Тези клипове, показващи как гражданин удря Еманюел Макрон са от 2021 г., а не отскоро

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Стотици потребители са споделили видеоклип от 2021 г., на който се вижда как мъж удря френския президент Еманюел Макрон, като много от тях изглежда вярват, че това се е случило напоследък . Сцената обаче е от юни 2021 г., когато френският държавен глава е на посещение в Югоизточна Франция преди президентските избори, които той спечели.

"Макрон все по популярен от всякога в социалните мрежи", се казва в публикация във Facebook от 20 ноември 2022 г., в която се споделя 7-секунден видеоклип, показващ как френският президент Еманюел Макрон е ударен.

Други потребители споделиха същия видеоклип в края на ноември, като използваха различен надпис. "Френският президент Еманюел Макрон получи шамар, докато разговаряше с граждани", гласи този пост.

Въпреки че във видеоклипа не е посочена дата, от използваното сегашно време и коментарите на потребителите може да се предположи, че те приемат, че кадрите показват нападение срещу Макрон, което се е случило неотдавна. "Пак ли?
На тоя му напукаха манерката от шамари", пише един потребител.

"Тия ненормалници защо са маскирани?! Иначе макрончо си е за бой...", пита друг, явно визирайки хора във видеото, носещи маски (задължителните маски за лице бяха премахнати във Франция през 2022 г.). "В Италия е същото! И без да са задължени си ги носят, болни мозъци! Зомбирани тъпанари!" - отговаря друг.

"Макрон за втори пъти отнесе шамар от гневен гражданин", гласи съобщение в крайно десен канал в Telegram. От 20 ноември 2022 г. досега съобщението е гледано над 2300 пъти.

Други публикации се разпространяват на испански, хърватски, полски и гръцки във Facebook, като всички те внушават, че инцидентът е скорошен.

Скрийншот от Facebook публикация, споделяща заблуждаваща информация. Направен на 24 ноември 2022 г.

Но видеоклиповете, споделени в социалните мрежи, не са заснети през 2022 г. Кадрите показват инцидент от юни 2021 г.

Потърсихме в архива на AFP и открихме, че френският президент Еманюел Макрон е бил ударен в лицето от мъж на 8 юни 2021 г. по време на посещение в малък град в Югоизточна Франция по-малко от година преди президентските избори.

Докато Макрон поздравява множеството, чакащо го зад бариерите в градчето Tain-l'Hermitage, един мъж извиква: "Montjoie! Saint-Denis! A bas la macronie," - роялистки лозунг, смесен с критика към политиката на френския президент. След това удря президента като впоследствие е повален от телохранителите му.

Същият инцидент

Проверката на AFP потвърди, че има видеоклипове, заснети от различни ъгли, показващи едно и също събитие от юни 2021 г.

Видеото, което проверяваме, е заснето пред очите на френския президент; в него се виждат рамото, ръката и дългата коса на мъжа, който удря Макрон. Той е облечен с маслиненозелена тениска и носи бяла маска. На заден план се вижда черен автомобил и мотоциклетист. Същите детайли присъстват и във видеозапис на същия инцидент, излъчен от френската телевизия BFMTV, който може да бъде намерен в официалния ѝ канал в YouTube с дата 8 юни 2021 г.

Друг видеоклип е заснет от противоположната страна на кадрите на BFMTV и е излъчен от медии, включително NBC News, през юни 2021 г. Косата, ризата и маската на мъжа съвпадат с тези на другите видеоклипове.

Нападението над Макрон през юни 2021 г. се превърна в международна и национална новина. Подобен скорошен инцидент не се споменава в авторитетни онлайн изпточници.

На 10 юни 28-годишният Дамиен Тарел е осъден на 18 месеца затвор, 14 от които условно, след като признава, че е нанесъл удар и се отказва от правото си на пълен съдебен процес. Мотивите на Тарел за това нападение бяха обект на друго невярно твърдение, също опровергано от AFP.

Макрон спечели втория мандат през април 2022 г.

Еманюел Макрон беше преизбран, след като победи на втория тур на изборите на 24 април 2022 г., както съобщи AFP. Той спечели около 58% от гласовете, Льо Пен получи 42%.

Според последното проучване на института Ifop, към 20 ноември 2022 г., популярността на Макрон е 35%, както съобщава AFP тук. Подкрепата за него е колкото и през октомври.

AFP вече опроверга други неверни твърдения за Еманюел Макрон, като например тук, тук или тук.