Неверни публикации в социалните мрежи се опитват да внушат, че Украйна е упадъчна страна

  • Публикувано на 26 април 2024 г. в 17:45
  • Обновено: 30 април 2024 г. в 12:22
  • Време за четене: 4 минути
  • От: Rossen BOSSEV, AFP България
След като войските на Путин нахлуха в Украйна през февруари 2022 г., дезинформацията, представяща Украйна като упадъчна страна, се развихри. На този фон в началото на април 2024 г. потребители на социални мрежи споделиха невярно твърдение на различни езици, включително на български, че на снимка се вижда украинка, спечелила събитие, наречено "Световно първенство по секс", което предизвика обидни коментари срещу Украйна и нейния народ. Това обаче не е вярно - както жената на снимката, така и организаторите заявиха пред AFP, че тя е шведка, а снимката е била изрязана, за да заблуди потребителите, че тя е загърната с украинското, а не с шведското знаме. 

"Украинка печели Световното първенство по секс!!!", започва публикация във Facebook на български,  споделяща снимки на мъж и жена, завити със знамена в различни цветове и държащи нещо като грамоти. От началото на април 2024 г. постът е споделен над 570 пъти. 

Image
Скрийншот на публикация, споделяща невярна информация. Направен на 26 април 2024 г.

Публикацията предизвиква обидни и антиукраински коментари. "Тези ненормалници в нещо хубаво дали са добри?", "Готова е за фронта",  "Божееее, ама, че занимания......Нали са много стресирани от войната....." пишат някои потребители. 

Същото твърдение е публикувано в сайтове, известни с кликбейт съдържанието си, като този или този, но също така и на други езици и платформи, като английски в Instagram или френски в TikTok. 

Невярното твърдение беше публикувано и от pravda-en.com, като беше използвана променена снимка с женско тяло, но с лицето на украинския президент Володомир Зеленски. Този сайт на английски е част от координирана мрежа, разпространяваща руска пропаганда в Европа и САЩ, според Viginum, френска правителствена агенция за борба с чуждестранна цифрова намеса (архив).

Шведско, а не украинско знаме

Използвайки обратно търсене на изображения и търсене по ключови думи, AFP откри снимката на интернет страницата на организация, наречена "Шведска федерация по секс" (архив). "С гордост обявяваме победителите в първото Световно първенство по секс 2024", гласи изскачащият прозорец, в който се споделя снимката. "Световен шампион по секс в женската категория: Науси Лав (Швеция)", се добавя в съобщението, което води до връзка с профил в X . 

Ако сравним оригиналната снимка с тази, споделена с неверни твърдения, можем да разпознаем шведското знаме в по-широката снимка. То е синьо и жълто като украинското знаме, но моделът му е различен:

Image
Сравнение на снимки от екран - вляво от X account, свързан със събитието. Вдясно - изрязан кадър, споделен с неверни твърдения. Направен на 26 април 2024 г.

На своя уебсайт Науси Лав описва себе си като: "професионална секс работничка, ескорт и модел, която истински обича странното и перверзното". AFP се свърза с нея чрез имейл адреса, посочен на уебсайта.

"Аз не съм украинка или рускиня. Нямам украински или руски корени никъде в семейната си история", отговори тя в имейл на 25 април 2024 г. "Аз съм само шведка по гражданство. И имам шведски, датски, финландски, норвежки и еврейски корени", добавя още Лав.

"Науси Лав е шведска гражданка", съобщиха за AFP от "Шведската федерация за секс“ на 25 април 2024 г.

Подкастът на RFI за дезинформацията също опроверга тези твърдения. В него има кратко интервю с Лав, в което тя нарича "неверни" твърденията, че се казва Олеся Приходко, както и че е украинка. 

През юни 2023 г. AFP развенчава твърденията, че Швеция е признала секса за официален спорт. Както обясни нашата статия за проверка на фактите, "Шведската федерация по секс" се описва като "единствената организация в света, която практикува секса като спорт“ (архив), и се хвали, че "първа в света е организирала Световно първенство по секс". Шведската спортна федерация обаче не признава "Шведската секс федерация", така че първенството не може да се счита за официално спортно събитие. 

Дезинформационни наративи, насочени срещу украинците

За да разберем по-добре какво се крие зад тези наративи, AFP се обърна към Милена Якимова, доцент по социология в Софийския университет и част от Фондация "Човешки и социални изследвания",  базиран в София тинк-танк, следящ руската и антиевропейската пропаганда в България. 

"Това е част от по-голямата картина, която тръгва от това, че руската пропаганда не успя да привлече някакви хора в България да бъдат проруски настроени ", каза тя пред AFP в телефонен разговор на 26 април 2024 г., допълвайки, че в България след началото на войната "рейтингът на одобрение не само на Путин, но и на Русия трайно се срина".

Тъй като "този демитологизиран образ нямаше как да бъде закърпен" и "този номер с денацификацията на нацистка Украйна не мина", се появява друго послание,  "ето че загубихме състезанието със Запада, затова ще търсим утеха в това, че нещата, които някога искахме и харесвахме, сега са грозни, декадентски, упадъчни и през това ще търсим собственото си самочувствие."

Тя допълни, че този подход е валиден и за твърдения, свързани с украинските жени, а посланието е, че те са "са развратни и покварени и ще откраднат мъжете ни."

AFP oпроверга сходни неверни твърдения, насочени към Юлия Навална - вдовицата на критика на Путин Алексей Навални, който почина в руски затвор на 16 февруари 2024 г., или насочени срещу украински и европейски лидери. 

Публикацията е обновена в шестия параграф след първото вътрешно заглавие, с допълнителен цитат от Лав.
30 април 2024 г. Публикацията е обновена в шестия параграф след първото вътрешно заглавие, с допълнителен цитат от Лав.

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас