Рекламите на бременнaта кукла Кен са сатира

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Сатиричен клип, парадиращ реклама на новосъздадената "бременна кукла Кен", е споделян стотици пъти в социалните мрежи от края на май 2022 г. Това обаче е подвеждащо. От Mattel, компанията-производител на куклата Барби и нейния мъжки приятел Кен, потвърждават, че не са създавали такъв продукт. Клипът е публикуван от сатиричен уебсайт и не е реална реклама на детски играчки.

"НОВИЯТ КЕН Е ТУК- БРЕМЕННИЯТ ПРИЯТЕЛ НА БАРБИ", гласи Facebook пост от 24 май 2022 г. Към него е качена снимка на куклата Барби и мъжката кукла Кен. Същият ден същата снимка и текст са публикувани и в интернет сайт. Оттогава двете публикации са споделени над 400 пъти във Facebook. 

"Гледайте и се наслаждавайте. Най-сетне равенството между мъжа и жената е постигнато! Благодарение на човека. Алелуя! И не забравяйте да го покажете на сина си", гласи друг Facebook пост. Към него е качено кратко видео, напомнящо на телевизионна реклама, а гласът зад кадър казва: "Ново от Mattel: гаджето на Барби се сдобива с така необходимата и мащабна промяна." Видеото е гледано стотици пъти след 10 юни 2022 г., когато е публикувано. 

След това се чува песен, представяща "бременния Кен": "Той е мъж с бебе, той със сигурност е мъж, а не дама." 

Скрийншот от Facebook пост споделящ снимка от видеото. Направен на 20 юни 2022 г.

  

Същото видео се възприема като автентична реклама на детска играчка и от потребителите, споделили го на други езици като немски,  испански и холандски.

Mattel потвърждава, че не продава "бременна мъжка кукла"

Барби и Кен са детски кукли, произвеждани от американския производител на играчки Mattel.  AFP потърси фирмата за коментар. На 15 юни 2022 г.  говорител на  компанията отговори в имейл, че "бременната мъжка кукла не е продукт на Mattel".

При търсене в уебсайта на производителя също не се откриват подобни продукти. 

Видеото е от сатиричен уебсайт

Търсене в Google по ключовите думи "бременна кукла Кен" показа, че клипът е качен в уебсайта "The Babylon Bee". Там можем да открием и снимката, използвана в някои от Facebook постовете. Страницата се определя като "Фалшиви новини, на които можете да се доверите" и "най-добрият сатиричен сайт в света".

На 7 юни 2022 г. клипът е качен  и в YouTube канала "The Babylon Bee" Подобно на някои от постовете в социалните мрежи, в описанието пише: "В момента може да се намери в интернет: "За да отпразнува Прайд месец, Mattel пусна първата в историята си кукла на бременен мъж". Публикацията не посочва, че видеото е сатира, но каналът е известен с хумористичните си публикации.

Няколко сцени с насилие във видеото подсказват, че това не е автентична реклама на Mattel. Така например в средата на видеото Кен удря Барби няколко пъти по лицето.

Стъпките на Барби към по-голямо приобщаване

Въпреки че Mattel не предлага бременна мъжка кукла, през последните години производителят пусна на пазара модели на Барби, целящи да направят известната кукла по-приобщаваща. Така например се появиха кукли с различни тела,цвят на кожата и увреждания. През май 2022 г. Барби пусна на пазара и транссексуална кукла, създадена по модела на актрисата Лаверн Кокс.

На своя уебсайт Mattel посочва: "Барби признава важността на представеността и се ангажира да проектира продукти, които по-добре отразяват света, който децата виждат днес, и да работи така, че да вдъхновява следващото поколение".