Дете е ваксинирано с ваксината Covid 19 на Pfizer/BioNTech в Страсбург на 22 декември 2021 г. ( AFP / Sebastien BOZON)

Американски учен разпространява неточни твърдения, че ваксините срещу Covid-19 вредят на децата

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Във видеоклип, споделен повече от 15 000 пъти във Facebook от средата на декември насам, американският учен Робърт Малоун изнася редица твърдения за това, че ваксините срещу Covid-19, базирани на иРНК технологията, са вредни за децата. Експерти от различни сфери обаче коментират, че твърденията му са неточни, а лекар от водеща детска болница в САЩ определи видео обръщението на Малоун като "опасно и крайно невярно".

Трябва ли децата да се ваксинират срещу Covid-19? Две години след началото на пандемията от новия коронавирус този въпрос е на дневен ред в обществения дебат в много държави, докато вариантът Omicron на вируса се разпространява все по-бързо.

На 21 декември 2021 г. българското Министерство на здравеопазването обяви началото на кампанията за незадължителна ваксинация срещу Covid-19 на деца от 5 до 11 години. "„Към края на ноември в Европейския съюз вече са приложени над 18 млн. дози ваксини във възрастовата група под 18 години. Като добавим и приложените дози в САЩ, Израел и Канада, това дава сериозна научна информация, която постоянно се анализира и дава допълнителни гаранции за безопасността на ваксината", обяснява Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Българската агенция по лекарствата.

На 25 ноември 2021 г. европейският лекарствен регулатор - Европейската агенция по лекарствата, препоръча да се одобри ваксинацията с PfizerBiontech за деца на възраст от 5 до 11 години.

В САЩ, където ваксинирането на деца от 5 до 11 годишна възраст започна в началото на ноември 2021 г., дебатът за целесъобразността на тази мярка беше възобновен от видеоклип на американския лекар Робърт Малоун, който получи силен отзвук в социалните мрежи от средата на декември.

Скрийншот на публикация в Twitter, направен на 21 декември 2021 г.

"Исках да споделя с вас научните факти за тази генетична ваксина, която се основава на изобретената от мен технология иРНК", казва Малоун пред камерата в 4,40-минутно обръщение на английски език, посветено на опасностите от ваксините срещу Covid-19, използващи технологията иРНК.

Робърт Малоун е учен, чиито изследвания в края на 80-те години на миналия век допринасят за разработването на ваксини с информационно РНК (иРНК) - технологията, използвана във ваксините срещу Covid-19 на Moderna и Pfizer/BioNtech. Въпреки че той самият се смята за "изобретател на иРНК ваксината", много други учени са участвали в тези изследвания в продължение на няколко десетилетия.

Оригиналният видеоклип на Малоун е на английски език, а версията с български субтитри е споделена повече от 15 000 пъти във Facebook от 15 декември 2021 г. насам - например тук, тук. Някои уебсайтове също публикуваха изявлението на Малоун като тук и тук.

Скрийншот на пост във Facebook, споделя видеото на Малоун, направен на 24 декември 2021 г.

Видеото е споделено още на френски, испански, португалски, италиански и няколко други езика.

Според учените, с които AFP разговаря, някои от твърденията на Робърт Малоун са необосновани, неподкрепени или без контекст.

Неоснователни твърдения, че шиповидните ("spike") протеини от ваксините с mRNA технология са токсични

Във видеоклипа Малоун определя шиповидните ("spike") протеини, произвеждани от тялото след поставянето на ваксината, като опасни и застрашаващи човешките органи.

"Това е невярно", казва Пол Офит, лекар по инфекциозни болести и директор на Центъра за обучение по ваксини в Детската болница във Филаделфия. "Няма доказателства нито при опитите с животни, нито при хора", казва той.

Офит определи видеото на Малоун като "опасно, крещящо некоректно". "Ако някой вземе този човек на сериозно, може да изложи на риск себе си или децата си", добави още той.

Този S-протеин, разположен на повърхността на Sars-CoV-2, позволява на вируса да се свърже с човешки клетки, да навлезе в тях и да ги зарази. Той е от основно значение за функционирането на иРНК ваксините: те не съдържат самия протеин, а предават генетична инструкция, така че тялото ни да може да го произведе, за да се защити, ако се сблъска с вируса.

Това е принципът, на който се основават ваксините на Pfizer-BioNtech и Moderna, които използват фрагменти от иРНК, за да стимулират мускулните клетки на организма да произвеждат S-протеини.

Вредни ли са тези протеини, както твърди Робърт Малоун? На този етап това твърдение е неоснователно. Теорията, че spike протеинът, произвеждан след поставянето на ваксината, е опасен сам, беше опровергана от експерти в тази статия на AFP от юни 2021 г.

"Няма доказателства, които да потвърждават, че шиповидният протеин, произвеждан от ваксините Covid-19 mRNA, е токсичен по какъвто и да е било начин", казва Александра Йонтс, лекар по детски инфекциозни болести в Националната детска болница във Вашингтон.

Милиони хора по света вече са ваксинирани с иРНК ваксини срещу Covid-19, а стриктното проследяване на безопасността и събирането на данни "не показват никакви доказателства за токсичност в широк мащаб", каза тя.

"Ваксината с информационната РНК се инжектира локално в мускула и разпръскването на шиповидния протеин е ограничено до клетките, от които се цели да се предизвика имунен отговор. Информационната РНК е нестабилна и се разгражда бързо", обяснява Даниел Дюня, директор на изследователския отдел във френския Националнен център за научни изследвания (CNRS), в статия от 11 май 2021 г. .

"иРНК ваксините съдържат информация за това как да си произведем сами спайк протеина (или част от него) и да запознаем имунната система с него, за да произведе тя защита срещу целия вирус. Този спайк протеин не може да причини нито инфекция с коронавирус, нито увреждания на органи", коментира в имейл до AFP д–р Цветелина Великова, специалист по клинична имунология в болница "Лозенец" и асистент в Медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

"Няма абсолютно никакво доказателство, че шиповидните протеини, образувани като отговор на ваксината Covid-19, са токсични", казва Дебора Грийнхаус от Американската академия по педиатрия пред AFP.

Грийнхаус обяснява: "Spike протеинът е полезна мишена за ваксината, тъй като се различава от други протеини, които хората могат да произвеждат. Затова имунната ни система може да го разпознае като чужд и да предприеме имунен отговор срещу него. Освен това няма доказателства, че шиповидният протеин остава в организма по-дълго от други типични протеини, и няма доказателства, че той причинява значителни увреждания."

Твърдението, че иРНК ваксините рестартират генетично имунната система, е неоснователно

Малоун казва още, че не е възможно да се "поправи генетично рестартирана имунна система". Аналогията между ваксинацията и генната терапия, използвана често, за да се всее страх, че ДНК-то може да се модифицира от ваксините, се оспорва от експерти, с които AFP разговаря. Те посочват, че за разлика от някои генни терапии, ваксините срещу Covid-19 нямат способността да модифицират ДНК.

Според експертите, интервюирани от AFP, иРНК е твърде крехка, за да се интегрира в ядрото на клетката и да модифицира генома.

Как ваксината на Pfizer-BioNTech използва генетична информация от SARS-CoV-2, за да предизвика имунен отговор на организма. ( AFP / John SAEKI, Laurence CHU)

"С тези ваксини внасяме молекула РНК, която ще накара имунните клетки да произвеждат шиповидния протеин на вируса за кратко, което ще накара лимфоцитите да реагират, но тази РНК не се запазва и не остава в организма", подчерта в края на август 2021 г. Ан Гали, директор на лабораторията Integrare и на Акселератора за технологични изследвания в областта на генната терапия към Националния институт по здравеопазване и медицински изследвания във Франция (Inserm).

"Ваксините нямат никакво отношение към ДНК на човека и са безвредни. Ваксините не влизат в ядрото на клетката, където се съхранява човешката ДНК! Това означава, че ваксината по никакъв начин не влияе и не взаимодейства с яйцеклетките и сперматозоидите", е обяснено на интернет страницата, посветена на коронавируса, която се поддържа от Министерството на здравеопазванаето.

"Насочена директно към рибозомите (които създават протеини чрез декодиране на иРНК, бел. ред.), без да преминава в ядрото на клетките, тази молекула по никакъв начин не може да взаимодейства с нашия геном или да доведе до неговата промяна: няма нищо общо с генната терапия или създаването на ГМО!", се обяснява в документ на Inserm от декември 2020 г. относно иРНК.

Твърдението, че ваксините могат да причинят увреждане на репродуктивната система, е недоказано

Теорията, че ваксината с иРНК кара имунната система да атакува протеин, участващ в развитието на плацентата - синцитин-1 и така причинява безплодие при жените, е широко разпространена в социалните мрежи.

Но тази теза, която д-р Малоун изглежда подкрепя, все още не е доказана и всъщност е много малко вероятна, тъй като рискът организмът да "сбърка" е безкрайно малък или дори несъществуващ, обясняват специалисти пред AFP в тази статия, публикувана през декември 2020 г.

Изследване върху животни, при което ваксината на Pfizer е била прилагана преди и по време на бременност, не е установило свързани с ваксината неблагоприятни ефекти върху плодовитостта и развитието на плода, съобщава производителят на своя уебсайт.

Публикувано през април в New England Journal of Medicine проучване на 35 691 бременни жени, които са били ваксинирани, "не установи особен риск" за здравето им. AFP провери подобни твърдения и тук.

"Доколкото ми е известно, РНК ваксините, които са били използвани върху няколкостотин милиона души по света, никога не са показали увреждане на мозъка или на репродукцията", казва Фредерик Алтар, директор на изследователския отдел на Inserm, на 20 декември 2021 г.

Това наблюдение се отнася и за мъжката репродуктивна система. "РНК ваксината остава локално, тя не се разпространява из тестисите, които са имунологично светилище. И никога не сме ваксинирали никого в тестисите...", казва френският имунолог и професор Жан-Даниел Лелиевр пред AFP през март 2021 г.

"Съгласно кратките характеристики на Pfizer-BioNTech и Moderna, проучванията при животни не показват преки или непреки вредни ефекти, съврзани с бременността, ембрионалното/феталното развитие, раждането или постанаталното развитие", пише в секцията "Въпроси и отговори" на портала на Министерство на здравеопазването, посветен на коронавируса Q&A section.

"иРНК ваксините не увреждат репродуктивните органи, което е доказано както в предклинични изследвания с бозайници, така и в клиничните изпитвания на ваксините. Освен това, спайк протеинът, който произвеждаме след ваксинация, не напуска мускула на рамото и след извесно време се разгражда", коментира д–р Великова пред AFP.

Снимка на 3D модел на шиповидния протеин на вируса SARS-CoV-2, направена на 16 март 2020 г. с любезното съдействие на Националния институт по здравеопазване на САЩ. ( National Institutes of Health/AFP / Handout)

Неоснователни твърдения, че шиповидният протеин често причинява трайни увреждания на детските органи

Във видеото Малоун казва, че ваксините предизвикват промени в имунната система. "Това е смисълът на ваксинирането", коментира Александра Йонтс, лекар по детски инфекциозни болести в Националната детска болница във Вашингтон, окръг Колумбия.

"Ваксината ще доведе до промени в имунната система, в смисъл че тя предоставя на имунната система задача да развие имунна памет срещу шиповидния протеин, за да предпази хората от заболяване", обяснява още тя.

Останалата част от твърдението на Малоун обаче, а именно, че ваксинацията причинява и увреждане на органите на децата, не е подкрепена с доказателства.

"Няма абсолютно никакви доказателства, че шиповидните протеини могат да причинят трайно увреждане на жизненоважните органи на децата", каза Грийнхаус.

Докладваните сериозни странични ефекти след ваксинация с mRNA ваксина срещу Covid-19 са редки, като сред тях са случаите на по-млади мъже, които са развили миокардит или перикардит (възпаление на или около сърцето).

Но Йонтс и Офит обясняват, че в тези случаи миокардитът е временно състояние, а не постоянно, както твърди Малоун.

"Миокардитът очевидно е последица от ваксината с иРНК. Той е рядък, но реален", казва Офит. Състоянието обаче е "краткотрайно, преходно и разрешаващо се от само себе си".

И Офит, и Йонтс подчертават, че редките случаи на миокардит не са пряко следствие от самите шиповидни протеини, както Малоун твърди.

Учените все още проучват случаите на миокардит, но е по-вероятно те да са свързани с вроден имунен отговор на организма, а не със специфичните шиповидни протеини, които се произвеждат след поставянето на ваксината, казва Йонтс. Данните показват, че заразяването с Covid-19 потенциално може да причини изброените от Малоун увреждания, но не и ваксините с иРНК, добавя тя.

Твърденията, че новата иРНК технология не е била тествана адекватно, са неоснователни

Ваксините Covid-19, които са разрешени в ЕС, са преминали всички етапи на одобрение под контрола на Европейската агенция по лекарствата, преди да бъдат пуснати на европейския пазар: първа фаза за оценка на възможната вредност на продукта, втора фаза за изпитване върху ограничен брой пациенти и трета фаза за оценка на терапевтичната стойност при по-голяма извадка.

Резултатите от третата фаза на клиничните изпитвания, в които участват хиляди доброволци, са докладвани (например тук за Moderna и тук за Pfizer )през декември 2020 г. Те могат да бъдат актуализирани и допълнени след издаването на условно разрешение за пускане на пазара.

По предложение на ЕМА ЕК издаде условни разрешения за срок от една година с възможност за подновяване.

ЕМА също така подчертава, че ваксините срещу Covid-19 могат да бъдат разрешени само ако "отговарят на всички изисквания за качество, безопасност и ефикасност, установени във фармацевтичното законодателство на ЕС".

AFP обясни целия процес по одобрение на ваксините в статии - тук и тук.

Лаборант в лаборатория на университета Цинхуа в Пекин, 9 декември 2021 г. ( AFP / Noel CELIS)

Твърдението, че са необходими "поне 5 години" за оценка на рисковете от иРНК, е неподкрепено с доказателства

Въпреки че технологията на иРНК ваксините е използвана масово сред населението за пръв път по време на пандемията от Covid-19, тя се разработва от повече от 30 години, както е подробно обяснено в тази статия на Канадския институт за здравни изследвания от октомври 2021 г.

"Никога не сме напредвали толкова бързо с който и да е друг инфекциозен агент", казва вирусологът Теодора Хатзиоану от университета Рокфелер в Ню Йорк в тази статия на списание Nature от декември 2020 г.

Скрийншот от уебсайта на Европейската агенция по лекарствата, показващ стандартната процедура за разработване на ваксина (вляво) и ускорената процедура за ваксините срещу Covid-19 (вдясно). Направен на 21 декември 2021 г.

Разрешените ваксини, както и всеки нов медицински продукт, са във фазата на т.нар. фармакологична бдителност, за да се наблюдават страничните ефекти.

Безопасността на ваксините продължава да се следи отблизо от СЗО и ЕМА, които установяват и проверяват всички докладвани подозрителни странични реакции, настъпили след поставянето на ваксината.

Според информационното табло "Covid-19 Vaccine Tracker" на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията към 22 декември 2021 г. в ЕС са приложени 709 млн. дози ваксина, а 303 млн. души са напълно ваксинирани (67,8% от общото население).

AFP вече обясни процеса на регистрация и разследването на възможните неблагоприятни ефекти от поставянето на ваксината в тази статия.

Скрийншот от страницата със статистика на Европейски център за профилактика и контрол на заболяванията, направен на 27 декември 2021 г.

Сериозните странични ефекти, за които се предполага, че може да са свързани с ваксините на AstraZeneca (тромбоза), RNA (перикардит, миокардит) или Johnson & Johnson/Janssen (синдром на Гилен-Баре) са изключително редки на фона на общия брой поставени дози. Повечето докладвани странични ефекти са леки (болка на мястото на инжектиране, повишена температура и др.).

Ето защо в становището си от 9 юли Европейската агенция по лекарствата все така приема, че "ползите от всички разрешени ваксини срещу Covid-19 продължават да надвишават рисковете от тях, като се има предвид рискът от заболяване от Covid-19, усложненията, свързани с него, и фактът, че има научни доказателства, че ваксинацията намалява смъртните случаи и хоспитализациите, дължащи се на Covid-19".

"Няма примери за нежелани ефекти, които да не са се проявили в рамките на два месеца и това е така, защото ваксината изчезва много бързо. Това, което остава, е активирането на имунитета, антителата и т.н. Именно в момента, когато те са най-високи през двата месеца, трябва да се наблюдават автоимунни явления: Гилен-Баре, нарколепсия и т.н.", казва Матю Молимар, ръководител на отделението по медицинска фармакология в Болницата в Бордо, Франция, пред AFP на 21 декември.

Твърдението, че няма полза от ваксинирането на децата срещу Covid-19, е подвеждащо.

"Отдавна е установено, че заболеваемостта при децата следва тази при възрастните - има безсимптомни деца, както и леки, тежки и критично тежки случаи. Децата също трябва да имат възможност да се предпазят от това смъртоносно заболяване", заяви д-р Великова в имейл до АFP на 27 декември 2021 г.

"Теоретичните рискове от ваксините срещу Covid-19 абсолютно не надвишават ползата от ваксината", каза Грийнхаус.

"Над 1000 деца вече са починали от заразяване с Covid-19. Десетки хиляди са били хоспитализирани. Един от моите пациенти беше хоспитализиран през изминалата седмица с тежко заболяване от Covid-19", каза тя, коментирайки ситуацията в САЩ през декември 2021 г.

"Установено е, че ваксината е безопасна и ефективна за деца на пет и повече години", каза още Грийнхаус и допълни: "Ваксината е безопасна и ефективна: "Съотношението риск/полза въз основа на наличните до този момент данни е категорично в полза на ваксинирането на деца на възраст от пет до 11 години."

Йонтс също така подчертава, че има "абсолютна полза от ваксинирането на децата ви за Covid-19". Въпреки че децата обикновено са защитени от най-тежките форми на болестта, Covid-19 засяга деца и има смъртни случаи, свързани с Covid-19, казва тя.

17 януари 2022 г. Добавен е цитат на д-р Офит; обновена е инфографиката за действието иРНК ваксините и е уточнен пасажа, в който се разказва за тяхното разработване.
Превод и адаптация
COVID-19 ваксини