Интервютата с двама белгийски лекари са изрязани и не доказват, че ваксините не са ефективни

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Откъси от интервюта на двама белгийски лекари, монтирани в кратък видеоклип, са споделени над 4600 пъти във Facebook. Заглавието във видеото, качено в YouTube на 10 декември 2021 г., създава впечатление, че всички пациенти в отделението за спешна помощ на белгийска болница са приети след ваксинация и че ваксините за Covid-19 са в експериментална фаза. Тези твърдения обаче са подвеждащи.

Видео озаглавено: "Кои хора влизат в интензивно - надупчени с препарати в експериментална фаза, показва лекарски сигнал" е качено в YouTube на 10 декември 2021 г. и е споделено над 4600 пъти след това.

В началото на видеоклипа се чува гласът на журналист, който казва: "Всеки, който смята, че интензивното отделение е пълно с неваксинирани пациенти, вече не е прав", а през това време на кадрите виждаме болнични легла и медицински служители. Следва интервю с доктор Кристиян Декерс, който казва: "Днес наблюдаваме повечето от така наречените пробивни инфекции. Това е различно от онова, което видяхме преди няколко седмици, когато повечето пациенти в интензивното отделение не бяха ваксинирани. Сега вече не е така. Пациентите (заразени с Covid, бел. ред.), които са в интензивното отделение на болниците (от групата на болниците GZA), които проверих вчера, всички са ваксинирани".

Вторият репортаж е от друга белгийска болница. В него има кратко интервю с Жо Лейсен, лекар и управляващ директор на болницата АЗ Турнхаут, близо до Антверпен. Предаването е излъчено на 4 ноември 2021 г. по телевизионния канал RTV video. Лейсен казва: "Пациентите, които приемаме, са все повече и повече ваксинирани пациенти. Знам, че хората понякога чуват други слухове, но огромното мнозинство от пациентите, които приемаме сега, са ваксинирани. Това, което наблюдаваме сега, е, че продължителността на хоспитализацията им е по-кратка, така че те се възстановяват по-бързо".

Други варианти на видеото са публикувани и на френски, немски, сръбски, полски и унгарски.

Скрийншот на пост във Facebook, споделящ невярна информациям направен на 15 декември 2021 г.

Видеото обаче е било изрязано и извадено от контекста, обяснява говорителка на болницата пред AFP. Според официалните данни за Белгия от края на октомври 2021 г. от началото на кампанията за ваксинация ваксините са предотвратили "около 30 000 хоспитализации".

Кадрите са извадени от контекста

Видеото с Кристиян Декерс е заснето в болница Sint-Augustinus в Антверпен, която е част от групата болнични заведения GZA. Чрез търсене на ключови думи на фламандски открихме оригиналния репортаж, който е дълъг минута и половина и е излъчен на 5 ноември 2021 г. от регионалния телевизионен канал на провинция Антверпен ATV.

В YouTube клипа, споделен в социалните мрежи, част от оригиналното видео е изрязано. В оригиналния репортаж, веднага след като д-р Декерс заявява, че всички пациенти в интензивното отделение са ваксинирани, репортерът добавя: "Това обикновено са хора с други основни инфекции и чиято имунна система често вече е отслабена. Средната възраст на пациентите с пробивна инфекция (в болничната група) GZA e между 55 и 60 години. "

"Пробивната инфекция" е налице, когато хората се заразяват с вируса, въпреки че са напълно ваксинирани срещу него.

В отговор на запитване от 18 ноември 2021 г. относно публикациите в интернет във връзка с интервюто, говорителка на болници GZA заяви пред AFP, че видеото е използвано "извън контекста".

"Вярно е, че в деня на интервюто всички (Covid-19, бел. ред.) пациенти в нашите интензивни отделения бяха напълно ваксинирани, но 80% от тях страдаха от състояния, които компрометираха имунната им система", заяви Хилде Брем, мениджър по комуникациите за GZA.

Тя също така заяви, че към 18 ноември 2021 г., две седмици след интервюто, делът на напълно ваксинираните пациенти с Covid-19 в интензивните отделения на болничната група е спаднал до 62%.

От комуникационният отдел на болниците GZA заявиха пред AFP, че към 25 ноември в интензивните отделения са били настанени 11 пациенти с Covid-19, от които 7 са били ваксинирани, което прави 64%. И в този случай по-голямата част от ваксинираните пациенти са имали значителни съпътстващи заболявания, обясни още тя.

На 23 ноември 2021 г. болничната група сподели на уебсайта си статия от VRT, в която Кристиан Декерс заявява, че записът на интервюто му е изваден от контекста, и добавя: "Препоръчваме на хората със слаба имунна система да се ваксинират, доколкото е възможно".

AFP се свърза с втория лекар, който се появява във видеото, споделено в YouTube. Това е Жо Лейсен. В телефонен разговор с AFP на 20 декември 2021 г., той обясни, че думите му са били извадени от контекста и използвани от "малка, но много гласовита част от обществото".

Помолихме колегите си от службата за проверка на фактите на AFP в Нидерландия да сравнят видеото, публикувано в YouTube, и пълното интервю с д-р Лейсен. Думите му наистина са извадени от контекста.

В 00:55 ч. от телевизионния запис водещият на новините казва: "Профилът на пациентите се променя". След това д-р Лейсен казва: "Пациентите, които приемаме, са все повече ваксинирани пациенти. Знам, че хората понякога чуват други слухове, но огромното мнозинство от пациентите, които приемаме сега, са ваксинирани хора. Това, което наблюдаваме сега, е, че продължителността на хоспитализацията им е по-кратка, така че те се възстановяват по-бързо".

"Когато почти 80 % от хората са ваксинирани, нормално е в спешните отделения да има 50 % ваксинирани", каза пред AFP д-р Лейсен. "Но ваксинираните, които постъпват в спешното отделение, са възрастни хора, крехки хора. Те са на възраст над 64 години. Профилът на неваксинираните хора, които постъпват в спешните отделения, обаче е различен. Те са на възраст 36-44 години", обясни oще той.

Малък брой неваксинирани възрастни в Белгия

Към 19 декември 2021 г. 76% от цялото население на Белгия е било напълно ваксинирано, според последните (ежедневно актуализирани) данни на Sciensano - Института за обществено здраве в Белгия. Този процент е 88% при хората над 18-годишна възраст, а процентът на ваксинираните над 55-годишна възраст е над 90%.

В Белгия "започнахме с ваксинирането на най-уязвимите", заяви Нико Шпейбрук, епидемиолог от Католическия университет в Льовен (UCL) пред AFP на 25 ноември 2021 г.. По-възрастните хора или хората със съпътстващи заболявания са били ваксинирани още през януари 2021 г.. Защитата, осигурявана от ваксините, обаче отслабва с течение на времето, а щамовете Delta и Omicron усложниха ситуацията, което накара няколко държави, като Франция или Белгия, да настояват за поставянето на трета доза.

"Ваксините продължават да предотвратяват тежко протичане на заболяването или смърт при милиони граждани на ЕС. Данните показват, че броят на хоспитализациите и смъртните случаи остава най-нисък в държавите членки с най-висок процент ваксинирания", се казва в тази статия на уебсайта на Министерството на здравеопазването.

"...наличните ваксини категорично, според всички данни, пазят от хоспитализация и смърт, което трябва да ни интересува", заяви на 5 декември 2021 г. пред Nova ръководителят на Лабораторията по клинична имунология в болница "Свети Иван Рилски" проф. д-р Доброслав Кюркчиев.

В провинция Антверпен, където се намират болниците Sint-Augustinus и Turnhout, почти няма хора над 65-годишна възраст, които да не са ваксинирани. На 12 декември 2021 г. процентът на напълно ваксинираните за тази възрастова група достига 96%.

Ето защо фактът, че повечето пациенти, които попадат в болницата, са ваксинирани, не е изненадващ - казва Нико Шпейбрук: "Ако 100% от населението беше ваксинирано, щяхме да имаме 100% ваксинирани пациенти в болницата", което не означава, че ваксината не предпазва.

Ваксините са ефективни срещу хоспитализация

За да се сравни броят на ваксинираните и неваксинираните в болница, трябва да се започне със сравняване на заболеваемостта на ваксинираните и неваксинираните, обяснява още Нико Шпейбрук. Въпросът е колко ваксинирани са били хоспитализирани в интензивно отделение спрямо общият дял на ваксинирано население.

Това е направено от Белгийския институт за обществено здраве.

За периода от 18 до 31 октомври 2021 г. "рискът от хоспитализация е намален с 88% при напълно имунизираните пациенти на възраст 18-64 години. Рискът от усложнения в интензивното отделение е намален с 93% за тази група", пише на страницата на института.

При хората над 65 години рискът от хоспитализация е намалял с 63%, а рискът от постъпване в интензивно отделение - със 75% за същия период.

Скрийншот от уебсайта на Белгийския институт за обществено здраве, показваща как ваксината предпазва хората над 65-годишна възраст от хоспитализация и смърт от Covid-19, направена на 26 ноември 2021 г.

 

 

Eто защо Институтът "Sciensano" пише, че "белгийските резултати показват, че пълната ваксинация срещу Covid-19 осигурява ефективна защита срещу тежките форми на заболяването, дори след заразяване с варианта Delta", като припомня "важността на комбинирането на ваксинацията с други превантивни мерки (хигиена на ръцете, носене на маска, поддържане на физическа дистанция и др.").

Броят на хоспитализациите преди началото на процеса на ваксинация следва плътно броя на новозаразените. Но след началото на ваксинацията срещу Covid-19 броят на хоспитализациите се е увеличил много по-малко от броя на новозаразените, което показва, че ваксините предпазват от тежко прекарване на заболяването.

Скрийншот от уебсайта на Белгийския институт за обществено здраве, показващ броя на новозаразените и броя на хоспитализациите от 24 февруари 2020 г. до 12 декември 2021 г., 13 декември 2021 г.

Ситуацията не е идентична в целия свят. Например в Съединените щати, според данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) от септември 2021 г., вероятността неваксиниран да умре от коронавирусна инфекция е 14 пъти по-голяма от тази при ваксиниран.

По данни на Министерството на здравеопазването от началото на пандемията в България от Covid-19 са починали 30082 души. От 1 май 2021 г. (когато на практика започна масовата ваксинация) до 20 декември 2021 г. от Covid-19 са починали 13683 души - 733 от тях са били напълно ваксинирани, а 12950 - не са били ваксинирани (94,64%).

През ноември 2021 г. Провери.AFP опроверга твърденията, че Covid-19 отделенията са "пълни" с ваксинирани хора.

Ваксините не са в експериментална фаза

Заглавието на видеоклипа в YouTube внушава, че ваксините са в експериментална фаза, което обаче е подвеждащо.

Ваксините, одобрени в ЕС, са получили така нареченото "условно" разрешение за пускане на пазара. Това не означава, че тези ваксини не са били надлежно тествани, а че производителите продължават да изпращат допълнителни данни на контролните органи дори след пускането им в употреба, както AFP обясни тук и тук. Щом здравните власти по света са издали разрешение за употреба на ваксините, то те са приели, че проведените проучвания са достатъчно надеждни.

COVID-19 ваксини