Тези кадри показват молещи се мюсюлмани в Москва през 2021 г., а не в Париж през 2024 г.

В средата на юни 2024 г. в дните, когато мюсюлманите празнуват големия празник Курбан Байрам (Ейд ал-Адха), в социални мрежи се сподели видеоклип, показващ мюсюлмани, молещи се на другия голям празник Рамазан Байрам (Ейд ал-Фитр) по улиците на Москва през май 2022 г., заедно с неверните твърдения, че кадрите показват молещи по улиците на Париж. Публикациите предизвикаха ислямофобски коментари. Същите кадри и неверни твърдения се появяват периодично на различни езици от май 2022 г. насам.

"ПРЕВЗЕХА ЕВРОПА ОТВЪТРЕ Париж през 21-ви век! Толерантно ли ви е все още?", гласи Facebook публикация на български от 15 юни 2024 г.

Публикацията e от навечерието на мюсюлманския празник Курбан Байрам през 2024 г. и около седмица след изборите за Европейски парламент, белязани от силните резултати на крайнодесни партии, известни с рестриктивните си виждания за миграционна политика на съюза. 

Image
Скрийншот на публикация, споделяща невярна информация. Направен на 24 юни 2024 г.

Публикацията провокира коментари, насочени срещу мюсюлманите и твърдения, че те превземат Европа: "Част от плана на САЩ да унищожи Европа. Толерантността убива, когато преминава определени граници. Европа Е християнска цивилизация. От друга страна, ако европейците не виждат какво става и не се защитят, значи си заслужават съдбата", коментира профил с името на бившия депутат от крайнодясната партия "Възраждане" Елена Гунчева:

Image
Скрийншот на коментар под невярна публикация. Направен на 24 юни 2024 г.

Потребител обаче пише, че снимката може да е направена в Москва, а не в Париж. 

Тези кадри, за които невярно се твърди, че са заснети във френската столица, се споделят в социалните мрежи от май 2022 г., например на английски. Те изплуват отново по различни поводи и на различни езици като например полски , след като 69-годишен въоръжен мъж застреля и уби трима кюрди и рани други трима в Париж през декември 2022 г. и  хинди през юли 2023 г., след като Франция беше разтърсена от бурни протести , предизвикани от смъртта на младеж от алжирски произход,  прострелян от полицай  при пътна проверка в парижко предградие. Тези публикации също бяха придружени от ислямофобски коментари. 

AFP вече опроверга твърдението тук на полски и тук и тук на английски.

Обратно търсене на изображения доведе до същото видео, публикувано на 4 май 2022 г. от турския сайт Yeni Safak и на 3 май 2022 г. в YouTube в публикация на руски, гласяща: от Байрам 2022 г. в Съборната джамия в Москва“ (архив ). Статията на турски език обяснява още, че видеото показва "хиляди мюсюлмани, молещи се за Байрам по улиците на Москва". 

Звукът във видеото изглежда е променен, тъй като можем да чуем призива за молитва (архивирана връзка тук ), докато хората вече се молят.

По-нататъшното търсене разкри, че аудиото в това видео е същото като във видеото с призив за молитва, публикувано в YouTube тук (архив).

AFP откри други видеоклипове на Рамазан Байрам в Москва през май 2022 г. в YouTube и Telegram , показващи същите сцени като видеоклипа, циркулиращ в социалните медии (архивирани тук и тук ). В тези записи чуваме молитва и чуруликане на птици, но не чуваме призива за молитва.

По-долу е сравнение на екранна снимка на видеоклипа от невярната публикация (вляво) и видеоклип от Рамазан Байрам в Москва, публикуван в YouTube:

Image
Сравнение на стопкадри от публикация във Facebook, споделяща невярна информация (вляво) и видео в YouTube (вдясно). Общите елементи от инфраструктурата са очертани в зелено от AFP.

Същата джамия - Съборната джамия в Москва, която беше открита през 2015 г. (архив тук и тук), се вижда и в Google Maps през опцията Steet View, която позволява разглеждане от гледна точка на улицата. Джамията се появява след 00:17 във видеото, споделено с неверни твърдения във Facebook през юни 2024 г. Ето сравнение на стопкадър от този момент със снимка от екран от Google Steet view: 

Image
Сравнение на снимки от екран от Google Street view (вляво) и от видео, споделено с неверни твърдения във Facebook. Направени на 24 юни 2024 г.

AFP не откри автора на оригиналното видео. Разследването на AFP показа, че то трябва да е заснето през май 2022 г.

След 00:07  на видеото, споделяно с неверни твърдения във Facebook през юни 2024 г., се вижда улица "Дурова" и мозайка на калкана на една от сградите. Виждаме още и спирка с рекламно пано, пейка и и навес.

Търсене в архива на Google Maps Street View показва, че покритата спирка не се вижда през май 2021 г., когато са последните актуални кадри или на тези по-ранни години. Навесът на спирката обаче се вижда на снимка, качена от потребители в Google Street View през октомври 2021 г.  Както и в руската търсачка Yandex от 2021 г., но без да е ясен месеца.

Image
Сравнение на скрийншот от Facebook (вляво), изглед от Google Maps от май 2021 г. (по средата) и снимка от потребител, качена Google с дата октомври 2021 г. (вдясно). Общите елементи са оградени в зелено от AFP на 24 юни 2024 г.

Сравнение на сателитните кадри в Google Earth от месеците май 2021 и юни 2021 показва, че след юни 2021 г. на мястото на спирката се вижда нещо подобно на навес, който не е видим през май 2021 г.: 

Image
Сравнение на снимки от Google Earth - вляво от май 2021, вдясно от юни 2021. Ограждането в червено е направено от AFP на 24 юни 2024 г.

Ето защо може да се заключи, че пейката и навесът, показани във видеото са били поставени малко по-късно след май 2021 г.  Ако отнесем това заключение към факта, че най-ранното видео, което открихме е от 2022 г. можем да приемем, че видеото е заснето тогава. 

Нещо повече. Заради пандемията COVID-19 през 2021 г.  властите обявяват, че в московската джамия и околностите ѝ няма да се извършват молитви. Отмяната на това мероприятие беше отразена и от медиите.

Мюсюлманите в руската столица са се събрали в най-голямата московска джамия Съборна, за да отбележат края на Рамазан на 2 май 2022 г., съобщава The Moscow Time тогава.

Джамията, която има златисто-тюркоазен купол, известна още като Голямата джамия на Москва, може да побере повече от 10 000 поклонници, но тълпите често се разпростират по околните улици.

През годините AFP е публикувала снимки от честванията пред тази джамия, например през 2014 г. и 2023 г:

Image
Мюсюлмани се молят в първия ден на Рамазан Байрам пред Централната джамия в Москва, 21 април 2023 г. (AFP / Aleksandar Nemenov)

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас