Тази снимка не показва, че бащата на ръководителя на Световния икономически форум е бил доверен на Хитлер

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Неотдавна в социалните мрежи на различни езици, сред които и български, се разпространи колаж от две снимки, на който основателят на Световния икономически форум Клаус Шваб е поставен до германски военен. Facebook публикациите твърдят, че това е баща му Ойген Шваб и че той е бил високопоставен нацист. Тези твърдения обаче са неверни. Германският войник на снимката не е бащата на основателя на WEF, а германски бригаден генерал, който умира в плен през 1950 г. Ойген Шваб също не е бил високопоставен нацист, близък до Адолф Хитлер, въпреки че по време на войната е бил търговски директор на швейцарска фабрика в Южна Германия.

"Вляво е изобразен основателят на Световния икономически форум Клаус Шваб. Вдясно е баща му, довереникът на Хитлер, индустриалецът и фашист Ойген Шваб",  се твърди във Facebook пост от 24 май 2022 г.

Потребителят е споделил изображение, на което действително се виждат основателя на Световния икономически форум и германски бригаден генерал от Вермахта.  Авторът на поста добавя, че "тогава баща му е ръководител на "Ешер-Вис", стратегическа компания в нацистка Германия" и, че е "имал собствен концентрационен лагер". 

Друг Facebook пост споделя същия колаж от снимки, но без твърдението, че бащата на Шваб е имал собствен концентрационен лагер. 

Колажът, с текст на английски, е споделен и в Telegram канала Български Войнски Съюз "Васил Левски" с твърдението на български, че това е "Бащата на Клаус Шваб - личен довереник на Хитлер". Постът в Telegram е видян над 2000 пъти.

Скрийншот на пост във Facebook, споделящ невярна информация. Направен на 22 юни 2022 г.

Подобни публикации има и на други езици - английски, норвежки, полскихоландски, румънски, испански, италиански, френски и немски.

Твърдението, че на снимката вдясно е бащата на Клаус Шваб - Ойген Шваб, обаче е невярно. Това не е неговият баща, а германският бригаден генерал  Валтер Дибилаш. Също така няма доказателства, че Ойген Шваб е бил отявлен нацист. При всички положения той не е бил "близък довереник" на Хитлер.

Клаус Шваб и преди е бил обект на дезинформация, както показват тези статии за проверка на AFP (тук и тук).

На снимката не е Ойген Шваб

Всички публикации във Facebook споделят едни и същи две снимки - на основателя и директор на Световния икономически форум (WEF) Клаус Шваб (вляво) и на германски войник, който, ако се съди по инсигниите на яката и на рамото му, е бригаден генерал от Вермахта (вдясно). В публикациите във Facebook се посочва, че това е бащата на Клаус Шваб, Ойген Шваб. Ойген Вилхелм Шваб, роден през 1899 г., наистина е бащата на Клаус Шваб. Клаус Шваб споменава баща си в собствената си книга "Капитализмът на акционерите", а той е описан и в книгата за Клаус Шваб "Домакин на могъщите" . Това обаче не е човекът от снимката във Facebook публикациите.

След обратно търсене на изображението открихме снимката в няколко блога и форуми за Вермахта. Снимката е споделена като показваща Валтер Дибилаш, както на тази страница, така и в други статии по проверка на фактите, като например тук

Проведохме и други обратни търсения на изображението и открихме същата снимка на тази страница, която също посочва, че това е "генерал-майор Валтер Дибилаш", този път с допълнителна снимка. 

На 24 юни AFP получи достъп до документи от отдела за военни архиви на Германския федерален архив. Намерихме снимка, подобна на споделената на този сайт, на която се вижда генерал-майор Валтер Дибилаш. Сравнението на изображенията по-долу потвърждава, че това е той.

Снимки от военните архиви на Германския федерален архив (вляво) и от подвеждащата публикация във Facebook (вдясно). Направени на 24.06.2022 г.

Благодарение на документите, налични във Федералния архив на Германия, получихме достъп и до неговата биография, която е достъпна и в този онлайн лексикон

Валтер Дибилаш е роден през 1892 г. В края на Втората световна война е заловен от американските войски, а след това е предаден на съветските сили. Осъден на 25 години принудителен труд за военни престъпления, той умира през 1950 г. в затвора в Сталино (сега Донецк), тогава част от Съветския съюз. Днес градът е част от Украйна, но е окупиран от руската армия. 

Снимката на Ойген Шваб, посочена в статии по проверка на фактите от  Ellinika Hoaxes, DPA и La Republica Verificador, е споделена от сайта Family Search.  

Сравнението на физическите характеристики на лицата на двамата мъже показва, че на снимката на германския генерал не е Ойген Шваб, както е показано в сравнението на изображенията по-долу: 

Сравнение на скрийншот от Family Search (вляво) и от дискусионен форум на Вермахта (вдясно). Вляво е Ойген Шваб, а вдясно - Валтер Дибилаш. Направено на 14 юни 2022 г.

Говорител на Клаус Шваб потвърждава пред DPA, че на снимката от Family Search наистина се вижда Ойген Шваб, бащата на Клаус Шваб. 

На 15 юни пред AFP, говорител на WEF коментира твърденията в социалните медии: "Това, разбира се, е абсолютно погрешно и е клевета по адрес на семейството на Клаус Шваб." Според него на споделената снимка не се вижда Ойген Шваб. Той добави, че в приложението към книгата "Домакинът на могъщите" се съдържа снимка на Ойген Шваб, от която се вижда, че това е "същото лице" като на снимката във Family search. 

Макар да не е напълно потвърдено, че изображението на германския генерал е на генерал Валтер Дибилаш, сигурно е че Ойген Шваб не е бил високопоставен нацист, както предполагат публикациите във Facebook.

Ойген Шваб по време на нацистка Германия

Постовете във Facebook твърдят, че Ойген Шваб е бил високопоставен нацист и че дори е бил доверено лице на Адолф Хитлер. Това твърдение обаче също се оказва невярно.

AFP получи достъп до денацификационните досиета на Ойген Шваб от Landesarchiv Baden-Württemberg. Денацификацията е програма на съюзническите сили в Германия и Австрия за изкореняване на нацизма след Втората световна война. Много хора, сред които и индустриалците, е трябвало да бъдат подложени на разпити,  за да се разбере дали са били част от нацистка организация или не.

AFP се свърза и с Института за съвременна история (IfZ) в Мюнхен, за да коментира досиетата за денацификация на Ойген Шваб. В имейл от 13 юни д-р Нилс Вайзе, научен сътрудник в IfZ, обясни, че досието не показва, че германският индустриалец е бил нацист. "Според досието той дори не е бил член на нацистката партия (NSDAP)".

"Системата за онлайн търсене на Германския федерален архив, в досиетата на членовете на NSDAP, не дава резултат за Ойген Вилхелм Шваб, роден на 27.04.1899 г., а петима други "Ойген Шваб", с различни дати на раждане", според Вайзе. "Ойген Шваб не е заемал никаква длъжност в NSDAP и очевидно не е бил високопоставен нацист", казва още експертът.

Петер Файслер, професор по съвременна история в университета в Падерборн, също е на това мнение. Той също е прегледал досиетата по молба на AFP и на 20 юни пише: "Досиетата за денацификация не показват, че Ойген Шваб е бил високопоставен националсоциалист".

Според д-р Нилс Вайзе обаче тези документи не позволяват да се направят цялостни заключения за убежденията на Шваб. "От една страна, той е разкрасявал, минимизирал и дори много е лъгал в процедурите по денацификация. От друга страна, формалната принадлежност, върху която са съсредоточени процедурите, позволява да се направят само частични заключения за убежденията му." Файслер пише още, че от досиетата не могат да се направят никакви заключения за политическите възгледи на Шваб.

Ойген Шваб е трябвало да отговори на два "въпросника", единият на 7 февруари 1946 г. като "търговски директор на фабриката Ешер Вис", а другият на 4 ноември 1946 г. като "съветник на търговската камара на Равенсбург". "По принцип това не е нещо необичайно", допълнва Нилс Вайзе.

Според документите Ойген Шваб е бил допуснат в "група А". "Това съответства на оправдателна присъда", обяснява ученият. "Би трябвало да се вгледате задълбочено в източниците, за да прецените дали тази оценка е оправдана от сегашна гледна точка. При това положение обаче информацията, предоставена от Ойген Шваб, изглежда правдоподобна и не разкрива никакви съществени нацистки обвинения." 

Д-р Нилс Вайзе обаче уточнява, че "е трудно да се знае дали информацията в такива досиета е достоверна. Много хора са имали очевиден интерес да укриват информация, да украсяват факти или съзнателно да правят неверни изявления, което се наказва от закона." 

Според данните от делото Ойген Шваб обявява, че е бил член на три организации, действащи по време на нацистка Германия: обединяващата организация за спорт и физическо възпитание, наречена NSRL , трудовата организация DAF и NSV,  организация за социално подпомагане по време на Третия райх.

"Според декларация на Шваб той се присъединява към NSRL, когато тогавашният Германски алпийски клуб (DAV) е прехвърлен към същата нацистка организация", обяснява експертът. "Членството в споменатите нацистки организации не трябва да се разглежда като конкретно обвинение, свързано с нацизма."

"Членството в организации нагоре по веригата като NSV и NSFK, които (погрешно) са били считани за по-скоро аполитични, често е било избирано, за да се демонстрира, от една страна, чрез опортюнизъм или под натиск, близост с партията, без да е необходимо веднага да се присъедини към самата NSDAP", добави още той. "Трудно е било да се избегне членството в Германския фронт на труда (DAF), когато човек е заемал водеща позиция в икономиката", коментира изследователят. 

Освен това Ойген Шваб не е бил и близък довереник на Хитлер. "Няма никакви индикации, че Шваб е имал някакви особени или дори каквито и да било отношения с Хитлер", според Вайзе. 

Университетският професор Файслер също не знае за такива близки отношения: "Мисля, че е малко вероятно Ойген Шваб да е бил "близък довереник на Адолф Хитлер". Не ми е известно да има такава информация от съответната литература. Търсенето във Федералния архив също не откри съответна информация." 

Фабриката на Escher Wyss AG в Равенсбург

Швейцарската индустриална компания Escher Wyss също е имала обект в южногерманския град Равенсбург. AFP поиска повече информация от местния градски архив. Ръководителят на архива в Равенсбург, д-р Силке Шотле, отговори на 14 юни, цитирайки регионални документи, че Escher Wyss, подобно на  други компании, е наемала хора от лагер за принудителни и чуждестранни работници. През 1943 г. 336 от тези чуждестранни работници са били наети в Escher Wyss, като сред тях са били 86 военнопленници. До 1944 г. броят на чуждестранните работници, наети в Escher Wyss, нараства до над 400, сред които има и много рускини.

Лагерите по време на нацисткия период изпълняват различни функции. Лагерите за изтребление като Аушвиц-Биркенау служат за планиран геноцид, а концентрационните лагери се използват за лишаване от свобода, сегрегация, експлоатация, унижение и сплашване на хората. В лагерите за военнопленници и така наречените "граждански" трудови лагери милиони принудителни работници и военнопленници от цяла Европа е трябвало да работят при ужасни условия.

Петер Файслер от университета в Падерборн пише: "Според документите, с които разполагам, Escher Wyss AG изглежда е била компания за специални технологии, доста интересна по отношение на въоръжението и по този начин активна и като партньор за сътрудничество на национал-социалистическата икономика. Използването на принудителни работници изглежда е било гарантирано. Всичко показва, че компанията - а по този начин вероятно и Ойген Шваб - е допринесла за функционирането на режима." В този смисъл може да се говори за вина и историческа отговорност. "Въпреки това не мога да видя никакви индикации за извънредна, повишена степен на отговорност", пише Файслер.

Нилс Вайзе от IfZ потвърди: "Доколкото ми е известно, Escher Wyss също е използвала военнопленници в Равенсбург и принудителни работници в Линдау." Дори ако Escher Wyss очевидно е била "част от нечовешкото използване на принудителен труд от нацистката военна икономика", това "със сигурност не се дължи на специални отношения на търговския управител с Хитлер". Той заключава: "Ойген Шваб не е имал "собствен концентрационен лагер". Файслер също така добавя: "Управлението на "собствен концентрационен лагер" не присъства в изследванията". Вярно е обаче, че Escher Wyss се е възползвала от принудителен труд по време на нацисткия период.

27 юни 2022 г. Статията е обновена с допълнителна информация за Валтер Дибилаш, получена от Германския федерален архив
Превод и адаптация