Няма доказателства, че прадядото на Грета Тунберг е бил Ротшилд

Шведската екоактивистка Грета Тунберг често е обект на неверни и подвеждащи твърдения, целящи да подкопаят нейната кауза. Така например от лятото на 2023 г., както и от началото на тази година, в социалните мрежи се появиха публикации на различни езици, сред които български, невярно твърдящи, че Тунберг е свързана с банкерската династия Ротшилд чрез предполагаем прадядо или прапрадядо, наречени  Лайнъл Ротшлид или Йоахим Ротшилд-Тунберг. Архивите обаче показват, че в семейството на Тунберг няма Ротшилд, а експерти коментираха пред "Агенция Франс-Прес", че няма доказателства, че в Швеция някога е съществувал банкер на име Йоахим Ротшилд-Тунберг, за който твърдят някои от публикациите.  

"Грета Тунберг е кръвна роднина на клана Ротшилд – какво съвпадение?", гласи Fаcebook публикация от 4 март 2024 г., посочвайки като източник "СМИ" - съкращението на руски език за средства за масово информация.  "Грета Тунберг (20-годишна) е правнучка на известния банкер Лионел Валтер Ротшилд, син на първия барон Ротшилд", гласи постът, който по-нататък влиза в противоречие като твърди, че прадядото на Тунберг е незаконният син на Лионел (или по-точно Лайънъл, защото е  британец) - Йоахим Ротшилд-Тунберг, когото Лайънъл Валтер признава през 1928 г. и след това осиновява. 

Публикация в същата социална мрежа от юли 2023 г., споделена над 360 пъти, разпространява сходни твърдения. 

Твърди се, че информацията е излязла наяве, след като неназован източник от шведската банка Handelsbanken разкрил, че Тунберг са получавали пари от фондация "Ротшилд", което, според публикацията, е било отразено в таблоидите.

Семейство Ротшилд е известна европейска банкерска фамилия, която има сериозно влияние върху европейската икономическа, а оттам и политическа история. Ротшилд са редовна тема за дезинформация, като AFP няколко пъти в миналото е разглеждала твърдения за тях, например тук.

Експерти заявиха пред AFP , че няма доказателства Грета Тунберг да е свързана с Ротшилд. В историческите документи няма следа за известен банкер Йоахим Ротшилд-Тунберг от Швеция.

Image
Скрийншот от публикации, споделящи невярна информация. Направени на 8 май 2024 г.

Няма данни за Йоахим Ротшилд-Тунберг

Твърденията в публикацията са противоречиви. Първо се казва, че Тунберг е "правнучка на известния банкер Лионел Валтер Ротшилд, син на първия барон Ротшилд",  а след това се казва, че "прадядото на тийнейджърския активист Йоахим Тунберг е син на Лионел Ротшилд". 

В други версии на публикациите се твърди, че Тунберг е "праправнучка на известния банкер Лионел Валтер Ротшилд ".

Логично е обаче, че ако Йоахим е бил прадядо на Тунберг, то неговият баща, Лионел Валтер, би трябвало да е прадядо на Тунберг. С други думи, Тунберг щеше да е прапраправнучка на Валтер, а не негова правнучка, както се твърди в публикацията.

Освен това няма доказателства, че Лайънъл Валтер Ротшилд е имал син на име Йоахим Ротшилд-Тунберг, нито че последният е бил успешен банкер в Швеция.

Според Britannica, уважаваната англоезична онлайн енциклопедия (архив), Лайънъл Валтер Ротшилд, 2-ри барон Ротшилд, е роден в Лондон през 1868 г. и e починал в Тринг, северозападно от Лондон, през 1937 г. Включва се в семейната банка "Н.М. Ротшилд и синове", бил е народен представител и се интересува от зоология, колекционира насекоми, птици и бозайници, като накрая открива музей в Тринг. Нито в Британика, нито в профилите на Лайънъл Уолтър, изготвени от архива на Ротшилд (архив) или от Природонаучния музей (архив) - част от който по-късно става неговият музей, не се споменава за осиновител.

В родословното дърво на архива на Ротшилд (архив) няма данни Лайънъл Валтер да е имал деца. Въпреки това The Peerage (архив), уебсайт, проследяващ връзките на британските и европейските кралски семейства, показва, че Лайънъл Валтер има едно извънбрачно дете - Олга Алис Мюриел.

Тим Амсдън, автор на брошура за Ротшилд и Тринг, издадена от Музея за местна история на Тринг,  заяви в имейл до AFP на 10 април 2024 г.: "няма съмнение, че Валтер Ротшилд е водил разкрепостен живот". Той се позовава на биографията на Лайнъл Валтер, озаглавена "Уважаеми лорд Ротшилд", написана от племенницата му Мириам Ротшилд и публикувана през 1983 г. Според биографията Лайнъл Валтер е имал две любовници едновременно - Мари Фреденсен и Лизи Ричи. В книгата се споменава, че Фреденсен, или Мари Уолтърс, както е приела да се нарича по онова време, ражда на Лайънъл Уолтър дъщеря, Олга. В книгата обаче "не се споменава за Йоахим или за някакви шведски връзки", казва Амсдън.

Търсенето на имената Йоахим Ротшилд-Тунберг, Йоахим Ротшилд или Йоахим Тунберг във FreeBMD, проект за транскрибиране на индекса на гражданската регистрация на ражданията, браковете и смъртните случаи за Англия и Уелс, също не дава резултати.

В шведски източници също няма следи за Йоахим Ротшилд-Тунберг.

"Името Ротшилд е изключително рядко срещано в Швеция", пише Аса Карлсон, главен редактор на Речника на шведската национална биография, в имейл до AFP  от 16 април 2024 г. Тя направила търсене в регистър, обхващащ всички жители на Швеция между 1800 и 1947 г. "През тези почти 150 години има регистрирани само 7 души с името Ротшилд. Всички те са родени в чужбина и са пристигнали в Швеция през XX век. Никой от тях не се е казвал Йоахим".

Шведският биографичен речник  включва биографиите на известни личности и семейства, които са се отличили в различни области на обществото, включително банкери, и в момента е съставен до буквата S. Там също не се споменава за Йоахим Ротшилд-Тунберг.

Освен това в публикацията се твърди, че връзката на Грета Тунберг с Ротшилд е била съобщена в шведските таблоиди. Твърдението се позовава на източник от Handelsbanken. Търсенето на предполагаема публикация от шведските таблоиди обаче не дава никакви резултати. 

Няма следа за връзка между Ротшилд и Тунберг

Карлсон казва, че дядото на Грета Тунберг от рода Тунберг е известният актьор Олоф, или Фриц-Олоф, Тунберг. Смъртта му, на 94-годишна възраст през 2020 г., е широко отразена в шведските медии, като е отбелязана по-специално ролята му на разказвач на карикатурите на Бамсе. Също така Грета публикува информация за смъртта на дядо си в социалните мрежи. Записът на Олоф в шведското преброяване от 1930 г. може да се види в Националния архив на Швеция тук (архив).

Ако прадядото на Грета е бил Йоахим Ротшилд-Тунберг, както твърди публикацията във Facebook, това би означавало, че той е бащата на Олоф. Бащата на Олоф и прадядо на Грета обаче е Фриц Тунберг, роден през 1889 г. в окръг Готланд, казва Карлсон, като посочва записа му в енорийския регистър на Лярбро:

Image
Екранна снимка на записа на прадядото на Грета Тунберг - Фриц Тунберг - в енорийския регистър на Ларбро. Направена на 18 април 2024 г.

Както е видно от архивите, родителите на Фриц, т.е. прапрабабата и прапрадядото на Грета, са Карл Густав Ериксон и Августа Маргарета Тунберг, а не Лионел Валтер Ротшилд.

Както отбелязва Карлсон, Аугуста Маргарета Тунберг, родена през 1852 г., и баща ѝ Йохан Петер Тунберг, роден през 1816 г., са от Туна в окръг Калмар. Именно с тази енория се свързва името Тунберг.

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас