Полицай пред началното училище Robb в Увалде, Тексас, 24 май 2022 г. ( AFP / Allison DINNER)

Неверни твърдения, че снимки показват масовия убиец от Тексас, се споделят в социалните мрежи

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Потребители на социалните мрежи и публикации в интернет твърдят, че снимки на различни хора показват, че 18-годишният стрелец, който е в основата на смъртоносната стрелба в Тексас, е транс жена. Това е невярно. Поне три от петте изображения от публикацията са откраднати снимки на потребители на Reddit и Twitter.

"Няколко снимки на Салвадор Рамос, 18-годишен стрелец, който застреля 19 деца и двама възрастни тази нощ в град Увалд, Тексас", гласи Facebook пост от 25 май 2022 г. Същите твърдения и снимки са споделени от различни български интернет страници като тази.

Публикациите съдържат пет предполагаеми снимки на Рамос, който беше убит от полицията, след като застреля 19 деца и двама учители на 24 май 2022 г. в началното училище "Роб" в Увалде, Тексас, градче на около час от границата с Мексико.

Скрийншот на публикация във Facebook, споделяща невярна информация, направен на 1 юни 2022 г. Лицата са замъглени от AFP

Върху колажа от пет снимки e поставен воден знак Signal. С обратно търсене на изображения с помощта на Bing установихме, че същата комбинация от снимки е публикувана на 25 май 2022 г. в Telegram канала "Сигнал". Към поста има абсолютно същия текст като този в българската публикация във Facebook, но на руски.

Някои от тези снимки са споделени в различни комбинации и в социалните мрежи като Facebook, Instagram, и Twitter, а новината за поредната масова стрелба отново отвори дебата за оръжията, обществената сигурност и човешките права в САЩ.

Твърденията, че стрелецът е бил транссексуален, започнаха да се разпространяват часове след масовото убийство, както обяснява тази статия на Newsweek или този текст за проверка на фактите на factcheck.org.

Някои от твърденията изглежда са се разпространили първо в анонимния форум за съобщения 4chan, където няколко потребители са публикували на 24 май 2022 г. една и съща снимка, на която се вижда знамето на транссексуалните.

Конгресменът от Републиканската партия на САЩ Пол Госар допринесе за разпространението на твърденията във вече изтрит туит твърдящ, че Рамос е "транссексуален ляв нелегален чужденец". Други публикации в социалните мрежи също невярно твърдяха, че Рамос, който според властите в Тексас е американски гражданин, е нелегален имигрант.

Но част от снимките, споделени във въпросните постове, не показват Рамос.

Снимки на потребител в Reddit

На една от снимките в публикацията се вижда човек, който държи синьо, розово и бяло трансджендър знаме. Обратното търсене на изображения показва, че тази снимка е публикувана в Reddit в началото на април 2022 г.

"мислех да провокирам трансфобите", се казва в поста от потребителя Apprehensive_Ad_995.

На 29 април 2022 г. същият потребител публикува снимката с черна тениска и червена пола, която е използвана и в подвеждащите публикации в социалните мрежи. "Имам нова пола и мисля, че е любимата ми", гласи постът в Reddit.

Apprehensive_Ad_995, самоопределилa се като транссексуален артист, опровергава твърденията, че на снимките е изобразен Рамос. "това не съм аз, аз дори не живея в тексас", казва потребителят в публикация в Reddit от 24 май 2022 г.

"Хората ме заплашват и ме тормозят без никаква причина. Активно се опитват да съсипят живота ми, вместо да помогнат на засегнатите семейства", пише потребителят в коментар от 24 май.

На 25 май Apprehensive_Ad_995 публикува снимка, на която държи лист хартия с датата като доказателство. AFP потърси Apprehensive_Ad_995 за допълнителен коментар, но не получихме отговор.

Скрийншот на публикации от Reddit. Направени на 25 май 2022 г.

На 25 май Apprehensive_Ad_995 дава интервю за американската телевизия NBC, в което се представя като Сам и се описва като транссексуална жена, живееща в Джорджия.

"Това не е първият път, в който съм тормозена, но е първият път, в който съм обвинена в убийство", казва двадесетгодишната жена пред телевизията. Тя призовава да сме внимателни за това, което виждаме в интернет.

Снимка на потребител на Twitter

Направихме обратно търсене на изображения с втората снимка от публикацията, на която се вижда човек, държащ зелена бутилка. Резултатът от TinEye показа, че снимката е публикувана за първи път на 21 май 2022 г. от потребител на Twitter с профил Сабрина. Обратното ни търсене на изображения в Google, Bing и Yandex не можа да открие по-ранни публикации на същата снимка.

Скрийншот на туит от 21 май 2022 г. Заснет на 2 юни 2022 г. Лицето е замъглено от AFP.

Същият потребител продължава да пише в Twitter и след стрелбата. На 25 май 2022 г., когато твърденията вече са станали популярни, потребителят публикува същата снимка като коментар. "Това буквално съм аз", пише потребителят и моли другите да спрат да споделят снимката.

В същия ден, докато отговаря на коментари, потребителят публикува друга снимка, на която се вижда тя, а зад нея на стената са закачени същите картини като от снимката, споделяна с неверни твърдения.

Не успяхме да открием източника на четвъртата снимка от публикациите. Лицето на човека на нея не се вижда ясно.

Снимка от профила в Instagram, свързан с Рамос

На други снимки, споделени в публикациите в социалните мрежи, наистина се вижда Рамос, който застрелва баба си, преди да нападне директорката на "Роб".

Първата снимка от решетката се приписва на профил в Instagram, свързан с въоръжения мъж според различни медии като El Pais или AFP.

AFP потърси службата за обществена безопасност в Тексас за допълнителен коментар, но до момента не сме получили отговор.