикации в социалните медии поставят под съмнение консенсуса сред учените в областта на климата, че хората предизвикват глобалното затопляне чрез изгаряне на изкопаеми горива. Въпреки това три анализа на проучвания на климата през последните години показват, че консенсусът е близо 100 процента (тук, тук и тук).

Членове на Междуправителствения комитет по изменение на климата (IPCC) на пресконференция на 8 август 2019 г. в Женева ( AFP / Fabrice COFFRINI)

Задачата на IPCC е да се запознае с хилядите научни публикации по темата, да оцени най-новите откртия, за да представи балансиран синтез на тази информация на хората, взимащи решения. Създадена през 1988 г. от Световната метеорологична организация (СМО) и Програмата на ООН за околната среда, тази експертна група обединява хиляди специалисти в областта на атмосферните науки, океанографи, глациолози, икономисти и др. и през 2007 г. е удостоена с Нобелова награда за мир.

IPCC е разделена на три експертни групи, формирани от различни правителства и международни организации: първата група проучва научните доказателства за глобалното затопляне, втората - неговите последици, а третата представя възможни решения за намаляването му.

"Експертите на IPCC основават работата си единствено на рецензирани документи", заяви пред AFP на 3 август 2022 г. климатологът Ксавие Фетваис. "За всеки доклад учените формират екипи, които се занимават с различни глави. След това цялата научна общност е призована да прегледа тези глави и във всяка страна се провеждат срещи."

IPCC е обяснила този процес на страницата си: как подбира авторите си, на какви документи се опира IPCC, как работи процесът на преглед и как одобрява докладите.

Понятието за извънредна ситуация, свързана с климата, е обяснено например в Програмата на ООН за околната среда. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също го спомена специално през април 2022 г., когато каза: "Намираме се на пътя към глобално затопляне с повече от два пъти по-висока стойност от договорената в Париж граница от 1,5°C. Някои правителствени и бизнес лидери казват едно, но правят друго. Казано по-просто, те лъжат. И резултатите ще бъдат катастрофални. Това е извънредна ситуация, свързана с климата."

Заблуждаващи твърдения за климата, които вече са били опровергани

Въпреки този консенсус текстът на декларацията предполага, че различни аспекти на науката за изменението на климата все още подлежат на обсъждане. "Важен е не броят на експертите, а качеството на аргументите", се казва в декларацията.

Декларацията, в която не се посочват никакви източници, включва поредица от твърдения за науката за климата, които са били опровергани от експерти по климата. AFP и други организации вече провериха фактите за няколко от твърденията и установиха следното:

В публикациите се твърди, че "климатът на Земята се е променял, откакто съществува планетата, с естествени студени и топли фази... Ето защо не е изненада, че сега преживяваме период на затопляне".

Експертите, интервюирани от AFP, вече обясниха, че покачването на глобалните температури през последните 150 години е необичайно рязко, предизвикано от въглеродните емисии вследствие на индустриализацията.

Ед Хокинс, професор по климатология в Университета в Рединг, Англия, заяви, че температурни колебания, сравними със сегашното затопляне, не са се случвали в този времеви диапазон през последните 10 000 години.

"В миналото глобалните температури са се колебаели в голям диапазон, но тези промени се случват за десетки хиляди години. Ние разбираме, че за тези цикли има естествени причини, дължащи се на орбитата на Земята около Слънцето. Климатолозите изучават това от векове", казва Хокинс. "Това, което виждаме през последните 2000 години, е много плавно понижение, след което изведнъж в края се наблюдава бързо покачване на температурата, много над всичко, което сме виждали през последните 2000 години", добави той.

Твърдението, че сегашното затопляне е нормално, тъй като температурите са се повишавали и понижавали през хилядолетията, "е просто глупава логика", казва Майк Локууд, професор по физика на космическата среда, също от Университета в Рединг. "Разбира се, вярно е, че температурите са се повишавали и понижавали в миналото, но това не е причина да се приеме, че сегашната промяна има същите причини като предишните", каза той.

Тази тенденция е онагледена в графиките към доклада на IPCC, публикуван през август 2021 г.

Графика, показваща, че наблюдаваното затопляне се възпроизвежда само при симулации, които отчитат човешкото влияние ( AFP / Eléonore HUGHES, Laurence SAUBADU)

В декларацията се твърди, че "светът се е затоплил значително по-малко, отколкото предвиждаше IPCC въз основа на моделираните антропогенни въздействия... Политиката в областта на климата се основава на неадекватни модели."

От първия доклад насам обаче прогнозите на IPCC се оказаха съвсем верни, коментира за AFP Ксавие Фетвайс в началото на август 2022 г. "Когато погледнете прогнозите на IPCC от докладите от 2001 г. и 2007 г., очакваното затопляне е точно това, което виждаме", коментира климатологът тогава.

Този анализ на Carbon Brief показва, че някои модели са предвиждали по-малко затопляне от преживяното, а други - повече, но всички са показвали увеличение на температурата на повърхността между 1970 и 2016 г., което не е било далеч от действително случилото се. Експертите защитиха моделите в тази статия по проверка на фактите на AFP.

В първата глава на Шестия доклад за оценка на IPCC учените съставиха диаграма, в която сравняват прогнозните температурни криви от предишните доклади на IPCC с тези на няколко климатолози, като Сюкуро Манабе или Джеймс Хансен, и действително наблюдаваните температури. Вижда се, че прогнозите съвпадат до голяма степен с действително наблюдаваните температури, като разликите не надвишават 0,2 °C.

В текста, споделен в социалните мрежи, се твърди също, че "колкото повече въглероден двуокис, толкова по-добре за зеленината на планетата, за нейната биомаса и за нашата агрокултура".

Сам по себе си CO2 не е опасен, но когато концентрацията му в атмосферата е висока, той допринася за глобалното затопляне по същия начин като метана или азотния оксид, които също са парникови газове.

"Тъй като Земята се затопля в резултат на слънчевата радиация, в отговор тя излъчва топлина, която се насочва обратно в космоса. Парниковите газове не позволяват на тази топлина да излезе навън, подобно на одеяло. Колкото повече парникови газове има, толкова по-дебело е одеялото. Ето защо имаме повишаване на температурата", обясни Соня Сеневиратне, професор по климатология в Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих, през юни 2022 г. пред AFP.

Това повишаване на температурата на Земята има вредни и опасни последици за биоразнообразието, населението, селското стопанство и водните ресурси.

Експерти, цитирани в тази статия на AFP по проверка на фактите на немски език, заявиха, че растенията могат да преработват само ограничен дял от излишните емисии на въглероден диоксид и страдат от последиците от изменението на климата.

Растенията могат да използват ефективно допълнителния CO2 само ако всички останали фактори за растеж като вода, светлина и минерални хранителни вещества са достатъчно налични, заяви пред AFP на 24 август 2022 г. професорът по хранителна физиология на културите Екхард Джордж от Хумболтовия университет в Берлин. Дори и така, "количеството на допълнително фиксирания от растенията CO2 далеч не е достатъчно, за да може това да компенсира допълнителните емисии, причинени от човека. Така че проблемът с увеличаването на концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата не се решава от ефекта на CO2 торенето", каза той.

В декларацията се твърди още, че "не съществуват статистически доказателства, че покачването на средните Т предизвиква повече урагани, наводнения, суши и прочее природни катастрофи"

World Weather Attribution (WWA), използвайки методи, включващи наблюдателен анализ на исторически набори от данни, изчисли, че различни бедствия са станали по-вероятни поради изменението на климата, включително наводнения и бури. Нейните методи са обяснени в тази проверка на AFP относно горските пожари.

Доклад от август 2021 г., публикуван от Световната метеорологична организация към агенцията на ООН, също показа, че броят на бедствията се е увеличил пет пъти за 50-годишен период, което се дължи на изменението на климата, по-екстремните метеорологични условия и по-прецизното документиране. В доклада се посочва, че метеорологичните, климатичните и водните рискове са причина за 50 % от всички бедствия, 45 % от всички регистрирани смъртни случаи и 74 % от всички регистрирани икономически загуби от 1970 г. до 2019 г.

Анализът на Carbon Brief от август 2022 г., в който са анализирани над 500 екстремни метеорологични събития, също показва, че над 70% от тях са станали по-вероятни или по-тежки поради причиненото от човека изменение на климата.

Освен това експертите от IPCC посочват в последния си доклад, че последиците от глобалното затопляне, които вече се наблюдават от няколко години, ще продължат да се умножават и засилват, ако изменението на климата продължи със същите темпове.

Програмата на AFP за проверка на фактите опроверга дезинформация относно изменението на климата, както може да видите тук.

Публикация във Facebook, споделя твърденията на т.нар. Световна декларация за климата и я сравнява с друг документ, наречен декларацията от Грейт Барингтън. Това е документ, в който се излагат препоръки за управление на пандемията от Covid-19, публикуван от тримата му автори през октомври 2020 г. Документът изразява главно загриженост относно "физическите и психическите въздействия, причинени от настоящата политика срещу Covid-19", обявява се срещу общите локдауни и се опира на идеята за колективен имунитет. Декларацията беше споделена с твъредението, че подписалите я са против ваксинирането, което беше опровергано от AFP.

15 септември 2022 г. Статията е обновена, за да представи актуална информация за броя на подписалите декларацията.
Превод и адаптация
Климат