Тази статия от 2014 е за MERS, който е различен вид коронавирус

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Снимка на стара вестникарска статия със заглавие "Новият коронавирус: задух, кашлица, висока температура" и коментар, че е отпечатана през 2014 г., е била споделена стотици пъти в България през последните седмици. Изображението е с ниска резолюция и не позволява да се прочете текстът, но споделена по този начин, публикацията може да подхрани неверните конспиративни теории, че настоящата пандемия Covid-19 е измислена. Подобно тълкуване обаче е погрешно. Статията е посветена на Близкоизточния респираторен синдром (MERS), който е от семейството на коронавирусите, но няма общо с Covid-19.

Публикацията е споделена във Facebook пост още през пролетта на 2020 г., когато темата за Covid-19 се появява в България. Оттогава постът е споделян десетки хиляди пъти в страната, включително 25 000 пъти през последните три месеца и десетина пъти през последните 24 часа, според данни от инструмент за мониторинг.

"Тема за размисъл!", гласи постът във Facebook от април 2020 г. , а над публикацията със загалавие: "Нов коронавирус: задух, кашлица, висока температура", е написано: "Годината е... 2014! Някой да каже нещо!? Благодаря!"

Подзаглавието на статията гласи: "Първият случай датира от 2012 г. в Саудитска Арабия, не вярвали на доктора откривател".

Въпреки че резолюцията на заснетата страница не позволява да се види много повече от текста, виждаме каре, според чието заглавие лекарите ни съветват да си мием ръцете, когато пътуваме. Основната снимка е на жена в защитно облекло и каска.

От коментарите под поста във Facebook, споделящ статията от 2014 г., разбираме, че според някои от потребителите статията поставя под въпрос актуалната пандемия от Covid-19. "Как през 2014г. се пише за бъдещето?", коментира например потребител.

Скрийншот на подвеждащия пост във Facebook, направен на 29 септември 2021 г.

Под поста има и други коментари, които твърдят, че публикацията е подвеждаща и посочват, че коронавирусите са група вируси, които съществуват от дълго време, а този, който причинява Covid-19, е само един от тях.

Съществуват различни конспиративни теории, които поставят пандемията под съмнение. Някои от тях стигат до там, че приемат, че тя е планирана предварително и дори, че въобще не съществува. Провери.AFP вече развенча някои от тях, включително твърденията, че пандемията от Covid-19 е замислена от глобалния елит и има цел да обогати фармацевтичните компании, или че пандемията е част от плана на Световната здравна организация (СЗО) за намаляване на населението на Земята. В нашия блог развенчахме и някои твърдения, че актьори имитират умрели от Covid-19.

Потърсихме в Google заглавието на вестникарската публикация, споделена във Facebook и открихме пълната ѝ версия онлайн .

Тя е публикувана в хартиеното издание на един от най-популярните всекидневници в България, "24 часа", на 25 април 2014 г. Тази версия не е достъпна онлайн, тъй като статията е публикувана само на хартия.

На 2 април 2020 г. вестникът решава да я публикува и онлайн. Тогава Covid-19 се е превърнал в основна новина в България, а снимката на статията от 2014 г. е станала популярна в интернет. В препубликуваната версия се уточнява, че в статията от 2014 г. "...става дума за т. нар. MERS или, както е прието на български, за Близкоизточния респираторен синдром. Той се предизвиква от вирус, подобен на сегашния, но не точно същият."

През февруари и април 2021 г. нашите колеги от AFP Aвстрия и Германия разобличиха сходни твърдения, но свързани със статии от 2014 г. за MERS на немски език.

Различните видове коронавируси

Националният институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ посочва, че съществуват стотици видове коронавируси, като повечето от тях циркулират сред животни като прасета, камили, прилепи и котки. Понякога тези вируси преминават към хората. Четири от седемте познати коронавируса, които заразяват хората, причиняват заболявания, които протичат леко и умерено леко.

"Три от коронавирусите могат да имат по-сериозни последици при хората и това са SARS (тежък остър респираторен синдром), който се появява в края на 2002 г. и изчезва към 2004 г.; MERS (близкоизточен респираторен синдром), който се появява през 2012 г. и продължава да циркулира при камилите; и 2019-nCoV, който се появи през декември 2019 г. в Китай и в момента се полагат глобални усилия за ограничаване на разпространението му", гласи информацията в уебсайта на института.

SARS е вирусно респираторно заболяване, причинено от коронавирус, наречен SARS-асоцииран коронавирус (SARS-CoV). Според този доклад на СЗО през 2003 г. при избухването на епидемията от SARS в света са загинали 813 души, а над 8000 са били заразени.

MERS е респираторно заболяване, причинено от друг вид коронавирус, наречен MERS-CoV, който е идентифициран за първи път в Саудитска Арабия през 2012 г. Според този доклад на СЗО от 2012 г. насам са съобщени общо 2499 случая на MERS, като 861 души са починали от болестта.

Covid-19 се причинява от вируса SARS-CoV-2. Учените от СЗО все още се опитват да открият какъв е произходът на Covid-19. Той вече е причинил повече от 4,7 милиона смъртни случая по света към 29 септември 2021 г., според информация на университета "Джон Хопкинс" в САЩ.

COVID-19