"Азбучна молитва" присъства в учебниците по литература за 8. клас

Лъжливите твърдения, че едно или друго класическо българско произведение или важно събитие от българската история са били премахнати от учебните програми като част от заговора срещу традиционните ценности, са често срещани в морето от дезинформация. Така в края на април 2024 г. хиляди потребители споделиха твърдения, внушаващи, че средновековният стих "Азбучна молитва" не е включен в училищната програма. "Агенция Франс-Прес" (AFP) откри произведението в учебната програма по литература за 8. клас и в учебниците, одобрени от Министерството на образованието и науката.

"Това ЗАЩО го няма в учебниците?", започва публикацията, споделена над 3,800 пъти от 22 април 2024 г. насам, визирайки едно от най-старите известни български произведения - "Азбучна молитва". Потребителят предлага и превод на творбата на съвременен български език:

Image
Скрийншот от публикация, споделяща невярна информация. Направен на 6 май 2024 г.

"Азбучна молитва" е азбучен акростих - произведение , в което всеки ред започва с дума, чиято първа буква следва поредността на азбуката, в случая на глаголицата. Изследователите датират произведението от края на IX в. и приемат Константин Преславски за негов автор.

"Азбучна молитва" е част от учебната програма

AFP потърси "Азбучна молитва" на сайта на Министерството на образованието и установи, че творбата е включена в учебната програма по български език и литература за 8. клас. 

Намираме го и в учебната програма по същия клас и предмет, но за обучението, организирано в чужбина. 

В телефонен разговор на 25 април 2024 г. представител на пресслужбата на Министерството на образованието заяви пред AFP, че творбата е включена в програмата, която пък е достъпна на уебсайта на министерството.

Според въпросната учебна програма произведението е част от материала в частта Средновековие и от учениците се очаква да различават "отличителни за епохата на Средновековието светогледни идеи, проявени" в произведението, да знаят какво е акростих и т.н. 

Според документи, открити на уебсайта на Министерството на образованието, въпроси, свързани с "Азбучна молитва", са били включени в зрелостните изпити по история през различни години като 2011, 2018 или 2021

Чрез търсене по ключови думи открихме "Азбучна молитва" в списъците със задължителна литература за 8. клас, качени на уебсайтовете на различни училища като Софийската математическа гимназия (от юли 2023 г.), Английската гимназия в Русе (към 2023 г.), Класическата гимназия в София, Езиковата гимназия в Пазарджик и др.

Потърсихме "Азбучна молитва" в онлайн версиите на някои от одобрените от Министерството на образованието и науката учебници по литература за 8. клас. Установихме, че тя присъства например в учебниците от издателство "Просвета" (достъп след регистрация, архивни линкове тук и тук):

Image
Снимка от екран от електронни версии на учебници за 8. кла. Направени на 7 май 2024 г.

Или видно от съдържанието на учебници на други издателства, например тук и тук

Съществуват различни преводи в това число и поетични на творбата. В учебника на "Просвета Плюс" за 8. клас е показан превода от старобългарски на проф. Куйо Куев и поетичния превод на Емануил Попдимитров:

Image
Скрийншот от електронен учебник по литература за 8. клас. Направен на 8 май 2024 г.

"Иначе истината е, че "Азбучна молитва" си се изучава в 8. клас", коментира доц. д-р Йордан Ефтимов, университетски преподавател в Софийския университет и Нов български университет , историк на литературата и културата. 

"Но по-важното е, че плачът по отпадащите от учебните програми произведения си е форма на пропаганда, която поддържа страха от загубата на драгоценната ни национална идентичност", коментира още той, определяйки неверните твърдения като част от "наистина интересен дезинформационен феномен", засегнал и други произведения: "Преживявали сме го с "Даваш ли даваш, Балканджи Йово", с "Аз съм българче", с "История славянобългарска", с публицистиката на Ботев".

"Разбира се, в навечерието на 24 май едва ли има нещо по-подходящо от "Азбучна молитва", коментира още доц. Ефтимов, визирайки наближаващия ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

AFP вече е опровергавала подобни твърдения тук и тук .

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас