Танкер за втечнен природен газ близо до Саутхемптън, Южна Англия, 4 октомври 2021 г. ( AFP / Adrian DENNIS)

Обединеното кралство e прекратило всички директни доставки на руски газ още през 2022 г.

Преди Русия да нахлуе в Украйна през февруари 2022 г., около 4% от газа, използван в Обединеното кралство, идва от Русия чрез доставки на втечнен природен газ (LNG), а през януари 2023 г. Лондон обяви, че е забранил вноса на LNG от Русия, за да прекъсне "средствата на Путин за неговата незаконна война". В първите дни на 2024 г. обаче потребители на социалните мрежи споделят невярното твърдение на български език, че "всяко" домакинство в Англия използва евтин руски газ. Експерт, интервюиран от Агенция Франс-Прес (AFP), потвърди, че "днес никакъв руски газ не идва директно в Обединеното кралство", а страната покрива нуждите си от газ от британските платформи в Северно море, Норвегия и втечнен природен газ, основно от Катар и САЩ.

“Англия е на 5000 км.  от Русия, но във всеки английски дом има руска газ за 10 стотинки на киловат/час. А ние, ние сме идиоти!", гласи Facebook публикация.  От 1 януари 2024 г. досега тя е споделена над 1300 пъти. 

Търсене във Facebook показа, че същият текст е бил споделен още в началото на 2020 г. Публикацията подпалва прокремълски настроения, тъй като в някои коментари потребителите критикуват българското правителство за неговата проукраинска позиция. Други потребители обаче посочват, че информацията е невярна.

Image
Снимка от екран на публикация във Facebook, споделяща невярна информация. Направен на 11 януари 2024 г.

Как руският газ теоретично може да достигне до Обединеното кралство

Двама експерти, интервюирани от AFP, обясняват, че теоретично има два възможни пътя, по които руският газ може да достигне до британските потребители. Основният от тях е доставката на втечнен природен газ (LNG) с кораби-цистерни до пристанищата на Обединеното кралство. Друг вариант, непряк, незначителен и по-малко  измерим, би бил като малка част от глобалния микс, пристигащ в Обединеното кралство по "интерконекторни" тръбопроводи от континентална Европа.

Що се отнася до руския втечнен природен газ, доставян с кораби, Обединеното кралство "в миналото е внасяло сравнително малки количества руски LNG, но те са спрени" през 2022 г., казва Майк Фулууд, старши научен сътрудник в Оксфордския институт за енергийни изследвания, пред AFP в имейл, получен на 5 януари 2024 г.  

Майк Брадшоу, съдиректор на Центъра за енергийни изследвания на Обединеното кралство, също заяви пред AFP в същия ден, че тези доставки са спрели още през 2022 г.

Що се отнася до варианта с газопроводите, Майк Брадшоу обясни, че този маршрут е "много малко вероятен", тъй като количеството на руския газ в тези газопроводи "вече е намаляло с повече от 80%" и защото "обемът на газа, постъпващ в Обединеното кралство от Европа по интерконекторите, е много малък, тъй като те се използват почти изцяло за пренос на втечнен природен газ, внасян в Обединеното кралство, до Европа". 

"Теоретично руският втечнен природен газ, доставян до Зеебрюге в Белгия, може да стигне до Обединеното кралство по интерконекторът, свързващ Белгия и Обединеното кралство, но през последните две години потокът е почти изцяло от Обединеното кралство към Белгия", съгласява се Майк Фулууд. "Физически руски газ, идващ по тръби, никога не е бил продаван в Обединеното кралство", добави той.

Няма внос на руски газ в Обединеното кралство от пролетта на 2022 г. 

В деня след като Путин започна войната, правителството на Обединеното кралство публикува разяснение относно конфликта Русия-Украйна и енергетиката. "За разлика от други страни в Европа, Обединеното кралство по никакъв начин не зависи от доставките на руски газ. Около половината от годишните доставки на газ се осигуряват чрез местен добив , а по-голямата част от вноса идва от надеждни доставчици като Норвегия", се казва в раздела с въпроси и отговори. Добавя се, че "няма газопроводи, които пряко да свързват Обединеното кралство с Русия, а вносът от Русия съставлява по-малко от 4% от общите доставки на газ за Обединеното кралство през 2021 г.".  

Малко след инвазията Обединеното кралство забрани достъп на руски кораби до пристанищата си. След пропуски в тази забрана, на 2 март 2022 г. профсъюзите в пристанищата на Обединеното кралство отказаха да обработват руски кораби с руски LNG. На 8 март 2022 г. правителството на Обединеното кралство обяви плановете си за постепенно прекратяване на вноса на руски нефт и заяви, че "министрите проучват и възможностите за намаляване" зависимостта на Обединеното кралство от руски газ още повече.

От април 2022 г. британската стратегия за енергийна сигурност определя като ключова мярка "постепенното спиране на вноса на руски нефт и въглища до края на 2022 г. и на руски втечнен природен газ възможно най-скоро след това". 

В края на октомври 2022 г. британците забраниха вноса и придобиването на LNG от Русия, което влезе в сила на 1 януари 2023 г.

 

"След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. профсъюзите в пристанищата на Обединеното кралство отказаха да обработват руски втечнен природен газ, а през октомври 2022 г. правителството на Обединеното кралство официално наложи ограничения върху вноса на втечнен природен газ", потвърди Брадшоу. "Крайният резултат е, че днес никакъв руски газ не идва директно в Обединеното кралство", каза той: "Възможно е незначително количество да идва по интерконекторите, но колко е невъзможно [да се знае]".

Според последния доклад "Energy Trends UK, July to September 2023", публикуван на 21 декември 2023 г. от енергийното министерство на Обединеното кралство, "След обявяването на санкциите и протестите на индустрията последният товар руски втечнен природен газ, внесен в Обединеното кралство, беше получен през март 2022 г."

Как Обединеното кралство покрива газовите си нужди

"Не всяко домакинство в Обединеното кралство използва газ, малко над 80% го използват за отопление", обясни Майк Брадшоу пред AFP. "Днес около половината от газа, използван в Обединеното кралство, идва от Северно море (UKCS), а около 30% - от Норвегия (NCS) по тръбопровод. По-голямата част от останалите 20 % се доставят под формата на втечнен природен газ (САЩ и Катар са най-важните източници), а малка част се внася от Северозападна Европа чрез междусистемните връзки", добави той.

В невярната публикация във Facebook се твърди също така, че домакинствата в Обединеното кралство плащат "0,10 лв. за киловатчас" газ, което е приблизително 0,044 британски лири. Според тази статия на Ofgem, независимият енергиен регулатор на Великобритания, от 1 януари "за среден потребител, който плаща чрез директен дебит, единичната ставка ще бъде 29 пенса за киловатчас електроенергия и 7 пенса за киловатчас за газ [7 пенса се равняват на 0,15 лева, бел. ред.] Средната дневна постоянна такса ще бъде 53 пенса на ден за електроенергия и 30 пенса на ден за газ".

Тази разяснителна публикация потвърждава тези цени и казва, че "домакинствата ще плащат средно 1 923 GBP за газ и електроенергия (за средно потребление)". 

AFP вече е развенчавала дезинформация, свързана със санкциите, наложени на Русия след нахлуването ѝ в Украйна, като например тук или тук.

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас