До този момент Върховният съд на Ню Йорк не е разпоредил възстановяването на работа на всички неваксинирани работници

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

На 1 ноември 2021 г. Ню Йорк въведе изискване към всички общински служители да имат поне една доза ваксина срещу Covid-19. Заради отказ да изпълнят това задължение стотици загубиха работата си. В публикации, споделяни широко в социалните мрежи от края на октомври 2022 г., се твърди, че Върховният съд на щата Ню Йорк е постановил всички уволнени неваксинирани служители да бъдат възстановени на работа и да им бъдат изплатени обезщетения. Това е невярно. Както се вижда от съдебния акт, той засяга само група от 16 неваксинирани служители, които са се обърнали към съда. Освен това Ню Йорк е обжалвал решението, а това според юристи означава, че се спира изпълнението му.

"Това е новината на деня, да видим дали българските медии ще й обърнат внимание!
Върховният съд на щата Ню Йорк възстанови на работа всички уволнени "неваксинирани" работници! С всички полагащи им се обезщетения, тъй като трудовите им права са били нарушени!", гласи Facebook пост, споделящ скрийншот от публикация в сайта Fox News. След края на октомври 2022 г. публикацията е споделена над 100 пъти. "На работа ще бъдат възстановени 1400 работници, основно медици, пожарникари, полицаи и др.", завършва публикацията.

Същите твърдения циркулират и на други езици като хърватски, френски и полски.

Скрийншот на публикация във Facebook, споделяща невярна информация. Направен на 18 ноември 2022 г.

Някои потребители са публикували скрийншот от последните страници на решението на съдия Ралф Порцио.

Скрийншот на съдебно решение, направен на 2 ноември 2022 г.

Подобно тълкуване на съдебното решение обаче е погрешно.

Засегнати са само 16 служители

Съдебният акт показва, че на 25 октомври 2022 г. съдията от Върховния съд на щата Ню Йорк Ралф Порцио е постановил, че група служители, уволнени заради отказ да изпълнят задължението на държавните служители в Ню Йорк да се ваксинират срещу Covid-19, трябва да бъдат възстановени на работа. Съдът приема, че те трябва да получат обратно заплатите си.

Според решението му задължението за ваксиниране е "произволно" и нарушава конституцията.

Решението обаче е по дело, в което участват само 16 общински служители, чиито имена са изброени на първата страница на решението на съдията. То не засяга всички служители от публичния сектор на Ню Йорк.

Скрийншот на първата страница от решението на съдията, направена на 2 ноември 2022 г. AFP е оградила имената на ишците.

Потърсен от AFP на 2 ноември 2022 г., адвокатът на 16-те по делото, Чад Джей Лавеглия, потвърди, че решението засяга само тази група. "Решението на съда разпорежда на града да възстанови 16-те общински работници по поддръжката с изплащане на обезщетения", каза той. "Заповедта не предвижда възстановяването на други лица."

Той вече е заявил това ясно в блога си на 29 октомври 2022 г. Целта на този процес е "да се отвори вратата за всички", каза той. Въпреки това "разпореждането на съда относно възстановяването на работа и изплащането на обезщетения се отнасяше само за 16-те вносители на петиции. То не се отнася за никой друг".

На 2 ноември 2022 г. Върховният съд на Ню Йорк също заяви пред AFP, че твърденията, разпространени в интернет, "са подвеждащи и неверни". Той ни посочи статия от 25 октомври 2022 г. на нюйоркския новинарски сайт Gothamist. В нея се цитира говорител на правния отдел в общината, според когото задължението за ваксинация остава в сила, тъй като съдебното решение засяга само тази група от 16 души. "Вече сме подали жалба. Междувременно задължението остава в сила, тъй като това решение се отнася единствено до индивидуалните жалбоподатели в този случай", заявява говорителят Ник Паолучи в статията.

В решението си съдия Ралф Порцио поставя под въпрос различното третиране на служителите от общинския и частния сектор по отношение на задължението за ваксинация: "Няма рационална причина за разграничаване на общинските служители от служителите в частния сектор", пише той.

Съдията добавя, че ваксината "не предпазва лицето от заразяване или предаване на Covid-19". Освен това групата, завела делото, "не е трябвало да бъде уволнявана за това, че е избрала да не се предпазва", пише той. Съдът пояснява още, че това не е "коментар за ефикасността на ваксинацията, а за това как се отнасяме към хората на първа линия".

Ню Йорк обжалва решението

Адвокатът на 16-те заяви пред AFP, че градските власти са обжалвали. Няколко американски медии също така съобщиха, че правният отдел на град Ню Йорк е заявил, че е обжалвал, а това автоматично спира изпълнението на решението за възстановяване на уволнените служители до приключване на обжалването.

Говорител на правния отдел на Ню Йорк посочи, че градът "категорично не е съгласен с това решение, тъй като задължението за ваксинация е твърдо обосновано от закона и е от решаващо значение за общественото здраве на нюйоркчани", пише Washington Post.

"Вече сме подали жалба. Междувременно заповедта остава в сила, тъй като решението се отнася единствено до индивидуалните ищци по това дело. Продължаваме да разглеждаме решението на съда, което противоречи на множество други решения, с които задължението е потвърдено ", заяви говорителят на правния отдел на Ню Йорк пред CNN.

1 760 съкратени общински служители

Ваксинацията срещу Covid-19 става задължителна на 1 ноември 2021 г. за всички обществени работници в Ню Йорк, като учители, болногледачи, полицаи и пожарникари. На 27 декември 2021 г. тя става задължителна за всички служители на частни компании и предприятия в града.

Няколко хиляди служители в Ню Йорк протестират на 25 октомври 2021 г. срещу задължителното ваксиниране ( AFP / Ed JONES)

Кметът на града Ерик Адамс разреши някои изключения за спортисти и артисти през април 2022 г., преди да обяви през септември, че Ню Йорк се отказва от изискването за ваксинация за служителите в частния сектор от 1 ноември 2022 г. Въпреки това "работодателите ще могат да продължат да изискват от работниците да се ваксинират като условие за наемане на работа", каза той.

През септември 2022 г. кметството съобщи за местното издание City & State New York, че 1761 от над 330 000 градски служители са били уволнени заради отказ да се ваксинират срещу Covid-19.

Ваксинацията е задължителна в няколко държави

До края на 2021 г. ваксинацията срещу Covid-19 стана задължителна за определени категории в няколко държави, включително САЩ, Франция, Австралия и Италия.

Към началото на ноември 2022 г. някои от държавите все още поддържат задължението, а други вече са го отменили.

Във Франция от средата на септември 2021 г. задължението за ваксинация срещу Covid-19 важи за лицата, полагащи грижи, и лицата, които работят в болници или в заведения за настаняване на зависими възрастни хора (Ehpad). Например към юли 2022 г. френското правителство все още отказва да реинтегрира болногледачи, които не са ваксинирани. На 19 юли 2022 г. Националната академия по медицина заяви, че "общо близо 0,3 % от болничните специалисти, болногледачи и неболногледачи, ще бъдат отстранени по този начин от есента на 2021 г.".

Финландия също все още и изисква ваксинация срещу Covid-19, представяне на отрицателен тест или сертификат за преболедуване за всички специалисти в областта на здравеопазването и социалните грижи, които са в тесен контакт с клиенти или пациенти, изложени на риск от тежко прекарване на Covid-19.

В началото на октомври 2022 г. Гърция проправи пътя за реинтеграция на неваксинирания здравен персонал преди края на годината, като уточни, че това "не се отнася за лекарите и медицинските сестри, а за административния персонал".

В Италия лекарите и медицинските сестри, отстранени от работа заради отказ да се ваксинират срещу Covid-19, могат да се върнат на работа на 1 ноември.

В България не съществува задължение за ваксинация, включително и за здравните работници. През октомври 2021 г. Министерството на здравеопазването въведе изискване към здравни и някои категории социални работници да имат сертификат, доказващ преболедуване, ваксинация или негативен тест. Това изискване беше отменено през март 2022 г.

Превод и адаптация
COVID-19 ваксини