Приматологът Джейн Гудол не е призовала в Давос световното население да бъде намалено с 90%

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Видеоклип на Джейн Гудол, учен, известна с изследванията си на шимпанзета и работата си за опазване на природата и вредните последици от нарастването на населението, е споделян стотици пъти в социалните мрежи. В публикациите подвеждащо се твърди, че Гудол се застъпва за намаляване на населението на света с 90%. Всъщност записът на цялата дискусия, от която е взет клипът, както и коментарите на Гудол в медиите през годините, показват, че тя настоява по-добро управление на нарастването на населението в бъдеще, а не за намаляване на сега живеещото население. Този тип неверни твърдения са чат от конспирацията, че Covid-19 е заговор за намаляване на населението на Земята.

Видеоклипът е заснет по време на годишната среща на Световния икономически форум от 21 до 24 януари 2020 г. в Давос, Швейцария. Едно от събитията е дискусия, озаглавена "Осигуряване на устойчиво бъдеще за Амазонка" В панела участват Джейн Гудол, основателка на Института "Джейн Гудол", бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор, старши изследователят Карлос Афонсо Нобре от Университета на Сао Пауло и тогавашният колумбийски президент Иван Дуке.

На 9 октомври 2022 г. българският блог "The Bulgarian Times" публикува статия, в която се използва кратък 15 секунден откъс от дискусията, иначе продължила повече от 40 минути. В статията невярно се твърди, че Гудол е казала: "Трябва да избием 90% от населението на Земята". По данни на инструмента CrowdTangle статията е споделена над 300 пъти във Facebook. AFP.Провери и друг път е опровергавала неверни твърдения от същия източник (например за ваксините срещу Covid-19 тук и тук или за войната в Украйна тук)

Подобни твърдения бяха разпространени и на румънски, английски,финландски и португалски.

В действителност обаче в клипа Гудол казва:"Не можем да скрием факта, че нарастването на населението е причина за много други проблеми. Всички неща, за които говорихме, нямаше да са толкова голям проблем, ако населението днес беше същото като преди 500 години."

Скрийншот от публикация, споделяща невярна информация. Направен на 16 ноември 2022 г.

AFP прегледа оригиналния запис на дискусията с учасието на Гудол. Тя изразява мнение, че нарастването на населението е проблем за околната среда, но в нито един момент не подкрепя "намаляването" на сегашното население чрез избиване на хора. Коментарите на Гудол в медиите през последните 15 години показват, че тя препоръчва методи като семейно планиране, подобряване на образованието на момичетата и намаляване на бедността, за да се овладее нарастването на населението. Гудол предупреждава, че природните ресурси са ограничени и ако не се предприемат действия, те ще се изчерпват по-бързо, отколкото се възстановяват.

Какво се казва във видеоклипа?

При търсене в интернет по ключови думи за участието на Джейн Гудол в Световния икономически форум oткрихме дискусионен панел от годишната среща през 2020 г. Пълният запис на дискусията е достъпен на уебсайта на Световния икономически форум. Модераторът на дебата e Мишал Хюсеин, водещa в британската телевизия Би Би Си. В началото на дискусията тя казва: "Дебатът е посветен на това как тропическите гори в Амазонка или другаде могат да бъдат защитени по начин, който да гарантира и устойчив поминък".

Откъсът, споделен в подвеждащите публикации в социалните мрежи, започва на 31:25. Контекстът на клипа е, че Гудол говори за проекта "Трилиони дървета" - кампания на BirdLife International, Обществото за опазване на дивата природа и WWF научаваме от уебсайта на проекта. Гудол подчертава значението на опазването на съществуващите тропически гори и възстановяването на тропическите гори в райони, "където горите са изчезнали сравнително скоро". След това тя посочва "четири мрачни проблема, с които трябва да се опитаме да се справим, да ги смекчим", като изброява бедността, неустойчивия начин на живот, корупцията и нарастването на населението.

Това, е единственият момент в цялата дискусия, в който Гудол засяга темата за растежа на населението. Тя не споменава нищо за "намаляване" на световното население с 90 % или с каквото и да е било друга стойност.

Скрийншот от уебсайта на Световния икономически форум (СИФ). Направен на 24 август 2022 г. ( AFP)

По време на дебата Гудол посочва курсовете за семейно планиране и образованието като възможен подход за управление на нарастването на населението. В началото на дискусията, на 11:53, Гудол говори за програмата Tacare (залесяване и образование в района на езерото Танганика) на Института Джейн Гудол, която започва през 1994 г. в села около националния парк Гомбе в Танзания. Според Гудол това е "много всеобхватна програма", целяща да възстанови плодородието на прекомерно експлоатираните земеделски земи без използването на химикали. Програмата включва и програми за управление на водните ресурси, микрокредити, курсове за семейно планиране и стипендии, "за да останат момичетата в училище до пубертета и след това". По отношение на последното Гудол изтъква, че "по целия свят е доказано, че с подобряване на образованието на жените размерът на семейството намалява, а нарастването на населението е най-сериозният проблем, който унищожава горите в този регион".

Джейн Гудол, Пратеник на мира на ООН, говори на конференцията "Осигуряване на устойчиво бъдеще за Амазония" по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, на 22 януари 2020 г. ( AFP / Fabrice COFFRINI)

"Доброволно оптимизиране на населението"

AFP потърси други изказвания на Гудал относно нарастването на населението и откри нейни коментари по темата, направени между 2007 и 2021 г. Във всички случаи, разгледани от AFP, тя не говори за избиване на хора, а се застъпва за доброволни мерки за ограничаване на нарастването на населението, включително семейно планиране, подобряване на образованието на момичетата и намаляване на бедността.

Така например в интервю за CBS News през юли 2020 г., по-малко от пет месеца след дебата на Световния икономически форум, тя коментира: "Въпросите, свързани с населението, са политически чувствителни. Затова предпочитам да говоря за доброволна оптимизация на населението. Така че всичко е наред, доброволно е, ваш избор е. Оптимизирате го според финансовото си състояние. Хората отчаяно се опитват да образоват децата си, а не могат да образоват още осем. Ето защо те харесват семейното планиране. Това позволява на жените да разсрочат раждането си и да се грижат добре за детето си."

През ноември 2021 г. в интервю за неправителствената организация Chatham House Гудал дава пример с доброволния подход, като споменава времената, когато за първи път започва да говори за човешката популация: "По онова време хората казваха, че говоря за контрол на населението, но това е грешка. Това е автократично. Предпочитам да говоря за доброволна оптимизация на населението."

В клип от 2007 г. от разговор с пастор Алън Джоунс в катедралата "Грейс" в Сан Франциско, Калифорния, Гудол споменава семейното планиране като начин за справяне с пренаселеността.

В посланието си на конференцията Population Matters през 2009 г. тя подчертава значението на образованието на момичетата за намаляване на размера на семействата. "В цял свят е доказано, че когато образованието на момичетата се подобрява, броят на семействата намалява." Тя изтъква същите тези в цитати от книгата на Дъглас Ейбрамс "Книга на надеждата", публикувана от Population Connection през декември 2021 г. В интервю за AFP от 2010 г. Гудол споменава, че "крайъгълният камък на всеки опит за стабилизиране на растежа на населението" е "подобряването на качеството на живот на най-бедните".

Гудол е патрон и на Population Matters. Това е британска благотворителна организация, която има за цел да постигне "устойчиво човешко население и нова околна среда". "Изцяло се противопоставяме на "контрола върху населението", насилствената стерилизация или абортите, ограничаването на броя на семействата или на всяка друга дейност, която третира хората като числа или инструменти", пише на сайта си благотворителната организация. Сред действията, за които се застъпва, организацията изброява "извеждане на хората от бедността, осигуряване на образование, овластяване на жените и момичетата, осигуряване на добро и съвременно семейно планиране и насърчаване на хората да избират по-малки семейства".

AFP е опровергавала многобройни неверни твърдения за Световния икономически форум, включително тук, тук и тук.

Превод и адаптация