Манипулирани кадри, споделени онлайн, внушават, че румънски фенове са скандирали "Путин" или са развели знамето на т.нар. ДНР по време на мача за Евро 2024 срещу Украйна

  • Публикувано на 21 юни 2024 г. в 11:59
  • Обновено: 21 юни 2024 г. в 17:22
  • Време за четене: 7 минути
  • От: Ede ZABORSZKY, AFP Унгария
  • Превод и адаптация: Rossen BOSSEV
На 17 юни 2024 г. отборите по футбол на Украйна и Румъния се изправиха един срещу друг в мач от груповата фаза на Eвро 2024 на стадиона в Мюнхен. Украйна, която защитава територията си от пълномащабната военна инвазия от Русия на Владимир Путин започнала в началото на 2022 г., загуби мача. В социалните мрежи се разпространи манипулиран клип, по-късно препубликуван и от международни медии, за който се твърди, че показва как румънските фенове скандират името на руския президент по време на мача. Видеото обаче е манипулирано чрез добавяне на звук от видеоклип от 2021 г., на който се вижда как украински фенове скандират антипутински лозунг по време на мач в Румъния. По време на прякото излъчване на мача не се чува скандиране на името на Путин. Това беше потвърдено и от журналистите на Агенция Франс-Прес (AFP), присъствали на мача. УЕФА също потвърди пред AFP, че видеото, разпространено в интернет, е фалшиво. В някои публикации се споделя и манипулиран кадър от мача с невярното твърдение, че на него се вижда знамето на непризнатата от международната общност Донецка народна република (ДНР), показано по време на мача. Но кадрите от мача показват, че в този момент и на това място такова знаме не е било изложено. 

Европейското първенство по футбол се провежда в Германия от 14 юни до 14 юли и в него се съревновават отборите на 24 европейски държави. Български медии, но също така и потребители на социалните мрежи като Facebook споделиха видеоклип с твърдения, че той показва как румънски фенове скандират името на руския президент Владимир Путин по време на мача между националните отбори на Румъния и Украйна на "Алианц Арена" в Мюнхен. Русия беше отстранена от UEFA след нахлуването в Украйна (архив).  Някои от тези публикации (тук на английски) споделят и снимка от същия мач, като твърдят, че тя доказва, че феновете са показали знамето на самопровъзгласилата се Донецка народна република в Източна Украйна. 

Image
Скрийншот на публикации, споделящи невярна информация. Направен на 19 юни 2024 г.

Манипулираният видеоклип се разпространява на много езици, като повечето версии се отнасят до публикация на потребител в X, наречен "Lord Bebo", който редовно разпространява дезинформация (тук и тук). Френски, унгарски и руски медии също споделиха манипулирания видеоклип, както и потребители на социални медии на  немски, тайландски,  виетнамски, арабски и гръцки.

Image
Версията на манипулирания видеоклип, споделена в X, беше споделена от няколко медии. скрийншот, направен на 19 юни 2024 г.

Но видеото е манипулирано: то показва истински румънски фенове (в цветовете на националния им отбор, с трикольорен синьо-жълто-червен кант) по време на мача Румъния-Украйна през 2024 г. в Мюнхен, но изглежда, че към него са добавени сегменти от звуковата следа на видеоклип от 2021 г. Първоначално видеото от 2021 г. показва украински фенове (също в жълто), които обиждат руския президент по време на мач в Букурещ. В прякото предаване на мача от 2024 г. няма и следа от подобни скандирания за или против Путин. Фотографите и репортерите на AFP, отразяващи мача, също не са чули такива скандирания. На въпрос на AFP организаторът УЕФА отговори, че видеото, разпространено в интернет, е манипулирано. 

Източник на използвания звуков фон

Манипулираният видеоклип предизвика известен дебат в социалните мрежи, като проукраински акаунти в Х твърдяха, че феновете всъщност са скандирали обиди към руския президент. Но това твърдение също изглежда невярно: вторият видеоклип, приложен като доказателство за последното твърдение, не показва "Алианц Арена" в Мюнхен, Германия, където украинският отбор игра срещу Румъния на 17 юни 2024 г. (архив). 

За да разбере повече, AFP направи търсене по различни ключови думи и така  откри видеоклип от 2021 г. в YouTube канала "Ultras Dynamo Kyiv TV" - група от "ултраси", привърженици на "Динамо Киев, в която се чуват същите скандирания, за които стана дума по-горе (архив). Видеото е от мач от първенството Евро 2020 (проведено през 2021 г. заради пандемията от коронавирус), игран на 21 юни 2021 г. на националния стадион в Букурещ, между отборите на Австрия и Украйна (архив).  На това видео от 2021 г. се вижда как украински фенове в жълти екипи (цветът на националния отбор) обиждат Путин. 

AFP сравни версията, споделяна онлайн и част от звука от видеото от 2021 г.. Така открихме, че е изрязана обидната част и е запазено името на руския президент, но освен това барабаните и мелодията съвпадат:

Според  публикация в Newsweek (архив) този рефрен със същия ритъм и мелодия води началото си от 2014 г., когато различни украински агитки започват да скандират "Путін - хуйл" (Путин хуйло) в контекста на протестите Евромайдан и руско-украинската война от 2014 г. 

Без следа от подобни скандирания по време на мача Румъния-Украйна 2024

Въпреки че качеството на манипулираното видео, което в момента се разпространява онлайн, е лошо, приблизителното време на записа може да се оцени въз основа на сянката, хвърлена от стадиона "Алианц Арена" върху терена. Въз основа на това, видеото е записано някъде около 34-ата минута на мача Румъния-Украйна 2024 г. Но по време на официалното предаване на мача не се чуват такива скандирания.

Фотографите и репортерите на AFP, присъствали на мача, не са чули никакви скандирания, подобни на тези, които се чуват в манипулираното видео. 

Както AFP писа (архив) УЕФА започна разследване на мача на Сърбия срещу Англия на 16 юни 2024 г. за "предаване на провокативно послание, неподходящо за спортно събитие" (архив). Според медиите УЕФА е започнала разследване, защото сръбските фенове са показвали знамена, поставящи под въпрос независимостта на Косово. Няма и следа от подобно официално оплакване или разследване във връзка с мача Румъния-Украйна от 17 юни. 

Image
Играчите на Румъния празнуват отбелязването на третия си гол по време на футболния мач от група Е на Евро 2024 между Румъния и Украйна на стадион "Мюнхен" в Мюнхен на 17 юни 2024 г. (AFP / Miguel MEDINA)

На въпроса на AFP УЕФА потвърди на 18 юни 2024 г., че видеоклипът е "фалшив", без да направи допълнителен коментар. Според AP асоциацията е инструктирала служителите по сигурността преди мача да не допускат руски знамена на стадиона по време на мача с Украйна. 

Според кадрите от мача след първия гол не се вижда знамето на ДНР

В допълнение към манипулираното видео някои постове и онлайн статии споделят снимка от същия мач, като твърдят, че тя показва как  фенове развяват знамето на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) в Източна Украйна.

AFP проследи момента на заснемане на кадъра. Той е направен след като Румъния отбелязва първия си гол с автор Николае Станчу (29' минута) и показва как играчите ликуват. Сравнихме кадъра с прякото излъчване на мача от Българската национална телевизия, за да установим, че в телевизионните кадри няма такова знаме:

Image
Сравнение на манипулирана снимка, споделена онлайн (вляво), и снимка на екран, на който се излъчва мача (вдясно). Червеното кръгче е поставено от Агенция Франс-Прес. Направено на 20 юни 2024 г.

Видеозапис на гола от друга гледна точка е качен на сайта на УЕФА (архив). Отново не може да се види знамето на ДНР:

Image
Снимка на екрана от уебсайта на УЕФА. Лупата е добавена от AFP. Направена на 20 юни 2024 г.

Снимка, на която се виждат същите моменти от мача, е налична в сайта на базата с изображения Getty Images. Отново не може да бъде забелязано знамето на ДНР (архив):

Image
Екранна снимка от уебсайта на Getty Images. Червеното кръгче е добавен от AFP на 20 юни 2024 г.

 Според AP асоциацията е инструктирала служителите по сигурността преди мача да не допускат руски знамена на стадиона по време на мача с Украйна. 

Дни преди руските войски да нахлуят в Украйна, Путин призна двата сепаратистки региона в Източна Украйна - Донецк и Луганск.

Летните олимпийски игри през 2024 г., които се провеждат това лято, също бяха използвани за разпространение на проруска дезинформация. Акаунти в социалните мрежи разпространиха подвеждащо видео, което уж показваше, че по време на церемонията вместо френския национален трикольор на небето е изрисуван руският, въпреки че в действителност това не беше така.  

Статията е обновена, за да се добавят допълнителни детайли
21 юни 2024 г. Статията е обновена, за да се добавят допълнителни детайли

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас