Самолетите на френските военновъздушни сили не са нарисували руското знаме в небето над Марсилия

Олимпийският огън пристигна във Франция на 8 май и беше посрещнат в Марсилия с церемония, по време на която "Патрулът на Франция" - група за аеробатика към френските военновъздушни и космически сили, остави традиционната следа с цветовете на френското знаме в небето. Потребители на социалните мрежи обаче споделиха кратко видео, на което синьо-бяло-червени цветове са обърнати, сякаш показват руското знаме. В действителност става дума оптическа илюзия, дължаща се на разликата във височината на един от самолетите, което става ясно от други снимки и видеоклипове от авиошоуто.

След 12-дневно пътуване от  Гърция, вечерта на 8 май, олимпийският огън пристигна на старото пристанище в Марсилия на борда на тримачтовия кораб "Белем" (архив) . Игрите в Париж, които ще бъдат третите в историята на френската столица след 1900 и 1924 г., ще бъдат открити на 26 юли. 

Факелът беше поета първо от Флоран Маноду, олимпийски шампион по плуване  от игрите в Лондон през 2012 г.

При навлизането си в старото пристанище  "Белем" беше посрещнат от "Патрула на Франция", който прелетя над пристанището и изрисува в небето олимпийските кръгове и цветовете на френското знаме. 

След церемонията потребители на социалните мрежи споделиха кадри от прелитащите самолети с текст, твърдящ, че те са изрисували в небето руското, а не френското знаме: "Френски самолети се объркаха над небето на Марсилия Вместо френски , руският трикольор се появи над града по време на фигура от висш пилотаж за олимпиадата пред Еманюел Макрон",  гласи Facebook пост от 10 май 2024 г.   Видеото и твърденията са споделени в същата социална мрежа и от общински съветник от БСП във Варна. 

Image
Снимки от екран на публикации в Telegram (вляво) и Facebook (вдясно) споделящи заблуждаваща информация. Направени на 23 май 2024 г.

Откриваме видеото и подвеждащите твърдения, публикувани и Telegram канала "Български войнски съюз Васил Левски". Агенция Франс-Прес е опровергавала множество публикации от тази страница (туктук, тук или тук). На 22 май 2024 г. Окръжна прокуратура- Варна съобщи, че е поискала закриването на две сдружения, чиято дейност "е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост и единството на нацията, към разпалзване на етническа или религиозна вражда". Едно от тях се казва Български воински съюз "Васил Левски". 

Твърденията се споделят на различни езици сред които френски и немски

Но на 8 май самолетите на френските военновъздушни сили не рисуват руското знаме в небето.

Оптична илюзия

Церемонията по пристигането на огъня беше излъчена на официалната страница  Международния олимпийски комитет (архив). След 19:40 мин. от видеото може да се види как самолетите прелитат над  старото пристанище  в Марсилия и оставят следа от синьо-бяло-червен дим. 

В нито един момент от видеото цветовете не са подредени, за да се получи руското знаме.

Image
Екранни снимки от сайта на Международния олимпийски комитет, направени на 17 май 2024 г.

Други кадри, като например от видеото, споделено от Еманюел Макрон в X, или това на страницата на Игрите в Париж 2024 във Facebook, потвърждават, че наистина френското знаме е било представено в небето по време на преминаването на самолетите (архив  тук и тук).

От друга страна, самолетите, които е трябвало да оцветят небето в бяло, в  дадени моменти са летели на малко по-голяма височина от тези, оставящи следа в червено и синьо, както става ясно от някои снимки, особено тези, направени от AFP.

Image
Елитният аеробатичен летателен екип на френските военновъздушни сили - Патрулът на Франция или "Patrouille de France" лети по време на церемонията по пристигането на олимпийския огън на старото пристанище в Марсилия, 8 май 2024 г. (AFP / Ludovic MARIN)
Image
Елитният аеробатичен летателен екип на френските военновъздушни сили - Патрулът на Франция или "Patrouille de France" (PAF) лети по време на церемонията по пристигането на олимпийския огън на старото пристанище в Марсилия, 8 май 2024 г. (AFP / Christophe SIMON)

Ако погледнем отстрани, ще видим, че синият и белият цвят са обърнати.

Според програмата за проверка на фактите на немската информационна агенция dpa популярният видеоклип е заснет на островите Фриул, разположени на няколко километра от пристанището, където се е състояла церемонията по пристигането на олимпийския огън, което би могло да обясни наблюдаваната оптична илюзия.

Грешка в цветовете

Това не е първият случай, в който изпълнение на "Патрула на Франция" предизвиква коментари в социалните мрежи. 

По време на парада на 14 юли 2018 г. един от деветте самолета Alphajets, прелитащи над Шанз-Елизе, пусна червен вмест син дим (архив). Но тогава наистина е станала грешка.

Image
Самолети рисуват френското знаме на ежегодния военен парад на 14 юли на булевард Шанз-Елизе в Париж на 14 юли 2018 г. (AFP / Ludovic MARIN)

Френските военновъздушни и космически сили се извиниха за тази грешка в публикация в X (тогава Twitter).

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас