Манипулирани видеа от честванията на десанта в Нормандия се използват срещу Джо Байдън

В социалните мрежи на български и други езици се споделят манипулирани или изрязани видеоклипове от честванията на 80-годишнината от Десанта в Нормандия. Тяхната цел е да осмеят президента на САЩ Джо Байдън. В някои публикации се твърди, че Байдън се опитва да седне, когато зад него няма стол, а в други се споделят изрязани кадри от същото събитие заедно с твърдението, че президентът на САЩ си е тръгнал по-рано от церемонията, без да поздрави ветераните. Споделените онлайн клипове обаче са отрязани, за да се пропусне случилото се след това. Тази вълна дезинформация е част от опитите за дискредитиране на американския лидер в годината на изборите.

"Уникално ВИДЕО! Вижте как изкукалият Джо Байдън опита да седне на въображаем стол на сцената пред очите на жена си и Макрон", гласи заглавието на статия в интернет. Тя епубликувана на уебсайт, опровергаван от AFP за  споделяне на дезинформация (тук, тук), споделя 12-секунден видеоклип, на който Байдън - застанал между първата дама Джил Байдън и френския президент Еманюел Макрон - се навежда, сякаш се готви да седне. Същите твърдения и видеоклипове бяха споделени във Facebook.

Подобни публикации бяха споделени и на английски, френски или гръцки.

Image
Скрийншот на онлайн публикации, споделящи невярна информация. Направени на 12 юни 2024 г.

В САЩ твърденията бяха популяризрани от консервативни влиятелни личности като коментатора Кайл Бекер и водещата на Fox News Жанин Пиро.

Но тези твърдения са неверни. Видеото е редактирано и изрязано, за да се пропуснат последвалите кадри, които доказват, че е имало стол зад Джо Байдън.

Подобни клипове не са нещо ново, но са полсендият пример за наратива, внушаващ, че Джо Байдън не е физически или психически годен да бъде президент на САЩ. То е продължение на критиките на Доналд Тръмп към Байдън в навечерието на президентските избори през 2020 г., когато той нарече Байдън "сънливия Джо".

Гафовете на Тръмп по време на предизборните митинги - където той редовно бърка имена, места и история - останаха на заден план след доклада на специалния прокурор, който нарича Байдън "възрастен човек с лоша памет".

Президентът Байдън отказа да предаде аудиозаписа от разпита си, проведен от следователите, които проверяват дали е боравил с класифицирани документи в разпита. Това доведе до обвинения, че демократът е психически нестабилен.

Монтирано видео

Оригиналният видеоклип, използван в постовете, показва кадрите преди министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин да говори на събитието. На 6 юни 1944 г. десетки хиляди съюзнически войски щурмуват плажовете на Нормандия в Северна Франция, за да се борят с нацистка Германия. Това се превръща в повратна точка във Втората световна война (архив).

Пълният запис на церемонията от британската медия The Times показва, че Байдън е започнал да сяда, когато музиката е спряла, след което е спрял, за да изчака представянето на Остин (архивирано тук).

Той сяда на стола, когато името на Остин беше обявено, заедно с първата дама и френския президент. Клипът, споделен онлайн, е редактиран, за да се изреже частта, в която Байдън заема мястото си.

Снимки на AFP от събитието показват Байдън, седящ на стола си.

Image
Бриджит Макрон, съпругата на Еманюел Макрон, седи до френския президент, президента на САЩ Джо Байдън и първата дама на САЩ Джил Байдън на церемонията по случай 80-ата годишнина от съюзническия десант в Нормандия, 6 юни 2024 г. (POOL / Daniel Cole)

Байдън не е напуснал събитието без да поздрави ветераните

В други публикации на различни езици, включително български, се използват кадри от същото събитие, за да се внуши, че видеото показва как Байдън си тръгва по-рано от церемонията, без да отдаде почит на ветераните, оставяйки Еманюел Макрон да ги почете сам. Това обаче също е невярно; в клипа са изрязани кадри, на които се вижда, че президентът на САЩ остава до края на събитието и подава ръка на оцелелите от Втората световна война, преди да си тръгне, а френският му колега остава по-назад.

Image
Скрийншот от публикация, споделяща невярна информация. Направен на 12 юни 2024 г.

Макрон поздравява няколко души от тълпата. На по-дългото видео от The Times обаче се вижда, че той се присъединява към съпругата си и следва американския президент и първата дама, като излиза около минута след тях.

Докато върви към сцената, Байдън общува с няколко ветерани и отново, когато Макрон удостои някои от тях с най-високото отличие на страната - Националния орден на Почетния легион на Франция.

Image
Президентът на САЩ Джо Байдън (В) разговаря с американския ветеран от Втората световна война по време на американската церемония по случай 80-годишнината от съюзническия десант в Нормандия по време на Втората световна война, на американското гробище и мемориал в Нормандия в Кольвил-сюр-Мер, 6 юни 2024 г. (AFP / Saul LOEB)

Президентът на САЩ произнесе реч, в която заяви, че Денят "Д" е показал колко важно е държавите да се съюзяват и обеща никога да не изоставя Украйна в борбата ѝ срещу Русия. Така той атакува опонента си на изборите, бившия президент Тръмп, който публично постави под въпрос организации като НАТО (архив).

"Живеем във време, в което демокрацията е изложена на по-голям риск в целия свят, отколкото когато и да било след края на Втората световна война", каза той.

AFP потърси Белия дом за коментар, но не получи отговор.

AFP е развенчала други погрешно представени видеоклипове на Байдън тук и тук.

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас