Това е компютърно генерирано видео и не показва хиперзвуковата руска ракета "Кинжал" в действие

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Клип, гледан десетки хиляди пъти във Facebook, се споделя с твърдението на различни езици, че показва удар с хиперзвуковата руска ракета "Кинжал". Това твърдение обаче е невярно. Въпреки че Русия обяви, че е използвала такива оръжия в Украйна, видеото, което се споделя в интернет, е дело на дизайнер на визуални ефекти.

"Ракетата „Кинжал" със скорост 12 000 км/ч (10 пъти по-бързо от скоростта на звука), се забива и взривява склад с оръжие на 136 метра под земята. Чува се реакцията на американския журналист!", гласи Facebook пост споделен десетки пъти и видян близо 3000 пъти след 19 юни.

На 17-секундното видео се вижда как обект, подобен на ракета, пада от небето и се удря в земята. След удара се вижда бяла светлина, а след това облак от дим и огън.

Същото видео със сходен текст, в който се твърди, че е бил поразен украински склад за оръжеие, се появява и в други публикации във Facebook например тук.

По време на експлозията се чуват виковете на човек зад кадър.

Скрийншот от Facebook пост, споделящ невярна информация. Направен на 23 юни 2022 г.

Подобни подвеждащи публикации се споделят в различни европейски държави като Сърбия и Унгария.

В други версии на публикацията, разпространени на китайски, се твърди, че това е т.нар. термобарична бомба, използвана от Русия. И двете твърдения обаче са неверни: видеото е създадено с помощта на програми за специални ефекти и не показва истинска експлозия.

При търсене по ключови думи открихме идентичен видеоклип, публикуванв YouTube канала InsanePatient2 на 28 февруари 2022 г.

Видеото е озаглавено: "Какво ще стане, ако Русия започне ядрена война? #shorts".

Описанието на канала гласи: "VFX това е", визирайки компютърно генерираните визуални ефекти.

Същият видеоклип е публикуван и в профила на InsanePatient2 в TikTok тук в същия ден, отново с надпис: "Какво ще стане, ако Русия започне ядрена война?"

В коментар в публикацията в TikTok InsanePatient2 пише: "до всички индивиди с гладки мозъци, които си мислят, че се опитвам да заблудя хората, думите "какво би станало, ако" са буквално в заглавието. потърсете помощ".

По-долу представяме сравнение между оригиналното видео в YouTube (вляво) и видеото в подвеждащия пост в социалните мрежи (вдясно):

Сравнение на видеоклипа в канала в Youtube (вляво) и видеото с подвеждащото описание във Facebook (вдясно). Направено на 24 юни 2022 г.

В YouTube и в TikTok са публикувани и други компютърно-генерирани видеоклипове от същия потребител.

InsanePatient2 използва фона от клипа и в други видеа.

Идентичен фон може да се види в този видеоклип, озаглавен "Луната се разбива в Земята!", публикуван в същия канал в YouTube на 4 март 2022 г. В клипа е показано и как е създадена сцената.

По-долу е представено сравнение на кадри от видеото с експлозията във видеото за Луната (вляво) и подвеждащата публикация (вдясно). Еднаквите обекти са оградени от AFP.

Сравнение на "видеото с Луната" (вляво) и видеото, използвано за фалшивите публикации във Facebook (вдясно). Направено на 21 юни 2022 г.

Мъжкият глас от клипа за "ядрената война", се появява и в този клип, озаглавен "Какво ще стане, ако се сблъскат две планети?", публикуван в същия канал в YouTube на 28 януари 2022 г.

AFP потърси коментар от автора на клипа, но до момента на публикуването не сме получили отговор.

Хиперзвуковата ракета Кинжал

След инвазията в Украйна Русия на няколко пъти обяви, че е тествала или използвала хиперзвукови оръжия, достигащи скорост до 10 пъти по-висока от скоростта на звука. През март Москва съобщи, че е използвала за пръв път в бойни действия високоточната си хиперзвукова ракета "Кинжал", за да нанесе удар по оръжеен склад в Украйна, близо до границата с Румъния. Путин определи ракетите като семейство от нови "непобедими" оръжия в арсенала на Русия.

Руската хиперзвукова ракета Кинжал ( AFP / Gal ROMA, Anibal MAIZ CACERES, Sophie RAMIS)

Оръжията от ново поколение, представени от Путин през 2018 г., са по-трудни за проследяване и прихващане от системите за противоракетна отбрана, отколкото конвенционалните оръжия, поради скоростта им, но и поради това, че се изстрелват на по-малка височина към целта.

Въпреки че такива оръжия съществуват, видеото, споделяно във Facebook , не ги показва в действие.

Превод и адаптация
украинско-руски конфликт