Тази снимка показва възпоменателна церемония в памет на ирански генерал и няма нищо общо с жертвите на пандемията

  • Тази публикация е по-стара от една година.
  • Публикувано на 30 август 2021 г. в 15:57
  • Време за четене: 3 минути
  • От: Robert BARCA, AFP Словакия
  • Превод и адаптация: Rossen BOSSEV
През последните месеци хиляди потребители в социалните мрежи по света споделиха снимка на кашони за банани, покрити със знамена, наподобяващи ковчези. Според публикациите тази снимка е доказателство, че пандемията от Covid-19 е фалшива. Но снимката няма нищо общо нито с пандемията, нито с починалите от вируса Covid-19. Агенция Франс-Прес откри къде и кога е направена снимката - тя показва панахида в памет на иранския генерал Солеймани, проведена през януари 2021 г.

"Дори и бананите умират от тази фалшива пандемия”, пише в пост, публикуван на 16 август, във Facebook. Към него има снимка на кутии за банани, приличащи на ковчези, покрити със знамена, и хора, застанали изправени пред тях. Този пост на български заедно с други подобни като този са споделени над сто пъти през последния месец.

Image
Скрийншот от пост във Facebook. Направен на 30 август 2021 г.

Публикацията внушава, че пандемията от Covid-19 е измислена или че е заговор на световния елит. AFP вече опровергавалo подобни твърдения тук.

Някои от потребителите, които коментират под статията, също споделят внушението, че Covid-19 не съществува. "Не знам, до кога ще търпим това , да ни лъжат с тази пандемия!", пише например един от тях.

Снимката е разпространена в сходен контекст на много други езици, като полски, унгарски, немски, гръцки и финландски. В публикациите се твърди, че снимката е направена в Иран или в Палестина.

AFP вече разобличи тези постове на словашки, полски, немски,унгарски и румънски през юни.

В действителност снимката е направена през януари 2021 г. по време на възпоменателна церемония по повод годишнината от смъртта на Касем Солеймани, ирански генерал, загинал при въздушен удар на САЩ на летището в Багдад на 3 януари 2020 г. Панахидата е организирана от иранското министерство на енергетиката. Снимката не е от погребение и няма нищо общо с жертвите на пандемията от Covid-19.

В действителност: Снимка, извадена от контекста

Чрез търсене по ключови думи и обратно търсене на снимки AFP стигна до първоизточника на изображението, споделяно във Facebook.

"Честването на първата годишнина от мъченическата смърт на (...) Солеймани се проведе в Министерството на енергетиката в съответствие със здравните протоколи", се казва в прессъобщението от събитието на иранското Министерство на енергетиката, написано на персийски език. Съобщението е публикувано на 13 октомври 1399 г. по персийския календар, което съответства на 2 януари 2021 г. или точно 365 дни от смъртта на генерал Касем Солеймани, за която може да видите повече в този видео репортаж на AFP:

Само няколко часа след прессъобщението за церемонията иранското министерство публикува на своя уебсайт и галерия със снимки от възпоменателното събитие. Церемонията се е състояла на южната тераса пред сградата на Министерството на енергетиката в Техеран.

Image
Скрийншот от интернет страницата на Министерство на енергетиката на Иран, направен на 1 май 2021 г.

На снимките откриваме същите хора, които виждаме и на снимката, която се споделя във Facebook:

Image
Колаж на 30 август 2021 г.: вляво скрийншот от пост във Facebook, вдясно снимка, свалена от страницата на Министерството на енергетиката на Иран.

Касем Солеймани беше командир на иранското елитно подразделение Kuds - чуждестранен клон на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, който е пряко подчинен на аятолах Хаменей. Той координира помощта на Иран за сирийския диктатор Башар Асад. Под негово ръководство Иран подпомага движението Хизбула в Ливан.

Според Пентагона ударът с безпилотен самолет, извършен малко след полунощ на 3 януари 2020 г., е станал по пряка заповед на тогавашния американски президент Доналд Тръмп. Ето защо смъртта на Солеймани не е свързана с Covid-19 пандемията.

На 19 февруари 2020 г. Иран съобщава за първия официално потвърден случай на Covid-19. Към 27 август 2021 г. пандемията е отнела живота на 105 287 души в тази 82-милионна държава.

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас