Не, Швейцария не призовава да се доносничи срещу съседи, отопляващи се на висока температура

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Снимка на фалшив плакат, в който се твърди, че Швейцария предлага награда от 200 франка на граждани, които доносничат срещу съседите, отопляващи домовете си на повече от 19°C, е споделена онлайн на няколко езика, включително български, в контекста на притесненията за енергийна криза в Европа. Този плакат е фотомонтаж, показва разследване на Aгенция Франс-Прес (AFP). Швейцарските власти потвърдиха пред AFP, че нямат "нищо общо с тези послания" и че става дума за "манипулация".

"Накратко казано, всеки швейцарец, който има информация за съсед, който отоплява апартамента си до повече от 19⁰С , трябва да позвъни и да го издаде на посоченият телефон. Наградата за предаден съсед е 200 франка", гласи Facebook пост, споделящ снимка на плакат със снимка на жена, държаща телефонна слушалка, а в горния ъгъл се вижда швейцарския герб. От 10 септември насам публикацията е споделена над 418 пъти.

Сходни публикации се появиха в някои интернет страници, но също и на други езици като френски, испански, сръбски, гръцки и немски.

Скрийншот от Facebook пост, споделящ невярна информация. Направен на 14 септември 2022 г.

Това изображение се разпространява в момент, когато Европа преживява сериозна енергийна криза в резултат на руската офанзива в Украйна.

В опит да овладеят рязко покачващите се цени на газа и електроенергията европейските министри на енергетиката заявиха в петък, 9 септември, че подкрепят редица безпрецедентни извънредни мерки, като дори споменаха за таван на цената на вноса на газ в ЕС.

Вследствие на това няколко европейски държави призоваха за европейска солидарност и ограничение на употребата на енергия. Такъв е случаят с Швейцария, която на 31 август 2022 г. стартира "кампания за пестене на енергия", за да насърчи фирмите и домакинствата да направят малки жестове, за да се избегне недостига през идващата зима.

В България ситуацията беше използвана от някои про-Кремълски гласове като аргумент срещу санкциите, наложени от Русия. Страната е слабо зависима от газа, като най-големият консуматор са ТЕЦ-овете.

В Швейцария в момента се провежда обсъждане относно мерките за ограничаване на потреблението, които биха могли да бъдат въведени в случай на недостиг на газ и електроенергия, съобщиха швейцарските власти.

Плакатът, споделян в социалните мрежи, обаче не е информационна кампания на Федералния съвет, увериха от Федералното министерство на икономиката, обучението и изследванията (DEFR) пред AFP на 12 септември 2022 г. Всъщност става дума за монтаж, направен от снимка, която може да бъде открита в база данни с изображения.

Фотомонтажът е разобличен от швейцарските власти

Чрез обратното търсене на изображения в търсачката TinEye открихме снимката на жената, използвана в колажа.

Същата снимка може да бъде изтеглена безплатно в базата със снимки на Adobe Stock.

Скрийншот, направен от търсачката TinEye на 12 септември 2022 г. ( AFP / )
Скрийншот от Adobe Stock. Направен на 12 септември 2022 г. ( AFP / )

 

 

Вероятно, за да се придаде вид на официална информационна кампания, към изображението са прикрепени логото на Конфедерация Швейцария и телефонният номер на Федералния департамент по околна среда, транспорт, енергетика и комуникации (DETEC). Под тях има послание на швейцарски немски език: "Вашият съсед отоплява апартамента си на повече от 19 градуса? Моля, уведомете ни", а в долния десен ъгъл на плаката е обещана "награда от 200 швейцарски франка" (около 208 евро) на всеки, който пусне донос срещу съседа си.

Както посочва в Twitter журналистката Катрин Денкинсън на 12 септември 2022 г., снимката на публичното рекламно пространство също е от банка с изображения. С друго обратно търсене откриваме, че изображението е достъпно безплатно в уебсайтове като Freepik. Отраженията на светлините върху плаката и стената показват, че става въпрос за една и съща снимка. Направихме сравнение тук:

Сравнение на общи елементи. Снимка от база за изображения (вляво) и скрийншот от Facebook пост (вдясно). Общите елементи са оградени в червено от AFP.

Снимката на празното рекламно пространство явно е популярна сред дизайнерите, които илюстрират как би изглеждал предложеният дизайн на плаката в реална среда , както се вижда тук, тук и тук.

Потърсени за коментар от AFP, от Федералния департамент по икономика, образование и изследвания (DEFR) ни увериха на 12 септември 2022 г., че "логото на Конфедерацията и телефонният номер, които се появяват на изображението, са били използвани неправомерно. Конфедерацията не е създала такива плакати и не е отправяла такъв призив, това очевидно е манипулация."

"От събота насам в социалните мрежи се разпространяват фалшиви призиви за подаване на информация за съседи, които затоплят твърде много домовете си. Конфедерацията няма нищо общо с тези послания и официално се разграничава от тях", добави правителството, като уточни, че е "започнало разследване на тази злоупотреба".

Обсъждане на мерките в случай на недостиг на газ

В публикации в социалните мрежи се посочва, че в Швейцария "е забранено да се повишава температурата на въздуха в частните домове над 19 градуса."

От Федералният департамент по икономически въпроси, образование и изследвания (DEFR) заявиха за AFP на 8 септември 2022 г., че "понастоящем в Швейцария няма недостиг нито на електроенергия, нито на газ, поради което не са в сила никакви ограничения или забрани за използване. Следователно не може да се говори за нарушение на тези разпоредби. В момента администрацията подготвя мерки за ограничаване и забрана в случай на сериозен недостиг."

Всъщност до 22 септември 2022 г. същата служба провежда консултации с кантоните по два проекта за наредби, а именно наредбата за забраните и ограниченията за използване на газ и наредбата за квотите за газ.

Първият проект предвижда и забрана за използване на газ в някои сгради в случай на сериозен недостиг и ограничения за отопление на газ в закрити помещения, където температурата няма да може да превишава 19°C.

"Тези мерки включват предимно намаляване на температурата в стаите и на топлата вода. Първоначално те ще се отнасят предимно за работните места, но могат да обхванат и жилищата. Тъй като домакинствата потребяват над 40% от газа, значителното намаляване на потреблението на газ в Швейцария не е възможно без тяхната помощ", пише на правителствения уебсайт.

В отговора си до AFP от 8 септември 2022 г. от Федералният департамент по икономически въпроси, образование и изследвания (DEFR) също така обясниха, че: "от съществено значение е да се определи конкретно прилагането и наблюдението на всички ограничения и забрани, които може да бъдат приети. Законът за снабдяването на страната, на който те ще се основават, не предвижда глоби. Поради това наказателното преследване за нарушения на закона ще бъде по-сложно, но размерът на наложените финансови санкции няма да бъде по-висок от този на обикновените глоби."

Уточнение: максималният размер на глобата е 300 швейцарски франка (около 312 евро).

(От ляво на дясно) Швейцарският министър на икономиката Ги Пармелен, министърът на инфраструктурата, транспорта, околната среда и енергетиката Симонета Сомаруга и президентът на Швейцарската конференция на кантоналните енергийни директори Роберто Шмидт говорят след пресконференция в Берн на 31 август 2022 г. за обявяване на мерки за справяне с евентуален недостиг на енергия през тази зима. ( AFP / Fabrice COFFRINI)

Откриване на кампания за пестене на енергия

Засега единствената мярка, предприета от Конфедерацията в условията на енергийна криза, е кампания за повишаване на осведомеността чрез съвети за ежедневието, водещи до икономия на енергия.

Кампанията, озаглавена "Енергията е ограничена. Да не я хабим", отправя редица препоръки към предприятията и домакинствата - от обезвъздушаване на радиаторите до готвене с похлупак.

"Целта е да се насърчи възможно най-широко участие, така че Швейцария да не се окаже в ситуация на недостиг", пише на правителствения уебсайт.

На специален уебсайт швейцарското правителство споделя съвети за пестене на енергия за частни домакинства, както и за фирми:

Скрийншот от сайта www.stop-gaspillage.ch. Направен на 13 септември 2022 г. ( AFP / )

Швейцария е застрашена от недостиг на газ и ток

Въпреки че е една от най-богатите страни в света, Швейцария се опасява от недостиг на електроенергия през следващите месеци.

Страната задоволява почти 95 % от енергийните си нужди от нефт, електроенергия, природен газ и дървесина, като по-голямата част от тази енергия трябва да се внася, според Федералната служба за икономическо снабдяване.

През лятото страната изнася електроенергия благодарение на стотиците водноелектрически централи на нейна територия.

През зимата обаче е точно обратното: Швейцария обикновено внася електроенергия, произведена с газ от Германия, която тази година е изправена пред намаляване на доставките от Русия.

Язовир Vieux-Emosson, част от водноелектрическата централа Nant de Drance в Швейцария, на 17 август 2022 г. ( AFP / Fabrice COFFRINI)

Ето защо на 24 август 2022 г. Федералният съвет обяви, че ще подкрепи целта за доброволно намаляване на търсенето на газ с 15 % през зимното полугодие в сравнение със средното потребление през последните пет години, за да се избегне в максимална степен недостиг на газ в цяла Европа.

"Държавите - членки на ЕС, си поставиха за цел доброволно да намалят търсенето на газ с 15 % в периода от август 2022 г. до края на март 2023 г., за да избегнат съвместно ситуация на недостиг и да осигурят достатъчно доставки за предстоящата зима", се посочва на федералния уебсайт.

Превод и адаптация
Климат