Bill Gates at the inauguration of the 8th International Conference on Agriculture Statistics in New Delhi on November 18, 2019 ( AFP / Money SHARMA)

Бил Гейтс не е бил арестуван от американски военни

  • Тази публикация е по-стара от една година.
  • Публикувано на 30 август 2021 г. в 17:42
  • Време за четене: 3 минути
  • От: Richard KANG, AFP Южна Корея
  • Превод и адаптация: Rossen BOSSEV
Блогпост на български, споделен повече от 200 пъти във Facebook от 7 август насам, твърди, че Бил Гейтс е бил арестуван от американските военни по различни обвинения, включително и за трафик на деца. Това е невярно: Министерството на отбраната на САЩ и Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" опровергаха тези твърдения. Освен това Гейтс се е появявал на публични събития и е бил активен в социалните медии след датата на предполагаемия му арест.

В публикацията в блога, споделена над 270 пъти във Facebook по данни на инструмента за анализ на социалните медии Crowdtangle, се твърди, че американският милиардер, филантроп и съосновател на Microsoft Бил Гейтс е бил арестуван от американските военни на 27 юли. Предполагаемите обвинения включват, наред с други неща, трафик на деца и смъртни случаи, свързани с ваксини.

Сайтът, публикувал текста се казва bgprevedi.com и носи мотото "Борбата за планетата Земя!" Това е блог, в който са публикувани различни неверни и необосновани твърдения за коронавируса и ваксините. Там могат да се открият и различни публикации за световната конспирация, като например публикацията, че Хилари Клинтън е била екзекутирана в Гуантанамо.

В публикацията в блога като източник е посочен уебсайтът Real Raw News, където на 1 август 2021 г. е публикувана английската версия на този текст. АФП и преди е проверявала различни неверни твърдения, произхождащи от същия уебсайт (тук и тук).

Image
Скрийншот от пoст във Facebook, споделящ невярната информация, направен на 30 август 2021 г.

Според американските военни историята е пълна измислица

"Американските военни във вторник арестуваха основателя на Microsoft Бил Гейтс, обвинявайки социално несръчната ‘черна овца’ в трафик на деца и други неизразими престъпления срещу Америка и нейния народ", се казва в статията.

В публикацията се твърди, че има източници в американската армия, които потвърждават случилото се.

На страницата си "За нас" Real Raw News отбелязва, че "Информацията на този уебсайт е с информационна, образователна и развлекателна цел".

В общите условия е посочено, че сайтът "съдържа хумор, пародия и сатира", въпреки че на сайта няма ясно разграничение кои статии попадат в тези категории, а статията на Бил Гейтс е обозначена като "новина". Администраторът на сайта не отговори на запитването на AFP дали статията на Гейтс е сатира към момента на публикуването.

По данни на онлайн инструмента WayBackMachine, уточнението, че сайтът съдържа сатирични публикации е добавено след април 2021 г.; което е няколко месеца след като е започнало публикуването статии. На сайта се посочва, че уточнението е добавено "за наша защита, по съвет на юрисконсулт".

Въпреки това статията се тълкува като истинска от някои български Facebook-потребители. "Последно, арестуван ли е?", пита потребител във Facebook. "Да", отговаря автора на поста.

Твърдението, че Бил Гейтс е бил арестуван, е напълно невярно. Министерството на отбраната на САЩ заяви, че съобщенията са неоснователни. "Тази история е измислена", заяви говорител пред АFP на 13 август.

Говорител на фондация "Бил и Мелинда Гейтс" също заяви пред АFP през август, че твърдението е "невярно".

След предполагаемия си арест Гейтс направи различни публични изяви, включително конференция на живо на 5 август за проекта OER и интервю на живо на 5 август за CNN. Той също така е активен в своите потвърдени акаунти в Twitter и Facebook.

При търсене по ключови думи не бяха открити достоверни медийни публикации или изявления относно предполагаемия арест на Гейтс.

През последните години в социалните медии се разпространи вълна от дезинформация около трафика на деца, разпространявана от движението за конспиративни теории QAnon. Гейтс редовно е попадал под ударите на неверни твърдения по време на пандемията.

През май АFP провери неверни твърдения за това, че Бил Гейтс е обвинен в престъпления срещу човечеството заради участието си в разработването на ваксини срещу Covid-19. Провери.AFP вече разобличи постове, разпространяващи твърдения за мрежа от връзки, която трябваше да свърже лабораторията в Ухан и производителя на ваксини Pfizer.

Преди това AFP опроверга фалшиви съобщения за предполагаеми арести на други високопоставени личности, включително на американския демократ Адам Шиф, бившия президент на САЩ Барак Обама и председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас