В това видео председателят на ЕК фон дер Лайен популяризира правилното миене на ръце, а не пестенето на вода

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Видеоклипът, в който председателката на Европейската комисия си мие ръцете, датира от 2020 г. и е създаден с цел да насърчи мярката за ограничаване на разпространението на Covid-19, а не за "пестене на вода", както се твърди в публикациите в социалните медии на различни езици, включително на български. Постовете изваждат видеото от контекста и се подиграват на Урсула фон дер Лайен, че популяризира пестенето на вода с оглед на на енергийната криза в Европа. В действителност видеото е създадено, за да популяризира правилното миене на ръцете в началото на пандемията от Covid--19 и няма нищо общо с околната среда.

"Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен демонстрира как да пестим вода, докато си мием ръцете! Как да пестим тоалетна хартия? Следва продължение.... Всеки ден, задължителна доза инфантилност!", гласи Facebook пост на български, споделен над 1,7000 пъти от 9 септември 2022 г. насам.

Скрийншот от Facebook публикация, споделяща невярна информация. Направен на 19 септември 2022 г.

Видеото показва как Урсула фон дер Лайен нанася течен сапун върху дланите си и грижливо измива ръцете си. Чуваме я да тананика химна на ЕС - Одата на радостта.

Същото видео и подобни твърдения бяха споделени на полски, словашки и френски.

Публикациите се появиха след речта на Урсула фон дер Лайен на 7 септември 2022 г. за енергийната криза, свързана с нахлуването на Русия в Украйна. Разходите за енергия се покачиха значително, тъй като Европа се стреми да намали зависимостта си от руските изкопаеми горива. Санкциите срещу Русия и ответните мерки на Москва, която реши да прекъсне доставките на газ, доведоха до рязко покачване на цените в цяла Европа и заплашват с трудна зима.

Някои от потребителите, които са споделили видеоклипа и поста, го отнасят към войната в Украйна и енергийната криза. "Евро икономии на водата предлага Урсула (на снимката е забравила укр.знаме да си закачи както пред Евро парламента)", пише един от тях. Други критикуват "кампанията" за намаляване на потреблението на вода, защото председателят на Комисията не е спряла водата, докато суши ръцете си.

Видеото е заснето за кампанията за ограничаване разпространението на Covid-19

Потърсихме записа с помощта на инструмента InVID, разработен от AFP, който предлага обратно търсене на изображения.

Така открихме, че видеоклипът се появява на 23 март 2020 г., малко след като пандемията Covid-19 избухва в целия свят. Той беше публикуван в канала на ЕС в YouTube със заглавие "President von der Leyen washing her hands to fight against #COVID19" (Президентът фон дер Лайен си измива ръцете, за да се бори срещу #COVID19). В описанието На видеото пише още : ..." СЗО стартира предизвикателството #SafeHands Challenge, за да популяризира силата на чистите ръце в борбата с #coronavirus. Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, се присъединява към предизвикателството и споделя своето видео за миене на ръце."

Същият видеоклип e качен и в официалния акаунт на председателя фон дер Лайен в Twitter:

В сравнение с оригиналния, видеоклипът споделян през септември 2022 г. във Facebook, който проверяваме, е по-кратък В него е изрязан синият кадър със субтитри на английски език, който се вижда във видеоклипа, публикуван от ЕС в YouTube и Twitter. Оригиналният видеоклип дава девет писмени инструкции как правилно да се мият ръцете, за да се предпазим от заразяване с новия вирус. В края му можем да прочетем "Save lives clean your hands" (Спаси живот, почисти ръцете си) и логото на ЕС, както и дата.

Кадър от официалния публикация в Twitter от официалния акаунт на председателя на ЕК от 20 март 2020 г. (вляво) и от Facebook пост, споделящ същото видео с невярно твърдение (вдясно). Направени на 19 септември 2022 г.

Както можем да прочетем в туитър, тя благодари на ръководителя на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос за номинацията за предизвикателството #SafeHands.

На 13 март 2020 г. ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Аданом Гебрейесус стартира международна инициатива, целяща популяризиране на миенето на ръце, за да насърчи безопасното поведение в борбата с пандемията от Covid-19. Тъй като в онзи момент все още нямаше разработена ваксина срещу инфекцията, хигиената беше един от най-лесните начини за предпазване.

Известни личности, политици, религиозни водачи бяха номинирани от ръководителя на СЗО за борба с предизвикателството. Сред тях бяха още папата, Грета Тунберг, Бил Гейтс. Всеки номиниран трябваше да запише видео и да номинира на свой ред три други лица. Видеото нямаше за цел да убеждава да се пести вода, противно на това, което се твърди в актуалните публикации.

Това, че видеото споделя неверни твърдения, че насърчава пестенето на вода, не означава, че такъв проблем не съществува. Според Доклада на ООН за целите на устойчивото развитие за 2022 г. повече от 10 % от световното население (773 млн. души) живее в държави с високи и критични нива на воден стрес (над 75 %). "Водният стрес възниква, когато съотношението между иззетата прясна вода и общите възобновяеми ресурси на прясна вода е над прага от 25 процента", се обяснява в доклада.

В тази инфографика на Регионалното бюро на Световната здравна организация за Северна и Южна Америка (Панамериканската здравна организация) са дадени съвети за това как да пестим вода докато си мием ръцете. Например, както отбелязват Центровете за контрол на заболяванията в САЩ, препоръчително е да спрете кранчето, когато нанасяте сапун.

Климат