Снимка от въздуха на гробовете на починали на Covid-19 в гробището Nossa Senhora Aparecida в Манаус, щата Амазонка, Бразилия, на 15 април 2021 г. ( AFP / Michael DANTAS)

Не реалистично да има втори Нюрнбергски процес заради мерките за ограничаване на Covid-19

  • Тази публикация е по-стара от една година.
  • Публикувано на 14 юни 2021 г. в 15:16
  • Обновено: 14 юни 2021 г. в 15:38
  • Време за четене: 9 минути
  • От: Rossen BOSSEV, AFP България, AFP Полша
  • Превод и адаптация: Rossen BOSSEV
Според публикации, споделяни онлайн на различни езици, немският адвокат Райнер Фюелмих, но също така и различни организации, искат да съдят Световнатa здравна организация и световните лидери за престъпления срещу човечеството във връзка с действията им по време на пандемията от Covid-19. Но Международният наказателен съд и прокуратурата към него не се занимават с подобни дела, споделят експерти по право. Според тях подобни обвинения нямат правна стойност в контекста на глобалната пандемия.

"Започват масови обвинения в престъпления срещу човечеството”, гласи заглавието на тази публикация, която е илюстрирана със спринцовка и изображение на Covid-19 вирус. Постът от 1 юни 2021 г. е пълно копие на тази, която излиза месец по-рано. Според данни от инструмента за анализ на социалните медии CrowdTangle, двата поста са били споделени общо 6500 пъти във Facebook.

“В световен мащаб има бързо нарастваща съпротива срещу политиката на „короната“, пише в началото на публикациите. И продължават: “Различни хора и организации по света провеждат разследвания в сътрудничество с адвокати и други експерти. Вторият Нюрнбергски трибунал вече е факт.”

След това в материала се обяснява, че американско-германският адвокат Райнер Фюелмих подготвя "колективен иск".

Твърденията за предполагаем втори Нюрнбергски процес се разпространяват на няколко езика, например на английски, шведски и френски. Нашите колеги от AFP Полша и AFP Нидерландия вече разобличиха други сходни истории.

В публикацията на български език се отбелязва, че освен тази на американско-германския адвокат Райнер Фюелмих има и други подобни жалби от Израел, Норвегия и правозащитен адвокат от Германия.

Image
Скрийншот от пост във Facebook, показващ подвеждащата история. Направен е на 8 юни 2021 г.

Германският адвокат Райнер Фюелмих

Германският адвокат Райнер Фюелмих с охота използва термина "втори Нюрнберг". В блога се цитира статия на френски език, публикувана на 17 февруари 2021 г., в която се твърди, че "Днес се подготвя втори Нюрнбергски трибунал със създаването на "колективен иск" под егидата на хиляди адвокати от цял свят, заставащи зад американско-германския адвокат Райнер Фюелмих, който преследва отговорните за скандала "Ковид-19", инструментализиран от Форума в Давос."

Твърденията са, че Covid-19 не е реален здравен проблем, а оснвание, за да могат конкретни хора и компании да се облагодетелстват финансово. AFP вече е опровергавала твърденията, че пандемията е създадена изкуствено.

Фюелмих управлява адвокатска кантора в германския град Гьотинген. През годините той е завел множество колективни потребителски искове, включително колективен иск срещу HypoVereinsbank, в който е представлявал 4500 клиенти на финансовата институция. Той води дело и срещу Deutsche Bank (DB), но без резултат.
Въпреки това в много публикации в социалните медии колективният иск срещу DB и друг такъв срещу Volkswagen се споменават като негови професионални успехи..

От октомври 2020 г. Фюелмих обявява, че ще подготвя искове за обезщетение, свързани с коронавируса, срещу Световната здравна организация (СЗО) и германския вирусолог Кристиан Дростен, чийто протокол за PCR откриване на SARS-CoV-2 е препоръчителен метод, използван от лабораториите .

Много от твърденията му, които стоят в основата на обвиненията, са неверни, както показа АФП в този материал.

В раздела "Често задавани въпроси" на уебсайта си адвокатът информира, че лицата, които желаят да се присъединят към този колективен иск, трябва да заплатят на адвокатската кантора Fuellmich фиксирана такса от 800 EUR с ДДС.

Image
Скрийншот от страната с въпроси и отговори на страницата corona-schadensersatzklage.de, направен на 8 юни 2021 г.

В публикацията на български се твърди, че “Адвокат д-р Райнер Фюелмих в момента завежда колективна жалба. Тази жалба е представителен групов иск, който включва голяма група от хора, които заедно го представят пред съда, като се преследва определен клас обвиняеми.” И още: “Международният криминален съд в Хага вече прие една такава жалба на 5 март 2021 год., за нарушения на Нюрнбергския кодекс, извършени от израелското правителство.”

AFP вече е опровергавала това преувеличено твърдение: Международният наказателен съд само е потвърдил, че подадената жалба е получена, което е рутинна процедура, но не и че е започнал разследване.

Съдът в Хага не разследва дела, свързани с пандемията

Международният наказателен съд със седалище в Хага, Нидерландия (поради което обикновено се нарича Хагски трибунал), е създаден, за да разглежда дела за най-тежките престъпления, включително престъпления срещу човечеството.

Той е наследник на трибунала в Нюрнберг, който е бил временен трибунал (работата му е продължила 220 дни) и е бил създаден през 1945 г., за бъдат съдени престъпниците от Третия райх след Втората световна война.
За разлика от Нюрнбергския трибунал, МНС в Хага е първият постоянен международен наказателен съд в историята на човечеството. Двете институции имат връзка в мисията и правното си основание.

МНС е създаден до голяма степен по модела на Нюрнбергския трибунал, а дефинициите за престъпления срещу човечеството са взети, наред с другото, от статута на Нюрнбергския трибунал.

Image
Снимка, направена през септември 1946 г. , която показва съдийската банка на Международния наказателен военен трибунал в Нюрнберг по време на процес срещу нацистки лидери за престъпленията, извършени от тях по време на Втората световна война ( AFP / -)

За разлика от Нюрнбергския трибунал, където най-тежкото наказание е смъртната присъда, максималното възможно наказание на МНС е 30 години лишаване от свобода или доживотен затвор. Най-тежката присъда (30 години лишаване от свобода) в няколкогодишната история на трибунала е издадена срещу Боско Нтаганда от Демократична република Конго, който е признат за виновен за военни престъпления и престъпления срещу човечеството в провинция Итури в Конго през 2002-2003 г.

Какви дела се разглеждат в момента от МНС и какви разследвания са започнали, можете да намерите на уебсайта на МНС тук и тук. Сред тях няма дела, които да се отнасят за пандемията.

Попитахме Прокуратурата към МНС дали има образувани производства за престъпления срещу човечеството във връзка с пандемията от Covid-19, за каквито се говори в постовете.

Image
Българският съдия в Международния наказателен съд Екатерина Трендафилова, председателства съдебния състав, който разглежда делото срещу конголийския военне лидер Боско Нтаганда. Февруари, 2014 г. ( POOL / AFP / TOUSSAINT KLUITERS)

"Действително МНС получи писмо, както ние получаваме стотици писма с различна информация за възможно извършване на престъпление", отговориха от Прокуратурата на МНС в имейл до AFP от 11 май 2021 г.

Въпросното писмо е изпратено от италианския съдия Анджело Джорджани, който си сътрудничи на Фюелмих. Той се похвали на уебсайта Worldlifeo.com, че завежда дело срещу фармацевтичната компания Pfizer и държавата Израел за геноцид и провеждане на опити с антивирусни ваксини върху хората.

Твърди се още, че МНС е "приел и трябва да се произнесе с присъда".

Това не е точно.

"Потвърждението за получаване на писмото (съобщението) не трябва да се тълкува като доказателство, че прокуратурата е взела решение по същество по писмото", обясниха ни от прокуратурата на МНС.

Уведомленията и информацията се изпращат на прокуратурата, която ги разглежда и решава дали да продължи работата по тях.

Съгласно член 15 от Римския статут на МНС "Всяко лице или организизация, от всяка точка на света, може да изпрати на прокурора на МНС информация, известна като съобщение за предполагаемо престъпление".

По правило бюрото не информира за постъпилите уведомления, а може само да потвърди, че уведомлението е получено, когато изпращачът оповести този факт.

Експертно мнение за военните престъпления и престъпленията срещу човечеството

Попитахме експерти по международно право дали е възможно да се води такъв процес и дали такова дело попада в компетенциите и юрисдикцията на МНС.

"Те твърдят, че съдът е приел жалбата. Това е невъзможно", коментира Стоян Мадин, адвокат, експерт по правата на човека и доктор по международно наказателно право, в писмо до Провери.AFP, получено на 8 юни 2021 г.

Стоян Мадин обяснява още, че "Covid-19 мерките не покриват нито един от обективните и субективните елементи на престъпленията, върху които Международният наказателен съд има юрисдикция – геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления.”

Определенията за международни престъпления, включително престъпления срещу човечеството, са уредени в чл. 7 и чл. 8 от Статута на МНС.

“Липсата на военен конфликт изключва a priori военните престъпления” обясни той. “По отношение на геноцид обективно трябва да имаме следните деяния - убиване на членове на групата; причиняване на тежки телесни или душевни повреди на членове на групата; умишлено налагане на групата на дадени условия на живот, целящи нейното пълно или частично физическо унищожаване; въвеждане на мерки за предотвратяване на ражданията в групата; насилствено предаване на деца от тази група на друга група, като това трябва да е направено със специална цел - да бъде унищожена изцяло или отчасти национална, етническа, расова или религиозна група. Не ми е известна някоя от мерките за ограничаване на Covid-19 да попада в тези хипотези” добавя още Мадин.

Престъплението срещу човечеството (чл. 7) може да бъде извършено и в мирно време, но то се състои в едно от единадесет деяния "част от широкомащабно или системно нападение, насочено срещу което и да е цивилно население, със знание за нападението".

Image
Текстът на чл. 7 от Римския статут, взет от правно-информационната система Апис.

“Здравият разум не ни позволява да приравним и най-тежките мерки срещу Covid-19 към някои от гореизброените действия” коментира Стоян Мадин и допълни: “Освен това се изисква и да са част от " широко разпространено или системно умишлено нападение срещу цивилното население". Пример за такова нападение е убийството".

По отношение на жалбите, обвиняващи израелското правителство в незаконни експерименти върху израелски граждани чрез ваксинацията с Pfizer, Мадин отбеляза, че държавата Израел не може да бъде подведена под отговорност пред МНС, тъй като "не е подписала и ратифицирала Римския статут".

“Изключение би било, ако има резолюция на Съвета за сигурност", коментира Стоян Мадин.

Журналисти от отдела за проверка на фактите на френския вестник Le Monde провериха твърденията за предполагаем иск, подаден до Международния наказателен съд, относно ваксинацията в Израел. Те посочиха, че ваксинацията не е част от юрисдикцията на съда, тъй като той се занимава само с най-тежките престъпления като геноцид или масови убийства, които са много далеч от описаното, потвърди Беранжер Таксил, професор по международно право във френския университет в Анже.

Държавите и международните организации не носят наказателна отговорност

Може ли Съдът в Хага да съди организации като Световната здравна организация? Или американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията? Ами неформална организация, наричана "група Давос" (вероятно свързана с Икономическия форум в Давос, Швейцария)?

"Съвременното международно право не предвижда наказателна отговорност за държави или международни организации" - подчертава д-р Елжбета Микос-Скуза. Тя е експерт по международно право, професор във Факултета по право и администрация на Варшавския университет и гост-професор в Колежа на Европа в Натолин, както и първи заместник-председател на Международната комисия за установяване на хуманитарни факти.

Международният наказателен съд съди само физически лица.

Когато става въпрос за организациите на СЗО (т.е. междуправителствени организации), те имат имунитет и не могат да бъдат съдени в националните съдилища, което беше доказано в контекста на опитите на ООН да заведе дело срещу Хаити за причиняване на епидемията от холера - добавя д-р Патриция Гжебик, експерт по международно право, професор във Варшавския университет .

Международният наказателен съд се занимава предимно с индивидуална отговорност, при която е необходимо да се докаже вина, че обвиняемият е знаел, че действията му са престъпни и е имал намерение да извърши престъпление - посочва още тя.

Мерките срещу Covid-19 погрешно се представят като основа за злонамерени действия

Неоснователни са и други твърдения в публикациите, които биха могли да оправдаят воденето на подобни съдебни дела.

Например в един от уеблоговете се цитира френски сайт, който внушава,, че ваксините срещу Covid-19 са генетичен експеримент. Това е свързано с новите мРНК-ваксини, които често неправилно се описват като генна терапия. AFP Factcheck и преди е развенчавала твърденията, че мРНК-ваксините могат да променят човешката ДНК или да манипулират гени.

В публикациите също така се твърди, че Covid-19 е като грипа. AFP вече е разобличавала тези твърдения..

Съществуват и други неверни твърдения, а именно, че PCR и антигенните тестове са безполезни и тяхна цела е да докарват печалба на фармацевтичните компании.

В статии по проверка на фактите AFP e опровергавала твърдения, че тестовете, използвани за откриване на

Covid-19, са неточни. Така например имаше невярна информация, че PCR-тестовете не можели да различат различните вируси или че резултатите от антигенните тестове били предварително определени.

По-дълъг списък на проверките на фактите на AFP относно COVID-19 можете да намерите тук.

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас