Не, стихотворението на Петко Славейков "Taтковина" не е извадено от учебната програма

Стихотворението "Татковина" на един от пионерите на българската литература от XIX век, Петко Р. Славейков, е включено в учебната програма за 2. клас по музика и присъства и в някои читанки и буквари за началните класове. В средата на март обаче хиляди потребители на социалните мрежи споделиха невярното твърдение, че поезията на Славейков е "премахната от учебниците" на българските деца. От пресслужбата на Министерството на образованието съобщиха на Агенция -Франс Прес", че това не е вярно. Преглед на онлайн учебниците за началните класове потвърди, че "Татковина" присъства в различни учебници. 

"Защо е "отпаднало" от учебните програми?!?!? Всичко свързано с РОДОЛЮБИЕ, РОД И РОДИНА е премахнато от учебниците на децата ни. ЗАЩО????", се казва в публикацията, споделена над 2000 пъти от 15 март 2024 г. насам.  Придружава го снимка с текста на стихотворението. 

В коментарите под споделените публикации потребителите виждат конспирация срещу образованието на малките деца. "Защото не искат децата да бъдат патриоти", "За да станат децата ни дървета без корени" и "За да нямаме българска идентичност!" - отговарят на въпроса потребителите.

"Татковина" се смята за най-известното стихотворение на Петко Р. Славейков за деца. То е публикувано през 1883 г. в "Читанка за първи клас", на която той е автор.

Стихотворението е включено в учебната програма по музика за 2. клас, а също така присъства в някои учебници за различни класове в началните училища.

Image
Скрийншот от публикация, споделяща невярна информация. Направен на 22 март 2024 г.

В учебната програма по музика за 2. клас

"Произведението "Татковина" с текст и музика е включено в  учебната програма по музика за 2. клас [...], отговориха от пресслужбата на Министерството на образованието в имейл до AFP, получен на 20 март 2024 г. Оттам уточняват, че чрез нея учениците "разбират социалната роля на музиката" и "изразяват своята позиция и отношение към родината".

Актуалните учебни програми са публикувани на интернет страницата на Министерството на образованието. Тези за 2024/2025 г. са онлайн от ноември 2023 г. и могат да бъдат намерени тук. На страница 9 от pdf файла можем да намерим "Татковина" (архив).

Стихотворението наистина може да бъде намерено в учебници по музика, одобрени от Министерството на образованието според този списък, публикуван през януари миналата година, според данните на pdf файла (след стр. 39 тук). 

В този учебник по музика за 2. клас то се намира на стр. 42 (архив); в този - на стр. 69 (изисква безплатна регистрация), тук - на стр. 18 (архив), тук - на стр. 48 (архив) или тук - на стр. 52 (архив).

Image
Снимки от екран, показващи онлайн учебници по музика. Вляво - за 5. клас, изд. Просвета-София, вдясно - за 2. клас, изд. Изкуства-Клет. Оградено в червено от AFP на 22 март 2024 г.

Няма задължителен списък с автори за часовете по български

От пресслужбата на Министерството на образованието обясниха за AFP, че в учебните програми по български език и литература от 1. до 4. клас  "не са били посочвани произведенията за четене, затова не биха могли да бъдат извадени".

" [...] в учебните програми за начален етап няма посочен списък от задължителни произведения, които да се включат в читанките. Затова включването на определени произведения е въпрос на избор от съответните авторски колективи", коментира за AFP Людмила Зафирова, преподавател в Педагогическия факултет на Софийския университет, в имейл от 21 март 2024 г.

Тя цитира мнението на някои специалисти, че  "това стихотворение е трудно за разбиране от ученици в начален етап и затова се заменя с други стихотворения за родината", но отбеляза, че присъства в някои учебници. 

AFP прегледа различни учебници, за да установи, че стихотворението е в тази читанка за 1. клас (стр. 4, архив), в този буквар за 1. клас, в тази читанка за 4. клас (стр. 106), в тази читанка за 2. клас. (стр. 66), тази за 3. клас (стр. 69) и т.н. 

Image
Снимка от екран на онлайн учебници. Вляво - читанка за 2. клас на Анубис/Клет. Вдясно - читанка 1. клас Булвест/Клет. Направени на 22 март 2024 г.

"В някои учебници тя присъства, в други - не. Но това стихотворение е фундаментално и традицията е да се учи от децата и да се изпълнява на тържества", каза за AFP телефонен разговор на 22 март 2024 г. Цветомира Енева, начален учител в Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков" в Плевен.

"В българското училище "Иван Станчов" министър Цоков бе посрещнат от учениците с рецитал на емблематичните стихотворения "Обич" на Дора Габе и "Татковина" на Петко Славейков", гласи прессъобщение на Министерството на образованието от януари 2024 г. за посещението на българския министър на образованието в българското училище в Лондон.

През 2017 г. някои медии отразиха кратък дебат за това, че в читанка за първи клас  "Татковина" е публикувана в съкратен вариант. 

АFP вече е опровергавала неверни твърдения за учебниците в българските училища  тук

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас