Това видео от пресконференция от Белия дом е манипулирано - добавени са думи за Украйна

В навечерието на 9 май, когато Москва чества Деня на победата над нацистка Германия през 1945 г., в интернет се появи манипулиран видеоклип от пресконференция в Белия дом, на който уж се правят коментари за нацизма в Украйна и уж се пренебрегва съветската роля в разгрома на режима на Хитлер. От коментарите под публикациите се вижда, че според някои потребители  видеото е пример как САЩ манипулира историята и напада Кремъл. Но клипът е манипулиран. На оригиналните кадри се вижда, че коментарите във видеото се отнасят за войната на Израел с Хамас. 

Facebook публикацията на български споделя манипулиран видеозапис от пресконференцията с текст, започващ така: "Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че Втората световна война е спечелена от американците и украинците, които са се борили заедно срещу Сталин." Видеото беше споделено и от други потребители.

Манипулираните кадри уж показват как кореспондентът на The Independent Андрю Файнбърг задава въпрос по време на брифинг в Белия дом  за "смесените виждания" на Украйна по отношение на нацистката идеология и пита "Защо не осъждаме украинските прояви на нацизма, а продължаваме да го спонсорираме?".

Подхранваният от Москва наратив, представящ Украйна като нацистка държава, която се нуждае от "денацификация", е основна част от свързаната с войната дезинформация, залива социалните медии след инвазията.

В манипулираното видео прессекретарят Карин Жан-Пиер уж отговаря: "Преди седемдесет и девет години Съединените щати и нашите украински съюзници обединиха усилията си в борбата срещу деспотичните режими на Хитлер и Сталин. Въпреки че Берлин вече е съюзник, заплахата от Изток продължава. Ето защо сме решени да подкрепяме Украйна и да предложим пълната си подкрепа по всякакъв възможен начин."

AFP обаче намери автентичeн видеозапис  на пресконференцията и по този начин потвърди, че по време на събитието не е имало такива реплики. 

Image
Снимка от екран на публикация, споделяща невярна информация. Направена на 13 май 2024 г.

Промененият видеоклип, който включва субтитри на руски, отразяващи уж казаното на английски, изглежда се е разпространил из руски Telegram канали, преди да се появи и на други езици, като английски и испански

Променено аудио

Обратното търсене на изображения показа, че кадрите се отнасят показват два момента от пресконференция, състояла се на 7 май (архив).

Image
Екранни снимки от Facebook (вляво) и YouTubе (вдясно). Направени на 9 и 14 май 2024 г.

Кадрите с журналиста, използвани в манипулирания клип, могат да се видят на 18:40 мин. от оригиналното видео. Репортерът задава въпрос за глада в Газа и затварянето на контролно-пропускателните пунктове за хуманитарна помощ: "Има ли Белият дом някакъв план за убеждаване, оказване на натиск върху Израел, за да позволи постоянен поток от помощи в Газа, освен да го помоли любезно?" 

Жан-Пиер отговаря с данни за търговските и хуманитарните камиони, които са влезли в Газа през последните седмици. 

Кадрите с говорителката на Белия дом Жан-Пиер, използвани в манипулираното видео, са взети от друга част на пресконференцията - на 25:40 мин. Тогава тя отговаря на въпрос за НАТО. Позицията на тялото ѝ на трибуната и жестовете на ръцете ѝ съвпадат с тези от манипулираната версия, споделена онлайн.

Image
Екранни снимки от Facebook (вляво) и YouTubе (вдясно). Направени на 9 и 14 май 2024 г.

В нито един момент от разговора с Файнбърг прессекретарят не споменава Хитлер или Сталин - нито докато отговаря на въпроса за НАТО нито  в друг момент на брифинга. 

"Тази размяна на реплики не се е състояла", заяви старшият заместник-прессекретар на Белия дом Андрю Бейтс пред AFP в имейл от 9 май. Фейнберг добави, че клипът е "напълно фалшив".

Eксперт: Синхронизирането на устните е deepfаке

Наблюдението на видеоклипа показва видими несъответствия между звука и движенията на устните на Жан-Пиер и Файнберг.

Хани Фарид, експерт по цифрова криминалистика в Калифорнийския университет в Бъркли, коментира за AFP, че е проверил клиповете  чрез софтуерни модели, обучени да различават истински от фалшиви гласове и така установил, че аудиото е генерирано от изкуствен интелект.

Друга технология, измерваща синхронизацията между движенията на устните и речта, също оценява видеото като фалшиво, каза Фарид, посочвайки, че са налице "ясни визуални улики" за манипулация.

"Убеден съм, че това е deepfake на синхронизацията на устните с гласове, генерирани от изкуствен интелект", каза Фарид в имейл от 9 май.

Нацисткият разказ на Кремъл

Манипулираният видеоклип се появи онлайн около 9 май, когато Москва отбелязва Деня на победата - разгрома над нацистка Германия във Втората световна война. Съветският съюз губи около 27 милиона души във войната, повече от всяка друга държава.

Путин използва честването, за да обвини Украйна и западните ѝ съюзници в предполагаеми опити за "изопачаване" на историята и разпалване на регионални конфликти. "Реваншизмът, злоупотребата с историята и опитът да се оправдаят сегашните последователи на нацизма са част от цялостната политика на западните елити за разпалване на нови регионални конфликти", каза той.

Руският лидер многократно се е позовавал на победата на Съветския съюз над нацистка Германия през Втората световна война, за да оправдае инвазията в Украйна през 2022 г.

AFP е развенчала друга дезинформация за войната в Украйна тук.

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас