Тази снимка на зелен паркинг, която представя Япония като модел за устойчиво развитие, е подвеждаща

Въпреки, че е известна със зелените си градски пространства, Япония остава един от най-големите емитенти на парникови газове в света. През юни 2024 г. в социалните мрежи масово се споделяше снимка с текст на различни езици, сред които и български, където се твърдеше, че това е паркинг със зелен покрив в Япония, а страната е започнала да изгражда такива обекти едва ли не масово. Тези твърдения са подвеждащи: от една страна, изображението показва китайския град Нанинг. От друга страна, въпреки че в няколко японски града, включително столицата Токио, има много зелени сгради, те не са част от актуална и масова градоустройствена зелена политика. Освен това, представянето на Япония като модел за устойчиво развитие е преувеличено, тъй като страната продължава да бъде един от най-големите емитенти на CO2 в света, отговорен за глобалното затопляне.

"ЯПОНИЯ ИНСТАЛИРА ПЛАВАЩИ ГРАДИНИ НА ПАРКИНГИ Инсталацията се извършва на покривите на обществени паркинги, превръщайки тези зони в зелени пространства. Тези градини не само разкрасяват градската среда, но също така осигуряват жизненоважни местообитания за пчели и други опрашители, които са от съществено значение за биоразнообразието. Паркинг градините представляват стъпка към градската устойчивост, подчертавайки значението на природата в градските пространства", твърдят публикации като тази,  споделена над хиляда пъти във Facebook.

Публикации със същото описание са споделяни хиляди пъти от френскоговорящи потребители, заедно с твърдението, че Япония е "започнала да инсталира плаващи градини върху покривите на обществени паркинги".

Image
Скрийншот на публикация, споделяща невярна информация. Направен на 25 юни 2024 г.

Но тези публикации са подвеждащи: снимката показва град в Китай и макар че, както двама специалисти обясниха за Агенция Франс-Прес (AFP), в Япония има подобни инициативи за превръщането на градовете в по-екологични, не открихме решение на властите за целенасочено въвеждане на екологични паркинги във всички градове. Освен това е подвеждащо да се смята, че Япония е пионер в устойчивото развитие, както редовно се твърди в публикациите, противно на това, което специалисти вече обясниха на AFP. 

Паркинг в град Нанинг, Китай

Използвайки снимката от заблуждаващите публикации AFP направи обратно търсене на изображения и така открихме 11-секунден видеоклип (архивиран тук), споделен във Facebook на 14 февруари 2024 г., в който се споменава град Нанинг, в китайския автономен район Гуанси,  покзващ и други изображения на същото място.

Image
Сравнение на снимки от екран. Вляво е публикация със заблуждаваща информация, а вдясно оригинално видео. Направени на 26 юни 2024 г.

Виждаме например, че една от колите, която се вижда от 3 секунди нататък, е с логото на китайската марка BYD (връзката е архивирана тук) и изглежда има китайски регистрационен номер, разпознаваем по издължената правоъгълна форма, наличието на китайски йероглиф в началото, последван от букви и цифри.

Японските регистрационни табели обикновено са по-високи, а символите върху тях са разположени на два реда, както може да се види на сайта "License Plates of theWorld", където са показани табели от много държави.

Image
Откъс от видеоклип във Facebook, показващ регистрационната табела и автомобила (вляво), сравнен с японските регистрационни табели според уебсайта "License Plates of the World" (вдясно).

Отново чрез обратно търсене на изображения, използвайки допълнителната информация, успяхме да открием видеоклип, публикуван в началото на февруари 2024 г. в Douyin (връзката е архивирана тук), версията на TikTok, използвана в Китай. В описанието се споменава, че показва "най-красивия паркинг в Уминг", район на град Нанинг в автономния район Гуанси в Южен Китай.

Има и други изображения на същото място, разпознаваемо по околните сгради и разположението на зелените покриви.

Image
Сравнение на видеоклипове от Facebook (вляво) и Douyin (вдясно), показващи паркингa. Снимки от екран, направени на 30 май 2024 г.

С тази информация успяхме да открием публикация (архивирана тук), публикувана от официалния акаунт на окръг Уминг в социалната мрежа Weibo на 26 януари 2024 г., която показва други снимки на същия паркинг, като уточнява, че на тях са показани цветя, засадени "на паркинга на сградата Xingwu, в окръг Уминг, в град Нанин".

В допълнение към местоположението на засадените с цветя покриви, кадри от въздуха показват и магазините на заден план, както и околните сгради.

Image
Сравнение на видеоклипа във Facebook (вляво) и публикацията от акаунта на окръг Уминг в Weibo (вдясно). Снимки oт екран, направени на 30 май 2024 г.

Градове и "зелени" паркинги в Япония

При търсене на ключови думи на английски и японски език не бяха открити никакви съобщения в медиите или на официални интернет страници за това, че Япония въвежда зелени паркинги.

Въпреки това е вярно, че в Япония от години се разработват политики, насочени към създаване на зелени площи в градовете, заявиха за AFP няколко специалисти по тази страна.

"В Япония много отдавна се създават зелени площи, градини и паркове, било то на покривите на жилищните сгради, както в Гунканджима от 50-те и 60-те години на миналия век, или върху покривите на паркингите", казва пред AFP на 30 май 2024 г. Сесил Асанума-Брис, изследовател от Национален център за научни изследвания във Франция (CNRS) в областта на социологията на градовете, специализирана за Япония, автор на книгата "Един век японски предградия в разцвета на потребителското общество", (архивна връзка тук).

Image
Градината Kyū Shiba Rikyū (или Градините на древния град Шиба) в квартал Минато, Токио, на 5 октомври 2017 г. (AFP / Kazuhiro NOGI)

"Практиката на покриване на градски структури с паркове е изключително разпространена и древна в Япония", обобщава изследователят, като дава за пример парка Miyashita(линкът е архивиран тук), инсталиран на покрива на търговски център в централен район на Токио през 60-те години на миналия век, и добавя, че "следователно техниката се използва отдавна с цел  покриване на различни подземни съоръжения".

"Практиката за озеленяване на плоските покриви на големите сгради датира отдавна", потвърди  за AFP на 6 юни 2024 г. Софи Буник, географ и специалист по Япония,

Въпреки че тези "зелени" покриви са разпространени в японските градове, те не сa нещо специфично за паркингите, обясни още тя. 

"Oзеленяването на покривите на паркингите ми се струва по-малко разпространено, вероятно защото в Токио традиционно има малко надземни паркинги (те са под земята или на открито)", уточни още експерта. 

Устойчиво развитие в Япония

Това не е първият случай, в който публикация се опитва да представи Япония като пример за опазване на околната среда в социалните мрежи.

През август 2023 г. AFP провери твърдения, че всички дървета, поставени по пътищата в Япония, са преместени, а не отсечени, което е подвеждащо, тъй като дърветата редовно се изсичат по време на строителни работи в Япония.

Въпреки това представянето на Япония като модел на устойчиво развитие, както внушават подобни убликации, не отразява напълно действителността, обясниха няколко експерти, интервюирани от AFP в статия за друго твърдение, целящо да представи страната като модел за подражание по отношение на повторното използване на ресурсите.

Според анализ (архивиран тук) за кумулативните емисии на CO2 между 1850 г. и 2021 г., направен от британския уебсайт за глобалното затопляне Carbon Brief, Япония е една от 10-те държави с най-високи емисии на CO2 (на 9-то място, веднага след Обединеното кралство и преди Канада).

Фактът, че емисиите на CO2, генерирани от човека, са отговорни за настоящото затопляне на климата, вече е широко приет от научната общност, както е описано подробно в тази проверка на фактите.

Image
Карта на света, показваща емисиите на CO2 на глава от населението и по държави, според Глобалния въглероден атлас (AFP / Sabrina BLANCHARD, Kenan AUGEARD, Eléonore HUGHES)

Рафаел Лангион, изследовател и географ във Френския институт за изследване на Япония и Института за управление на околната среда и териториално развитие към Женевския университет, посочва, че "от енергийна гледна точка Япония разчита основно на топлинна енергия от изкопаеми горива: въглища, газ и нефт (...), като много голяма част от тях  се внася".

"По отношение на производството на електроенергия Япония очевидно не е модел днес", обобщава изследователят, като все пак подчертава, че страната е започнала "амбициозна и пионерска стратегия за водорода", насочена към намаляване на зависимостта от газ, нефт и въглища, но чиито първоначални резултати (архивна връзка тук) все още не отговарят на очакванията.

Рафаел Лангион обаче посочва друг факт, а именно, че "Япония отдавна разчита на влаковете, а не на самолетите например, като вид транспорт", "много повече от САЩ и дори от някои европейски страни, включително Франция".

Изследователят също така подчерта различията между политиките, прилагани от местните власти, включително градовете и районите, някои от които са "много добри", особено по отношение на събирането и рециклирането на отпадъци, както подробно е описано в тази статия на Washington Post (архивирана тук).

Японското правителство също така публикува пътна карта (архивирана тук) за сортиране и оползотворяване на пластмасови отпадъци, тъй като страната е един от най-големите производители на пластмасови отпадъци.

Въпреки това Рафаел Лангион отбеляза, че "инфраструктурата не е достатъчна", което води до изгаряне на част от отпадъците, дори ако те се рециклират, което от своя страна води до производство на електроенергия, но също така и до генериране на парникови газове, както е описано подробно в тази статия на Financial Times (архивирана тук).

AFP и преди е опровергавала неверни или подвеждащи твърдения за климата тук.

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас