Не, австрийският президент Александър Ван дер Белен няма да забранява ваксините

Публикация във Facebook, в която се твърди, че австрийският президент Александър Ван дер Белен е заявил, че ще забрани ваксинациите, е споделена повече от 9400 пъти от 23 август насам. Този цитат е напълно измислен. Говорителят на австрийския президент отрича Александър Ван дер Белен да е казвал подобно нещо. Нещо повече - в публичните си изяви Ван дер Белен е подкрепял и насърчавал ваксинирането срещу Covid-19. Но дори и да искаше да го направи, забраната на ваксинацията не би била в неговите правомощия.

"Това, което се случва в света е недопустимо!!? Подложени сме на световен геноцид! Аз отказвам да убивам моите съграждани!", гласи текст над снимка на австрийския президент, споделена от потребител във Facebook на 23 август 2021 г. Под снимката виждаме заглавие: "Президентът на Австрия: Забранявам ваксините със закон! Няма да убиваме хора." Този пост е споделен повече от 9400 пъти след публикуването му.

Провери.AFP откри, че тези думи са измислени и са публикувани първо в сайт, който разпространява фалшиви новини.

Image
Скрийншот на пост във Facebook, направен на 31 август 2021 г.

"Федералният президент Ван дер Белен никога не е правил това изявление. Следователно то е фалшиво", заяви Райнхард Пикъл-Херк, говорител на президента, в имейл до AFP на 30 август 2021 г.

Публикация от март 2021 г. от сайт, известен с фалшиви новини

Proveri.AFP намери оригиналната публикация, която приписва въпросния цитат на австрийския президент. Тя е публикувана на 7 март 2021 г. в уебсайта dailystandart.
Провери.AFP вече е опровергавал други фалшиви публикации от същата страница като например тази, в която се твърди, че е започнало дело срещу СЗО за това, че заразява хора.

Оригиналната статия на dailystandart така и не е става популярна към момента на публикуването ѝ. Едва когато заглавието на статията е качено във Facebook като скрийншот на 23 август 2021 г., твърдението започна да се разпространява в българските социални медии.

Президент, който активно насърчава ваксинацията срещу Covid-19

Президентът Ван дер Белен се ваксинира за първи път през април 2021 г. (месец след като сайтът твърди, че бил направил въпросните изявления срещу ваксините). След като се е ваксинирал, в официалния му профил във Facebook е публикувано видео. В последните 30 секунди на видеото той казва, че "трябва да сме благодарни, че учените и изследователите" са разработили ваксина "за толкова кратко време". "Надявам се, че всеки, който желае да се ваксинира, ще може да го направи в близко бъдеще, тъй като с всяка ваксинация се приближаваме малко повече до старата нормалност", добавя още той.

Във видеоклип, публикуван в профила му в Youtube на 29 август 2021 г., австрийският президент насърчава хората да се ваксинират: "Приканвам ви да се възползвате от предложението за ваксинация. Това е само едно малко убождане и това е всичко. По този начин не само предпазвате себе си. Вие предпазвате всички, с които сте в контакт."

Към 30 август 2021 г. 58,17% от населението в Австрия е напълно ваксинирано срещу Ковид-19.

Австрийският президент не може да променя закони

Освен че е измислено, твърдението в публикацията, че австрийският президент е казал, че ще забрани ваксините "със закон", няма правно основание. Президентът не е този, който може да прави законодателни предложения. Законите се приемат от Националния съвет (Nationalrat). Президентът финализира законодателната процедура, като подписва приетото федерално законодателство, за да удостовери, че то е в съответствие с федералната конституция.

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас