Катар не е отказал да приеме самолета на германския национален отбор, тъй като има "ЛГБТ лозунг"

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

В дните около началото на Световното първенство по футбол в Катар много потребители на социалните медии, включително и българи, споделиха подвеждащи твърдения, че властите не са разрешили на самолета с германския национален отбор по футбол да кацне в Катар, защото е имал "ЛГБТ лозунг". Твърденията се споделят на фона на напрежението около правата на ЛГБТ+ общността в страната. Германският отбор, който първо кацна в Оман на борда на самолет на Lufthansa, украсен със стикер, насърчаващ "разнообразието", пристигна в Доха на борда на друг самолет. Въпреки това Катар никога не е отказвал влизане на самолета с лозунга, който оттогава е кацал няколко пъти в страната.

"Правителството на Катар отказа да приеме специален самолет на германския национален отбор, върху чийто фюзелаж беше нанесен ЛГБТ лозунг", гласи интернет публикация. От 24 ноември 2022 г. насам статията е споделена над 220 пъти във Facebook. "Причината e изображението на мъже, които са се прегърнали и надпис "разнообразието печели". Властите в Катар свързват надписа с пропагандата на хомосексуализма, което е неприемливо в страната", гласи още кратката статия. Текстът е придружен от две снимки. На едната се виждат хора на стълбичка към самолет, на чийто фюзелаж са изписани думите Fanhansa и "Разнообразието побеждава". На другата се вижда кабината на пътнически самолет, в който подглавниците носят цветовете на дъгата.

Екранна снимка на подвеждаща публикация. Направена на 29 ноември 2022 г.

Това, което подвеждащите публикации наричат "ЛГБТ лозунг", всъщност е стикер, насърчаващ "разнообразието", на който няколко души с различна социална и/или етническа идентичност и произход се държат за раменете.

Германската авиокомпания Lufthansa съобщи на сайта си, че е поставила този слоган на фюзелажа на самолета няколко дни преди заминаването на националния отбор за Световното първенство по футбол. Посланието е като намек към Катар, страната домакин, критикувана от активисти за защита правата на човека и околната среда. Тази новина беше отразена от редица специализирани сайтове например тук или тук .

Този кадър може да бъде намерен в банката за изображения Getty Images чрез обратно търсене на изображения в Google. Описанието гласи: "Националният отбор на Германия позира за снимка преди заминаването си за тренировъчния лагер преди Световното първенство в Оман на международното летище във Франкфурт на Майн на 14 ноември 2022 г., Франкфурт на Майн, Германия. Германия ще остане в Маскат, Оман, за тренировъчен лагер, преди да отпътува за Катар за Световното първенство по футбол през 2022 г. (Снимка: Christian Kaspar-Bartke/Getty Images)".

AFP сравни някои общи елементи в двата кадъра и ги огради в оранжево:

Сравнение на снимки от Getty (вляво) и тази, използвана в невярната публикация (вдясно). Общи елементи са оградени в оранжево от AFP.

Обратното търсене на снимка на интериора на предполагаемия самолет ни доведе до друга публикация на уебсайта на германската авиокомпания от юни 2022 г., посветено на друг специален самолет, наречен Lovehаnsa и пуснат по случай месеца на Прайда.

Tвърденията, че катарските власти не са допуснали самолета, започнаха да се разпространяват в социалните мрежи ден преди началото на Световното първенство по футбол 2022 в Катар, на 20 ноември. Те вече бяха опровергани от програмата за проверка на онлайн съдържание на AFP на френски език.

22-рото издание на Световното първенство по футбол е едно от най-противоречивите в историята. Властите на малкото емирство редовно са критикувани от неправителствени организации за отношението им към работниците мигранти, особено в секторите на строителството, охраната и домакинската работа. Тези обвинения се отхвърлят категорично от властите, които подчертават, че са реформирали трудовото законодателство.

Друга част от критиките са насочени към последствията за околната среда от провеждането на Световното в Катар. Като пример се посочва строителството на нови стадиони, множеството полети и охлаждането на стадионите с климатици.

Отношението към ЛГБТ+ хората е друг проблем в консервативната страна, в която хомосексуалността и сексуалните отношения извън брака са криминализирани.

Първи полет до Оман

Противно на твърденията във Facebook, Катар не е отказал кацане на самолета, превозващ германския национален отбор в средата на ноември, заради посланието, изписано на летателната машина.

На 14 ноември германският национален отбор излетя от Германия с този самолет, за да кацне в Маскат, столицата на Оман, където тимът завърши подготовката си за Световното. Траекторията на полета може да се проследи, като се потърсят полетите, извършени от самолета, чийто сериен номер (D-AIKQ) се вижда на снимките, публикувани от Lufthansa:

Екранна снимка на уебсайта на Lufthansa, направена на 22 ноември 2022 г.

Според данни на уебсайта FightAware, който следи въздушния трафик, самолетът е пътувал от Франкфурт до Маскат на 14 ноември, на следващия ден е отлетял за Дубай, а оттам обратно за Франкфурт.

Екранна снимка от уебсайта Flight Aware, направена на 22 ноември 2022 г.

Потърсени за коментар от AFP на 21 ноември, от Lufthansa потвърдиха тази информация. Според говорител на авиокомпанията, след няколкодневна подготовка в Оман екипът е отлетял за Катар с по-малък самолет на местна компания, без специално лого. Според компанията съображенията за това са екологични, тъй като по-малък и съответно по-малко замърсяващ самолет е бил достатъчен за транспортирането на екипа и персонала.

Причината е посочена и в прессъобщение на Германския футболен съюз (DFB), публикувано на 11 ноември: "Свързващ полет с Lufthansa би означавал празни полети от Германия до Маскат и обратно от Доха. DFB и Lufthansa съвместно взеха предварително решение за алтернатива на това пътуване".

Самолетът на Lufthansa D-AIKQ е бил пренасочен към Дубай (по-малко от 1 час полет), където е изпълнил редовен полет на Lufthansa до Франкфурт на 15 ноември, както показва друга база данни с данни за полети - Flightradar24:

Екранна снимка от сайта Flightradar24. Направена на 30 ноември 2022 г.

Няколко полета до Катар със същия самолет

Въпреки че самолетът със слогана не е пътувал до Катар при пристигането на германския отбор за Световното, той все пак е летял до катарската столица Доха няколко пъти след това, като винаги е бил с логото: на 16 ноември, на 18 ноември и на 19 ноември (в червено по-долу), без да е имал ограничение да кацне в Катар. Това се потвърждава от няколко сайта за наблюдение на въздушното движение, включително FlightRadar, тъй като след това самолетът е излетял отново от Доха за други дестинации.

Екранна снимка от FlightRadar24, направена на 22 ноември 2022 г.

Lufthansa потвърди пред AFP, че на 16 ноември самолет A330 с логото "Разнообразието побеждава" наистина е летял директно до Доха - този път с обикновени пътници на борда. От компанията препратиха към сайта FlightRadar за историята на другите полети на самолета.

Фактът, че самолетът с германския отбор за Световното първенство по футбол не е кацнал директно в Катар, все пак беше обект на критика, както съобщава германското списание Focus , цитирайки члена на парламента на Баден-Вюртемберг Алена Траушел в Twitter:

"Самолетът на DFB със специалния знак "Разнообразието побеждава", който вече прилича повече на контрол на щетите, отколкото на нещо друго, дори не лети до Катар, а до Оман", критикува депутатът, който вижда в това знак, че DFB "не успява да даде пример дори по най-малкия възможен начин".

По-късно тя уточни през същата платформа, че туитът ѝ е бил насочен към прессъобщението на DFB от 11 ноември, като настоя, че според нея "фактът, че Lufthansa след това е летяла със самолета за Катар на своя отговорност, не променя критиката", отправена към федерацията.

Правата на ЛГБТ+ в центъра на напрежението

Макар че официално "всички са добре дошли" на Световното първенство, тъй като футболната организация и катарските власти настояват, че могат да гарантират безопасността на всеки посетител "без дискриминация", символите на ЛГБТ+ изостриха напрежението около въпроса за правата на сексуалните и половите малцинства още преди началото на Световното.

Турнирът вече е белязан от темата. Като се започне от изявлението на шефа на ФИФА Джани Инфантино на 19 ноември, че днес се чувства гей, до оттеглянето два дни по-късно на седемте отбора, които искаха да носят капитански ленти срещу дискриминацията.

На 21 ноември, заплашени от "спортни санкции" от страна на ФИФА, в случай, че капитаните носят многоцветната лента "One Love" по време на Световното първенство по футбол през 2022 г., седемте европейски отбора, които все още участват в тази антидискриминационна кампания, се отказаха от този символичен жест. Първоначално такава заявка бяха направили осем отбора - Германия, Англия, Белгия, Дания, Франция, Нидерландия, Уелс и Швейцария, като Норвегия и Швеция не се класираха за Световното първенство. Но на 14 ноември френският отбор обяви, че няма да се противопостави на нарастващото нежелание на ФИФА и президента на Френската футболна федерация Ноел Льо Грет да подкрепят инициативата.

По време на мача между Португалия и Уругвай на 28 ноември 2022 г. мъж със знаме на дъгата и тениска с надпис "Уважение към иранската жена" на гърба нахлу на терена и беше задържан от властите.

Капитанската лента "One Love", която трябваше да бъде носена от някои европейски отбори на Световното първенство по футбол в Катар, държана от германския защитник Тило Керер (вляво) и полузащитника Йонас Хофман на 21 септември 2022 г. ( AFP / Andre PAIN)

На няколко зрители беше наредено да свалят дрехите и шапките си с цветовете на дъгата по време на проверките за сигурност на 21 ноември преди мача САЩ - Уелс (1:1).

"ФИФА е универсална организация. Трябва да намерим теми, към които всички да се придържат", заяви Джани Инфантино, като добави, че "провокацията не е правилният начин" и че правата на хомосексуалистите са "процес", който всяка страна следва със собствено темпо. Миналата година по време на Еврото УЕФА прояви същата двусмисленост, като украси логото си с дъги и обяви ангажимента си за приобщаване, но същевременно забрани стадионът в Мюнхен да бъде осветен в същите цветове, за да приветства Унгария и да протестира срещу унгарските хомофобски закони.

Спортът "може и трябва да се използва за борба с всички форми на дискриминация", реагира Службата на Върховния комисар по правата на човека на ООН, потърсена от AFP, без да коментира конкретни случаи, свързани със Световното по футбол.

Още през юли 2022 г. изследователят от програмата "Права на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните" на неправителствената организация Human Rights Watch Раша Юнес осъди "Световното първенство по футбол на срама" и обвини ФИФА, че "не изпълнява обещанията си" за бдителност по отношение на човешките права в страната домакин.

"Въпреки отчайващото състояние на човешките права в Катар, включително правата на работниците мигранти, строгите ограничения на свободата на изразяване и мирните събрания, държавните политики, които дискриминират и насърчават насилието срещу жените, и репресивната среда спрямо ЛГБТ жителите и посетителите, Катар остава домакин на турнира и не е променил начина си на действие", заяви тогава тя.

Екранна снимка на уебсайта на Proud Maroons, направена на 22 ноември 2022 г.

Тя също така припомни, че "предложенията Катар да направи изключение за чужденците са косвено напомняне, че катарските власти не вярват, че ЛГБТ жителите на страната заслужават основни права" и подчерта, че "това [рискува] да заличи репресивната действителност, с която се сблъскват ЛГБТ жителите на Катар". За да осъдят това насилие, някои катарски ЛГБТ+ активисти се мобилизираха онлайн, като например групата "Proud Maroons", която се описва като " единствената национална група на футболните привърженици, която не може да има фенове от собствената си страна - защото присъединяването им би ги пратило в затвора."

Превод и адаптация
Световното първенство по футбол 2022