Жената, която се здрависва с Хитлер, не е баба на председателката на ЕК фон дер Лайен

С наближаването на парламентарните избори в ЕС през юни 2024 г., през март 2024 г. в социалните мрежи на различни езици, сред които и български, беше споделена снимка отпреди Втората световна война на млада жена, която се ръкува с Адолф Хитлер, заедно с невярното твърдение, че на нея е изобразена бабата на Урсула фон дер Лайен, настояща председателка на Европейската комисия, и германския диктатор. Оттам потребители правеха извода, че фон дер Лайен, която се стреми към втори мандат на изборите от 6 до 9 юни, е нацистка. Всички доказателства обаче показват, че тези твърдения не са верни. На снимката вероятно е изобразена селянка от Източна Прусия по време на събитие, организирано от нацистката партия през 1937 г. Освен това, според архивите, с които "Агенция Франс-Прес" се е консултира, жената на снимката е с напълно различно име от двете баби на фон дер Лайен.

"На Урсула майка й с Адолф. Снимката е от семейния албум на Гèртруд фон дер Лàйен", гласи текстът към Facebook публикацията от 11 март 2024 г., споделена над 840 пъти оттогава, включително и през април.  

Image
Скрийншот на публикация, споделяща невярно информация. Направен на 23 март 2024 г.

Същото изображение e споделено със сходно твърдения на гръцки или на английски

Българският пост и този на английски споделят публикация от 23 ноември 2023 г., публикувана от Норман Финкелщайн, американски политически анализатор, която можете да видите по-долу:

Image
Скрийншот от публикацията на Финкелщайн в X, направен на 26 март 2024 г.

Публикацията все още може да бъде открита в секцията Media на профила на Норман Финкелщайн в X.  AFP потърси Финкелщайн, за да го помоли да обясни как е установил, че жената на снимката е бабата на председателката на ЕК, но до датата на публикуване на статията не получихме отговор.

Въпреки това няма доказателства в подкрепа на тези твърдения. Според архивите, с които AFP се е запозна, младата жена на снимката е фермерка от Източна Прусия. Въпреки че AFP не успя да намери допълнителна информация за нея, жената има напълно различно име от това на двете баби на фон дер Лайен.

Момиче на име Хилдегард Зантоп

Обратното търсене на изображения ни позволи да намерим тази снимка (архивирана тук) на сайт, наречен Bildarchiv Ostpreußen (Библиотека със снимки от Източна Прусия). В този сайт са събрани исторически снимки от региона, известен някога като Източна Прусия,  част от която е бил и днешния руския ексклав Калининград.

Снимката е от 1937 г., т.е. отпреди Втората световна война. Надписът на немски език гласи: "Наунинен, Хилдегард Зантоп от Наунинен поднася венеца на реколтата на източнопруската селска младеж на фермерския ден в Бюкебург".

Image
Екранна снимка на снимката на уебсайта на Bildarchiv Ostpreussen. Направена на 22 март 2024 г.

В имейл от 19 април 2024 г. Манфред Шварц, ръководител на проекта зад архивния сайт Bildarchiv Preußen, обяснява, че не разполагат с повече информация за жената от снимката.

Тази библиотека със снимков архив има за цел да представи  кадри от бившата германска провинция Източна Прусия. "В крайна сметка става въпрос за запазване на културното наследство на Източна Прусия с тези снимки", обясни Шварц.

Свързахме се и с Евелин фон Борис, представител на общността на окръг Преусиш Ейлау (архив тук), чиито данни за контакт са посочени в данните за снимките на сайта на архива. Тя също не разполага с допълнителна информация за снимката.

Разширеното онлайн търсене не даде резултати за каквато и да е връзка между Хилдегард Зантоп, показана на снимката, и семейството на Урсула фон дер Лайен. Името Зантоп обаче се появява на източнопруски генеалогичен уебсайт (архивиран тук) , което изглежда е типично за този бивш германски регион.

Селото Наунинен, споменато в описанието на снимката, е в Източна Прусия (архивирано тук).

На 22 март 2024 г. AFP направи справка в Deutsches Geschlechterbuch, генеалогичен справочник на видни фамилии , за да открие произхода на днешния председател на ЕК.

Урсула фон дер Лайен може да бъде открита под моминското ѝ име Албрехт на страница 45 от том 187, посветен на германската провинция Долна Саксония и публикуван през 1982 г. Името ѝ е Урсула Гертруд, а рождената ѝ дата е 8 октомври 1958 г., както се вижда на снимката по-долу:

Image
Deutsches Geschlechterbuch, том 187, стр. 45. Червеният квадрат е добавен от AFP. Снимка, направена от AFP на 6 март 2024 г. (AFP / Rossen BOSSEV)

Ако проследим предците ѝ, ще видим, че баба ѝ по майчина линия се е казвала Гертруд Ема Маргарете Олроге, както се вижда на снимката по-долу:

Image
Deutsches Geschlechterbuch, том 187, стр. 45. Червеният квадрат е добавен от AFP. Снимка, направена от AFP на 6 март 2024 г. (AFP / Rossen BOSSEV)

Според генеалогичния уебсайт Geneanet буквата "S" във фамилното име на дядото на фон дер Лайен по майчина линия e от Stromeyer - Густав Юлиус Щромайер )(архив).

Според Deutsches Geschlechterbuch  Олроге е майка на Хайди Адел Щромайер, съпруга на бащата на Урсула фон дер Лайен Ернст Карл Юлиус Албрехт, дългогодишен министър-председател на Долна Саксония (1976-1990).

От страна на баща ѝ бабата на фон дер Лайен е Аделхайд (Ада) Ойген Йохана Берг, съпруга на Карл Едуард Албрехт, известен немски психолог и психотерапевт, както се вижда на снимката по-долу:

Image
Deutsches Geschlechterbuch, том 187, стр. 44. Червеният квадрат е добавен от AFP. Снимка, направена от AFP на 6 март 2024 г. (AFP / Rossen BOSSEV)

При справка с книгата AFP не успя да открие името Хилдегард Зантоп или дори само Зантоп сред преките роднини на Урсула фон дер Лайен.

В някои от публикациите, като тези споделени на немски се твърди, че дядото на фонд дер Лайен е офицер от СС на на име Карл (или Карл) Албрехт Оберг.  Макар че моминското име на фон Лайен наистина е Албрехт, това име е едно от първите имена на Оберг, а не неговата фамилия. А данните показват, че двамата дядовци на фон дер Лайен са имали напълно различни имена. AFP вече е опровергавала сходни твърдения.

Статията е обновена, добавен е допълнителна информация за моминското име на фон дер ЛайенСтатията е коригирана в първия параграф след първото вътрешно заглавие, за да се уточни, че Калининград е ексклав, намиращ се на част от територията, някога известна като провинция Източна Прусия
13 май 2024 г. Статията е обновена, добавен е допълнителна информация за моминското име на фон дер Лайен
30 април 2024 г. Статията е коригирана в първия параграф след първото вътрешно заглавие, за да се уточни, че Калининград е ексклав, намиращ се на част от територията, някога известна като провинция Източна Прусия

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас