Дете по време на дистанционно обучение от дома си в София на 30 ноември 2020 г. ( AFP / NIKOLAY DOYCHINOV)

Твърденията, че децата ще бъдат тествани два пъти на седмица за Covid-19, за да могат да ходят на училище, са неверни

  • Тази публикация е по-стара от една година.
  • Публикувано на 07 септември 2021 г. в 17:53
  • Обновено: 03 декември 2021 г. в 18:36
  • Време за четене: 5 минути
  • От: Rossen BOSSEV, AFP България
Публикации във Facebook споделени над 10 000 пъти в края на август 2021 г. твърдят, че правителството планира да въведе два пъти в седмицата задължителни тестове за Covid-19 за деца над 12 години, а тези тестове увреждат синусите и заразяват организма с химикал, наречен графенов оксид. Тези твърдения са неверни или подвеждащи. Правителството ще отпусне средства за тестове за Covid-19 за учители и ученици, но те няма да бъдат задължителни. Тестовете за Covid-19 не съдържат графенов оксид.

В момент, в който родителите подготвят да изпратят децата си обратно на училище, масово споделяни постове в интернет (като например този), развиват странната конспирация, че тампоните за взимане на проба за Covid-19 тест се съдържа графенов оксид, който веднъж попаднал в организма позволява хората да бъдат контролирани дистанционно чрез интернет. Към тези публикации има стряскаща графика на анатомия на човешка глава и клечка, приличаща на тази, с която се взимат проби за Covid-19, която достига до мозъка.

"Да се чете с повишено внимание!", започва дългият пост във Facebook. По-нататък в него се изброяват редица неверни твърдения, част от сложна конспирация, в която са замесени контраразузнаването, парламента и правителството, и чиято цел е да зарази децата, посещаващи училище, с графенов оксид.

Тези твърдения са неверни. Нека обясним.

Image
Скрийншот от пост във Facebook, направен на 6 септември 2021 г.

Тестването за Covid-19 не засяга мозъка

Много от коментиращите под неверните постове реагират на картинката и твърдението в текста, че тампоните, използвани за взимане на проби, пробиват костта, която отделя носната кухина от мозъка.

"Абсолютно невъзможно. Тампонът се вкарва хоризонтално назад, а костта на етмоидалния синус е толкова дебела, че буквално с бормашина само се пробива", коментира д-р Аспарух Илиев, невролог в Университетската болница в Берн, Швейцария, в съобщение получено на 2 септември 2021 г.

Тестването в училищата - препоръчително, а не задължително

В публикациите във Facebook се твърди също, че правителството е взело решение да тества задължително децата над 12-годишна възраст като условие да бъдат допускани присъствено на училище. Тестването за Covid-19 е препоръчително, но не е задължително, както е обяснено в насоките на Министерството на образованието, публикувани на 26 август. "Ще бъдат тествани само ученици, чиито родители са дали съгласие за това. Тестване ще се прави само в училища, в които родителите на поне 90% от учениците са дали такова съгласие", коментира говорител на Министерството на образованието в имейл до Провери.AFP от 1 септември 2021 г.

Подлагането на тест няма да е условие за допускане в клас, допълни още тя.

ДАНС не проучва какви са нагласите за задължително тестване

В публикацията се твърди, че държавният бюджет е бил актуализиран, за да се отпуснат допълнителни средства за два пъти тестване седмично от 16 септември, след като училищата отново отворят, и тези средствата вече са били осигурени.

Въпреки че процедурата по актуализация на бюджета се разглежда от парламента, тя не е окончателно приета към 28 август. "В МОН няма информация за вече осигурени средства. Доколкото знаем, преди разглеждането на актуализацията на бюджета на второ четене ще се внесе предложение за осигуряването на средства за тестване", коментира и говорител на образователното министерство.

Друго твърдение е, че на ДАНС (Държавна агенция "Национална сигурност") е възложено да извърши проучване за това как би реагирало населението, ако в училищата бъде въведен седмичен тест за Covid-19.

"На структури на Агенцията не е възлагано такова проучване и никога не сме извършвали такова", отговори пресслужбата на агенцията на Провери.AFP в имейл от 31 август. "Министерството на образованието няма информация за такова проучване", заяви говорител на Министерството на образованието пред Провери.AFP в имейл, получен на 1 септември.

Тампоните за проби не съдържат графенов оксид

В публикацията във Facebook се твърди още, че при всяко "бъркане в носа" с клечката в организма се внасят десетки хиляди наночастици графенов оксид. После чрез тези частици и посредством технологията "Internet of Bodies" "дистанционно се контролират жизнените процеси, мисленето и емоциите на хората." Тези твърдения са неверни и абсурдни.

Графеновият оксид е производно на графена, за който се твърди, че е най-тънкият материал в света, изолиран за първи път през 2004 г. Графеновият оксид е разтворима форма на графена. "Графеновият оксид е различно вещество, което може да съдържа до 50-60% кислород. Наличието на кислородни атоми води до напълно различна структура от графена, който се използва в батерии, сензори, мастила и др.", казва Маурицио Прато от Graphene Flagship, изследователска инициатива финансирана от ЕС, в тази статия на AFP Холандия от 13 юли.

Провери.AFP вече опроверга твърденията, че памучните тампони, използвани за тестване за Covid-19, ваксините и маските съдържат графен или графенов оксид, които могат да попаднат в човешкия организъм. Говорител на Abbot, компания, която произвежда бързите антигенни тестове на Panbio, използвани в България и 21 други държави - членки на ЕС, потвърди пред AFP през август 2021 г., че тампоните за нос "не съдържат графен или графенов оксид".

AFP също така е опровергавала неверни твърдения от цял свят, че ваксините съдържат графенов оксид, например на английски език тук и на френски език тук.

"Internet of Bodies" е термин, който обхваща редица устройства, които хората носят, имплантирани в телата си, или поглъщат и чрез които се събира информация за жизнените показатели и здравословното им състояние.

Това са "свързани с интернет устройства, които събират здравна информация от човешкото тяло или могат да променят функциите му", коментира Мери Лий, математик от базирания в САЩ мозъчен тръст RAND Corporation, в имейл от 2 септември 2021 г.

Най-популярните устройства с технологията "Internet of Bodies" проследяват различни показатели на човешкото тяло, обяснява тази статия на Международната асоциация на специалистите по защита на личните данни. В днешно време например смарт часовниците могат да следят сърдечния ви ритъм, режима на съня или насищането на кръвта с кислород. Но това няма никаква връзка с тестовете за коронавирус.

"Тампоните за тестване за Covid-19 и ваксините не са "Internet of Bodies" устройства; те не съдържат софтуер или интернет връзка и не могат да позволят дистанционен контрол на тялото или съзнанието", казва Лий.

Повече за "Internet of bodies" може да се види в това видео на RAND:

Как ще премине първият учебен ден?

Когато училищата отворят врати на 15 септември, те ще трябва да се съобразят с насоките на правителството от 26 август 2021 г., които включват дезинфекция, лична хигиена, проветряване и носене на маски за лице в училището. Както беше споменато по-горе, учениците ще бъдат тествани само в училища, в които 90% от родителите на всички деца в училището са дали съгласието си. Други мерки, като например дали часовете ще се провеждат присъствено или дистанционно, ще бъдат взети на местно ниво в зависимост от епидемичната обстановка.

Щадящи тестове са въведени два месеца по-късно

На 21 октомври 2021 г. със заповед на министъра на здравеопазването е преустановено посещението в училищата, тъй като случаите на Covid-19 се увеличават драстично. На 10 ноември 2021 г. учениците от първи до четвърти клас се завръщат в училище, като се тестват два пъти седмично с неинвазивен тест преди първия учебен час. На 3 декември 2021 г. Министерството на образованието обяви, че децата от всички класове ще могат да се върнат, ако се тестват веднъж седмично с щадящи тестове. Учениците ще се върнат в училище само ако поне 50% от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани.

3 декември 2021 г. Публикацията е обновена във връзка с новите регулации на Министерство на образованието

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас