Медицински работник получава инжекция с първата доза от ваксината Covid-19 на Pfizer-BioNTech в болница "Света Анна" в София, 27 декември 2020 г. ( AFP / NIKOLAY DOYCHINOV)

Хората, ваксинирани срещу Covid-19, не са "по-опасни" от неваксинираните

В статия, споделена повече от 8300 пъти от края на ноември 2021 г., се твърди, че според противоречивия френски лекар Кристиан Перон "ваксинираните (срещу Covid-19, бел.ред.) трябва да бъдат поставени под карантина", тъй като са "опасни за другите", и че според израелски лекар бустерните ваксини "ще влошат всичко десет пъти". Тези твърдения обаче са неверни. Специалисти заявиха пред Агенция Франс-Прес (AFP), че никакви научни данни не подкрепят подобни твърдения, а точно обратното. Откъсът от интервюто на д-р Якоб "Коби" Хавив е изваден от контекстa, тъй като лекарят всъщност подкрепя третата доза от ваксината срещу Covid-19

"Проф. Кристиян Перон – 95% от критично болните пациенти са ваксинирани," гласи заглавието на интернет статия от 30 ноември 2021 г., която е споделена над 8300 пъти във Facebook. Текстът на публикацията се споделя и във Facebook постове, като този.

Същият текст е публикуван и споделян на други езици като френски и хърватски и най-вероятно е превод на статия от интернет страницата на американската организация на Лекарите на първа линия (America's Frontline doctors, Afld) от август 2021 г.

Image
Скрийншот на статия в интернет, направен на 22 декември 2021 г.

"Европейската консултативна група към Световната здравна организация по в@ксинации, с президент професор Кристиан Перон (Christian Perronne), заяви вчера, че всички ваксинирани хора трябва да бъдат поставени под карантина през зимните месеци, в противен случай рискуват сериозно заболяване," се твърди в публикацията на български.

Оригиналната статия на английски съобщава за твърденията на Перон, който е бил вицепрезидент на Европейската техническа консултативна експертна група по въпросите на имунизацията (ETAGE) преди десетилетие. ETAGE сe е застъпвала за ваксинацията срещу Covid-19.

В същото време Afld е организация, която се подкрепя от десни и симпатизиращи на Тръмп политически организации. Някои от лидерите на организацията бяха обвинени във връзка с безредиците на хълма Капитолия във Вашингтон на 6 януари 2021 г.. Едно от най-разпознаваемите лица на организацията - Стела Иманюел твърди, че гинекологичните проблеми се дължат на секс със зли духове и вярва, че правителството на САЩ се управлява от "рептили".

Разследване на списание Time разкри през август 2021 г., че Afld е използвала социалните медии и приложенията за съобщения, за да продава медицински прегледи и лекарства срещу Covid-19, които не са одобрени, а тяхната ефективност не е доказана. Според хилядите съобщения, получени от Time, много хора са платили предварително, но така и не са били посетени от лекар или не са получили обещаните лекарства. ФБР предупреди срещу подобни измами, а през октомври 2021 г. Конгресът започна разследване на Afdl.

"Доказателства" базирани на неоткриваеми данни от Израел

"Неваксинираните хора не са опасни, Ваксинираните хора са опасни за другите", казва Кристиан Перон във видеото публикувано от Afld, на което са базирани публикациите.

Той подкрепя това свое твърдение, като дава примери, според които "това вече е доказано в Израел - аз съм в контакт с много лекари в Израел - те имат големи проблеми, тежките случаи в болниците са сред ваксинираните, а също и в Обединеното кралство, където 80% от населението е ваксинирано. В 50% от случаите сред ваксинираните се съобщава за сериозни здравословни проблеми".

Като се има предвид кога е публикуван оригиналния видеоклип, може да се предположи, че Перон има предвид разпространението на Делта варианта на коронавируса, а не варианта Омикрон, който се появи по-късно през годината и за който данните все още се анализират.

Противно на твърдяното в публикациите, в които се цитира Кристиан Перон, според тази статия от израелския всекидневник Haaretz от 1 октомври 2021 г., по-голямата част от пациентите с тежка форма на Covid-19 в Израел не са били ваксинирани.

Според цитираните данни на израелското министерство на здравеопазването, 73% от пациентите с тежка форма на Covid-19 не са били ваксинирани.

През юли 2021 г. израелското здравно министерство заяви, че е констатирало "значителен спад в ефективността на ваксината" за защита от заразяване и прекарване на заболяването със симптоми. "Този спад се наблюдава едновременно с разпространението на варианта Делта в Израел", се казва в доклада, като се добавя, че "въпреки това ваксината запазва ефикасност от около 93% за предотвратяване на тежки заболявания и хоспитализация".

Що се отнася до Обединеното кралство, в доклада на Public Health England, публикуван на 23 септември 2021 г., се посочва, че "ефективност срещу хоспитализация от над 90 % се наблюдава и при варианта Delta с всичките 3 ваксини". В доклада се отбелязва и "относително ограничено отслабване на защитата срещу хоспитализация за период от поне 5 месеца след втората доза".

Данните за хоспитализацията и ваксинационния статус за периода от 26 август до 15 септември 2021 г. показват, че неваксинираните все още представляват най-големия дял от приети в болница с Covid-19.

Image
Скрийншот от доклад на Public Health England за септември 2021 г., показващ броя на хоспитализациите според ваксинационния статус , направен на 17 декември 2021 г.

Ваксинираните, ако все пак се заразят и разпространят вируса Sars-Cov-2, който причинява болестта Covid-19, не са "по-опасни" от неваксинираните.

"От научна гледна точка това е абсурдно. Всички проучвания показват обратното. Това е или некомпетентност, или нечестност", заяви на 11 ноември пред AFP Клод-Аньес Рейно, имунолог и директор на научните изследвания в CNRS.

Сандрин Саразен, изследовател в Националния институт за здравни и медицински изследвания (Inserm) в Центъра по имунология в Марсилия-Люмини, добави на 12 ноември: "Няма нищо, никакви данни, които да подкрепят тази информация: тя идва от нищото."

След появата на варианта Делта, който се смята за по-заразен от предишните щамове на вируса, някои проучвания установяват, че вирусният товар в началото на инфекцията може да е толкова висок при ваксинирани, колкото и при неваксинирани (например тук и тук). Други проучвания обаче са установили, че вирусният товар остава по-нисък при ваксинираните лица (например тук и тук).

"В никакъв случай ваксинираните не могат да бъдат силно заразяващи и опасни за неваксинираните", заяви пред AFP в края на август Фредерик Алтаре, имунолог и директор на изследователския отдел в Inserm.

Объркването може да се дължи на погрешно разбиране на проучване, проведено в Израел и публикувано в началото на септември, в което се приема, че ефективността на ваксинацията може да отслабва с времето, но се увеличава при поставянето на трета доза, предполага Клод-Анжес Рейно.

Първата илюстрация в статията "показва броя на циклите на PCR тестовете при ваксинирани, които са дали положителен резултат за вируса. Колкото повече са циклите, толкова по-нисък е вирусният товар", обяснява имунологът, както е описано и в тази статия на AFP. "Но ако съобщим това без да го обясним, може да се приеме, че става въпрос за количеството на вируса и че ваксинираните с трета доза ще имат по-висок вирусен товар от останалите, което е невярно", допълва още експерта.

Image
Скрийншот на илюстрацията в проучването от Израел, направен на 12 ноември 2021 г.

Намалена ефикасност на ваксината и трета доза

Освен това, според Сандрин Саразен, фактът, че е измерен еднакъв вирусен товар при ваксинирани и неваксинирани, заразени с варианта Делта, не означава, че ваксините не са ефективни.

"Вече знаем, че защитата от (ваксината) намалява с времето. Вариантът Делта е и много по-заразен: фазата на първичната инфекция е много по-бърза, което означава, че вирусът навлиза по-бързо в клетките ни", допълва тя. Саразен добавя още, че "вирусният товар при ваксинираните спада в рамките на 48 часа, много по-бързо отколкото при неваксинираните", което показва, че ваксинираните са заразни за по-кратък период от време.

Според данни, публикувани на 24 август от американските власти, ефективността на ваксините на Pfizer и Moderna срещу заразяване наистина е спаднала от 91% на 66%, откакто вариантът Delta е станал доминиращ в САЩ. В допълнение към характеристиките на варианта "Делта", това може да е свързано с факта, че ефикасността на ваксините намалява с течение на времето: от 88% на 74% след пет до шест месеца за Pfizer и от 77% на 67% след четири-пет месеца за AstraZeneca, според британско проучване, публикувано на 25 август.

Затова експертите, до които се допитахме, подкрепят кампанията за поставянето на трета доза, каквито има в много държави, включително и в България.

"Първите данни показват ефективността на третата доза: защитата като цяло е дори по-добра, отколкото след втората. Ако това се потвърди, тя може да се разглежда като част от първоначалната ваксинация, която ще включва три инжекции", добавя Сандрин Саразен.

Защото дори ваксините срещу Covid-19 да не предотвратяват предаването на вируса или заразяването с него, те все пак са много ефективни за предотвратяване на сериозни форми на заболяването и хоспитализация.

По оценки на Института по обществено здраве в Белгия за периода от 18 до 31 октомври 2021 г. "рискът от хоспитализация намалява с 88% при напълно имунизирани пациенти на възраст 18-64 години. При тази група рискът от усложнения в интензивното отделение намалява с 93%."

В България, където към 22 декември 2021 г. са ваксинирани около 27% от цялото население, данните от правителствения портал за отворени данни показват, че броят на хоспитализираните с Covid-19, които не са ваксинирани, е много по-голям от броя на хоспитализираните, които са ваксинирани. Както обяснихме, за октомври и ноември 2021 г. почти 90% от пациентите с Covid-19, които са били приети в болница, не са били ваксинирани.

Клод-Аньес Рейно и Сандрин Саразен отбелязват също, че в Обединеното кралство броят на случаите на Covid-19 през ноември 2021 г. е бил "толкова висок", колкото в началото на епидемията. За разлика от началото на епидемията обаче през ноември 2021 г. болниците не с били пълни, което позволява да се предположи, че ваксинацията може да предотврати тежко прекарване на болестта, налагащо хоспитализация.

Кой е Кристиан Перон?

Професор Кристиан Перон е ръководител на отдела по инфекциозни и тропически болести в болницата Raymond-Poincaré в Гарш до декември 2020 г., когато е уволнен от ръководството на Assistance Publique - Hôpitaux de Paris (AP-HP).

В началото на декември 2020 г., заедно с още петима лекари, Перон е обект на жалба от Съвета на ордена на лекарите във Франция (Cnom).

Жалбата е резултат на коментарите на Кристиан Перон, според които пациентите с Covid са неочакван финансов приход за лекарите, както и за популяризирането на хидроксихлороквина за лечение на Covid, без ефективността на това лекарство срещу Covid-19 да е научно доказана, както е обяснено тук.

Твърденията му за пандемията от Covid-19 и популяризирането на хидроксихлороквина са проверявани от AFP, например тук и тук.

Image
Млад тийнейджър получава доза от ваксината срещу Covid-19 на Pfizer/BioNTech в болницата Misgav Ladach в Йерусалим на 6 юни 2021 г., когато Израел започва кампания за ваксиниране срещу коронавирус на деца на възраст от 12 до 15 години. ( AFP / Menahem KAHANA)

Погрешно представяне на думи на израелския лекар Коби Хавив

По-нататък в статиите се твърди, че се цитира "израелският лекар Коби Хавив", който уж бил казал "95% от критично болните пациенти са ваксинирани. Напълно ваксинираните представляват 85-90% от престоя в болница (хоспитализираните). Отваряме все повече и повече места и то само защото имаме голям % ваксинирани със сериозни проблеми и дори летален изход. "Ефективността на ваксините намалява, изчезва или изобщо не я е имало."

Това са изрязани или напълно погрешни цитати от интервю на доктор Якоб, известен още като "Коби", Хавив, директор на болница "Херцог" в Йерусалим, направени за местен телевизионен канал. Той призова израелците да си поставят третата доза на ваксината срещу Covid-19.

Публикациите твърдят, че израелският лекар е казал, че "95% от тежко болните пациенти са ваксинирани".

В действителност той казва, че "повечето от възрастните са ваксинирани, повечето от населението е ваксинирано и затова около 90%, 85-90% от хоспитализираните тук пациенти са напълно ваксинирани".

На места, където нивото на ваксинация е много високо, е нормално голяма част от хоспитализираните да са ваксинирани, тъй като на практика няма хора, които да не са. Провери.AFP вече е опровегавал неверни твърдения, че т.нар. пробивни инфекции доказват, че ваксините са неефективни, например тук и тук.

Освен това публикациите внушават, че Коби Хавив описва цялостната ситуация в страната, докато той е интервюиран и коментира само болницата, в която работи.

В статиите се посочва също, че Коби Хавив е цитиран да казва: "Отваряме все повече и повече места".

В пълната версия на интервюто израелският лекар всъщност казва, че в неговата болница е открито второ отделение за пациенти с Covid-19 и че то е пълно в деня на интервюто, но не казва, че в неговата болница или другаде се откриват "все повече и повече" центрове за Covid болни.

Хавив също така не само не казва, че "ефикасността на ваксината намалява, изчезва или изобщо не я е имало", но и че "за съжаление, както и очаквахме, ефикасността на ваксината намалява. Ето защо се надявам, че хората ще чуят призива за третата доза и че тя ще бъде полезна".

В статията на български език се казва също: „Всяка бустерна доза прави заболеваемостта 10 пъти по-сериозна", като привидно се приписва такъв цитат на д-р Хавив. Лекарят обаче никога не е казвал такова нещо, а точно обратното.

В края на статията с неверните твърдения на български език има линк към публикация по проверка на фактите на AFP на френски, публикувана от Yahoo News. Линкът не работи, но статията е архивирана. Публикацията от AFP обаче опровергава други твърдения на Перон и не е ясно защо статията препраща към нея.

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас