Момиче се люлее на детска площадка пред разрушена жилищна сграда в град Бородянка на 7 юни 2022 г. ( AFP / Sergei CHUZAVKOV)

Внимавайте с публикации в социалните мрежи, споделящи снимки от Киев с подвеждащи твърдения за войната в Украйна

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Facebook публикации със снимки на хора, наслаждаващи се на слънчевите лъчи в украинската столица Киев, са споделяни хиляди пъти заедно с твърдението, че ролята на медиите в "тази война" е "под съмнение" и внушението, че новините за "съборени жилищни сгради, опожарени селища, ръждясали танкове, масови гробове" са преувеличени. В публикацията се пита защо украинските "бежанци бягат на десетки хиляди километри от страната си, но не отиват в съседния град, където животът си тече повече от нормално". Снимките обаче са селективно подбрани от статия в Daily Mail, която информира и за последиците от войната в Киев. Някои от другите твърдения в публикацията също представят конфликта по подвеждащ начин, в момент, в който в други части на Украйна се водят тежки сражения.

“Тези снимки от Киев бяха публикувани онзи ден в австралийския ДейлиМейл. Разгледах ги с облекчение и интерес, защото е хубаво да се знае, че дори във времена на войни, животът си продължава”, започва Facebook пост. Към него са споделени снимки на хора, каращи колела, излежаващи се на плаж, плуващи в река или разхождащи се. Текстът на публикацията внушава, че медиите са представили погрешно реалната ситуацията в Украйна.

"Не пишеха ли довчера вестниците, че градът е полуразрушен от бомби и атаки, и че именно там се водеха люти сражения?", пише в автора. "Съборени жилищни сгради, опожарени селища, ръждясали танкове, масови гробове и други безради неща от тоя сорт, които се чудя как и кой тъй бързо поправи", продължава Facebook поста.

"Кой ремонтира съсипията в града, докато гражданите пекат кълки?", се пита в още в публикацията. "...истински се радвам, че отново са щастливи - но за сто и деветнайсети път поставям под съмнение медийната роля в тази война", пише авторът.

Постът е споделен 3300 пъти след 13 юни 2022 г. Други Facebook публикации като тази, съдържащи същият текст и снимки, са споделени над хиляда пъти.

От повечето коментари под тези публикации в социалната мрежа става ясно, че потребителите явно са убедени, че не може да се вярва на медийното отразяване на войната в Украйна. "Нещо преувеличено има и с Украйна, както и с пандемията. Дали сценаристите не са едни и същи?!", пише потребител. "Режисирана, медийна война, с единствена цел облагодетелстване на САЩ и отслабване позициите на Русия", коментира друг.

Същевременно някои потребители не са съгласни с внушенията на Facebook поста. "Доколкото знам, в Киев отдавна няма военни действия... Така че е много вероятно да си живуркат спокойно. Войната е на изток, където със сигурност има хора, които страдат и които няма как да избягат...", отбелязва потребител.

Скрийншот от Facebook пост, споделящ заблуждаваща информация. Направен на 15 юни 2022 г.

Статия от британски таблоид

Въпреки че публикацията поставя под въпрос ролята на медиите в конфликта в Украйна, тя се аргументира със статия от популярен британски вестник.

AFP направи обратно търсене на снимките от публикацията във Facebook и така установи, че те са излезли на 12 юни 2022 г. в статия на Daily Mail, разказваща как "украинците се стичат по плажовете и се наслаждават на слънцето по бреговете на Днепър - сцени, немислими преди седмици, когато Русия започна атака срещу града".

В репортажа на Daily Mail обаче не се твърди, че в Украйна няма война и че всички украинци се забавляват. "Налице е и чувство на тревога, тъй като мъжете от столицата продължават да бъдат мобилизирани на фронта, където всеки ден в боевете загиват стотина украински войници. Заплахата от нападение все още е висока, като Киев беше ударен от руски ракети последно миналата неделя", четем в статията.

В публикацията има и други снимки, като някои от тях показват сцени, различни от описаните във Facebook поста. Например две от тях се отнасят за бомбардировката на Киев от 5 юни 2022 г. "Ударите с крилати ракети, разрушили склад и цех за ремонт на влакове на 5 юни, бяха първите в Киев от пет седмици насам", пише Daily Mail.

Скрийншот от оригиналната статия в Daily Mail. Показва как са представени някои от снимките в оригиналната статия. Направен на 15 юни 2022 г.

Киев под руска атака

Хора изнасят вещите си, докато напускат жилищна сграда, поразена от руските удари в Киев на 29 април 2022 г. ( AFP / Sergei SUPINSKY)

От началото на инвазията на 24 февруари 2022 г. Киев многократно е бил обект на нападения от страна на руските сили. Има многобройни публикации (тук, тук, тук) за експлозии в украинската столица и разрушени жилищни сгради, както и за убити цивилни граждани. В средата на март 2022 г. започна контраофанзива на украинските войски. На 2 април 2022 г. Украйна обяви, че е възстановила контрол над цялата Киевска област. Украинската столица е обстрелвана (тук и тук) и след изтеглянето на руските сили. Центърът на конфликта се измества в други региони, основно в източната и южната част на страната, където се водят по-тежки боеве.

Карта на Украйна, показваща разположението на военните сили в Украйна към 15 юни, 07:00 ч. по Гринуич ( AFP / Simon MALFATTO, Sophie RAMIS, Kenan AUGEARD)

Противно на внушенията в публикацията, че разрушените села и масовите гробове са били "поправени", последиците от руската инвазия все още са ясно видими в градовете и селата около Киев. По-рано този месец репортери на AFP описаха как хората, напуснали градовете на север от Киев, все още живеят сред щетите, причинени от сраженията и очакват тяхното възстановяване.

Широко отразени бяха и разкритията на човешки тела в Буча - малък град, разположен на 35 км западно от столицата. Населението място беше освободено от украинските сили на 31 март 2022 г. Според вицепремиера на Украйна Олга Стефанишина, цитирана от AFP, в района на Буча са открити телата на повече от 1000 цивилни.

Движението на украинските бежанци е динамичен процес

"Каква стана обаче тя сега - тези бежанци бягат на десетки хиляди километри от страната си, но не отиват в съседния град, където животът си тече повече от нормално...", твърди подвеждащият Facebook пост. Това твърдение обаче изопачава динамиката на бежанските потоци по време на конфликта.

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН, UNCHR) от началото на инвазията са регистрирани 7,5 млн. излизания през границите на Украйна, а над 4,9 млн. Украинци са били регистрирани като бежанци в Европа. Потокът обаче се забавя и от началото на руската агресия са регистрирани повече от 2,47 млн. преминавания на границата обратно към Украйна. ВКБООН отбелязва, че данните се отнасят до брой преминавания, а не до брой преминали лица, и че влизанията в Украйна "не означават непременно устойчиво завръщане". Вижда се, че пътуванията не са били само в една посока.

"Свикнали с войната, бежанците от Украйна се връщат в Киев", съобщава AFP на 12 май 2022 г., цитирайки кмета на Киев Виталий Кличко, че още тогава "близо две трети от 3,5-милионното население на столицата се е завърнало".

В подвеждащата публикация не се отчитат и вътрешно разселените лица в Украйна. Според ВКБООН около седем милиона души са били разселени в рамките на Украйна, което е повече, отколкото регистрираните като бежанци в други държави в Европа.

"Близо две трети от децата в Украйна са разселени - независимо дали са разселени в рамките на страната или са напуснали през границите като бежанци", заявява Афшан Хан, регионален директор на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия, в изявление относно състоянието на децата в Украйна, публикувано на 14 юни 2022 г.

По данни на Службата на Върховния комисар за правата на човека (ONCHR) към 10 юни 2022 г. в Украйна има 4339 убити и 5246 ранени цивилни.

Карта, показваща броя на украинските бежанци, регистрирани в Европа от началото на руската инвазия, по данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) ( AFP / Sylvie HUSSON, Paz PIZARRO)

Ожесточени боеве на изток и на юг

Въпреки че ситуацията в Киев и околностите му е по-спокойна в сравнение с началото на инвазията, това не може да се каже за източните и южните части на Украйна, където се водят ожесточени боеве.

В някои градове като Лисичанск сраженията продължават с месеци. "След месеци на обстрел стратегическият град в Източна Украйна търпи сериозни щети, без вода, електричество и телефонен сигнал", съобщава AFP на 13 юни.

Руско-Украинската война: последни развития ( AFP / Sabrina BLANCHARD, Gal ROMA)

От началото на руската инвазия AFP опроверга редица фалшиви твърдения, че войната в Украйна е била инсценирана или манипулативно представена от медиите. Повече може да прочетете тук, тук или тук.

украинско-руски конфликт миграция