Снимка на мексикански политик се споделя в социалните мрежи с измислен цитат

  • Тази публикация е по-стара от една година.
  • Публикувано на 28 септември 2021 г. в 14:57
  • Време за четене: 3 минути
  • От: AFP Тайланд, AFP България
  • Превод и адаптация: Rossen BOSSEV
Снимка, за която във Facebook пост на български език се твърди, че показва мексикански политик, който се е съблякъл, за да протестира срещу корупцията и бедността, е споделена повече от 6000 пъти само за един ден. Твърденията в поста на български са подвеждащи. Депутатът сваля дрехите си в знак на несъгласие срещу проект за промени в енергийното законодателство, обсъждани през декември 2013 г., за които казва, че ще "съблекат нацията". В речта си той не изговаря думите, които му се приписват в заблуждаващите постове в социалните мрежи.

Снимката е публикувана във Facebook още на 14 октомври 2020 г., но отново набира популярност в края на септември 2021 г. , като между 27 и 28 септември, само за 24 часа, е споделена над 6000 пъти.

В поста пише: "В Мексико... член на парламента сваля всичките си дрехи в парламента по време на дебати ... „Срамувате се да ме видите гол, но не се срамувате да виждате хората си по улиците голи, боси, отчаяни, без работа и гладни след като сте откраднали всичките им пари и богатства и права "......... той каза на Парламента‼ ️ Какъв смел човек, така трябва да бъде."

Image
Скрийншот на подвеждащия пост, който се споделя онлайн. Направен на 28 септември 2021 г.

Под поста има над 650 коментара. Някои са по-стари, но има и такива от края на септември 2021 г. Повечето са на английски език, но има и на български. От тях става ясно, че потребителите са убедени, че описаната ситуация и изказване в блога са реални.

"Ако в българския парламент някой направи подобно нещо веднага всички медии ще го обяват за невменяем. И пак народа ще си остане гладен и дрипав. Работим от сутрин до вечер за жълти стотинки", коментира потребител.

Под поста има и кратки коментари: "Браво!"

Снимката набира популярност в момент, в който България е изправена пред третите за годината извънредни парламентарни избори, постоянно покачващи се цени на тока и влошаваща се ситуация с разпространението на Covid-19.

Постът с мексиканския политик е подвеждащ.

Протестът на един сенатор

На снимката е мексиканският сенатор Антонио Гарсия Конехо, който през 2013 г. се съблича в знак на протест срещу предложение за промени в енергийното законодателство.

Гарсия, който е конгресмен към момента на случката, обаче не казва думите, приписвани му от постовете във Facebook.

При обратно търсене на изображението откриваме сходна снимка, публикувана на 13 декември 2013 г. в този репортаж на BBC, озаглавен: "Мексиканският Конгрес прие спорен проект за нефта и газа".

В текста под снимка пише: "Народният представител Антонио Гарсия свали дрехите си в Конгреса, за да осъди "отнемането на петролното богатство на Мексико"."

Гарсия е цитиран да казва: "Ето така събличате нацията. Къде е ползата? Мен не ме е срам, вие трябва да се засрамите!"

По-долу сравняваме снимката в подвеждащите постове във Facebooк (вляво) и снимката в публикацията в BBC (вдясно):

Image
Сравнение между снимката в подвеждащия пост (вляво) и в статията от BBC (вдясно). Направени през септември 2021 г.

Речта пред Kонгреса

При търсене на отделни ключови думи в YouTube откриваме това видео от 12 декември 2013 г., което е качено от официалния профил на Камарата на представителите в Мексико.

В него е цялата реч на Гарсия срещу проекта за реформа в добива на нефт и газ. В клипа Гарсия започва да сваля дрехите си на 11 мин и 35 сек.

И BBC и ABC News цитират Гарсия да казва, че проектът е като да "съблечеш нацията".

Испаноговорящ журналист от AFP потвърди, че изказването не включва коментарите, които му се приписват в подвеждащите постове.

В речта си той казва: "Мексиканската конституция е грубо нарушена. Ето защо, колеги, по същия начин съблякоха нацията, като приватизираха Teléfonos de México. Те събличат нацията. Това е, което те правят. Приватизираха Teléfonos de México и къде е ползата?

"Те направиха това и с Ferrocarriles de México. Да, остана ми само това. Няма да ме лишат от това, няма да могат. Не се срамувам, ти също имаш тяло".

Към Септември 2021 г. Антонио Гарсия е все още в политиката и е председател на комисията по туризъм в Сената. Той публикува редовно в официалния си Facebook профил, като например това видео от 27 септември, което показва събитие от Международния ден на туризма.

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас