Френският съд не е забранил строителството на ветрогенератори

В началото на март 2024 г. най-висшата съдебна инстанция за административни дела във Франция отмени разпоредби, свързани с шума от вятърните централи. Информацията за решението обаче беше разпространена онлайн на няколко езика, сред които и български, заедно с подвеждащи твърдения, които внушават, че съдът е забранил вятърната енергия във Франция.  Експерти коментираха за "Агенция Франс-Прес", че съдът е отменил някои разпоредби, свързани с шумовите изисквания, поради нарушена процедура при приемането им, но това не означава, че вятърните централи са забранени.

"Край на вятърната енергия във Франция", гласи заглавието на статия от 28 март 2024 г. От тогава, публикацията, която коментира неотдавнашно решение на Държавния съвет, е споделена над 250 пъти във Facebook. 

Същите твърдения се разпространяват и на други езици, например на немски

Image
Скрийншот на публикация, споделяща заблуждаваща информация. Направен на 29 април 2024 г.

Публикациите се позовават на решение от 8 март 2024 г. на Conseil d'État или Държавен съвет. Това е най-висшата инстанция в административното правосъдие във Франция, подобна на българския Върховен административен съд. 

Жалба срещу разпоредби от 2021 г.

През 2022 г. френската Федерация за устойчива oколна среда (Fédération Environnement Durable), заедно с 15 други сдружения, противници на вятърната енергия, обжалват пред съда две министерски постановления от декември 2021 г., засягащи процедурите по изграждане на ветрогенератори. 

След решението на най-висшата административна инстанция във Франция, Fédération Environnement Durable публикува на своя уебсайт изявление, в което се посочва, че административният съд е взел "историческо решение", като е "обявил за незаконни разрешенията за наземни вятърни турбини и правилата за подновяване на вятърните паркове". 

Съдът отменя разпоредбите заради процедурни нарушения

Жул Нисен, председател на френския Съюз за възобновяема енергия, заяви пред AFP, че съдебното решение отменя разпоредбите "поради формална грешка при приемането на протокола за измерване на акустичното въздействие на вятърните паркове на сушата, който е трябвало да бъде предмет на предварително обществено обсъждане". 

"Следователно това не е решение по същество и по никакъв начин не санкционира целесъобразността на метода, използван в този протокол“, допълва той в имейл от 4 април 2024 г. Следователно с това решение съдът нито отменя метода за измерване на шума, заложен в протокола, нито отнема разрешенията за изграждането на ветрогенератори. 

Това потвърди и Арно Госман, адвокат от Париж, специализиран в областта на екологичното право. "Протоколът за оценка на шумовото замърсяване не се обсъжда", коментира той за AFP в имейл от 4 април 2024 г., като допълва, че висшата административна инстанция отбелязва, че има нарушение на процедурата. То ще бъде отстранено като се проведе публично обсъждане.

Вятърните централи могат да продължат да работят

Съществуващите вятърни паркове не са засегнати от решението от 8 март 2024 г. "Фактът, че разпоредбите са обявени за нищожни, не означава автоматично, че разрешенията за отделните вятърни паркове са поставени под въпрос", обясни още Госман. В случай на бъдещи екологични разрешения за ветрогенератори префектът, т.е. представителят на френската държава на местно ниво, ще изчака новата версия на постановлението.

Решението не засяга и действащите централи: "Нито един вятърен парк не трябва да намали скоростта си в резултат на това решение на Държавния съвет, то е просто поправка на националното законодателство", каза адвокатът. 

Няма вариант да се получи вакуум в разпоредбите за измерване на шума в периода докато ресорното министерство не поправи процедурния пропуск. "Сега, след като последният протокол е отменен, се прилага старото постановление от 26 август 2011 г.“, обясни френската телевизия TF1 в репортаж, посветен на дезинформацията по темата. "Противно на това, което казват асоциациите, не съществува дупка в закона", каза водещият, цитирайки Матиас Ванденбулке, стратегически директор в организацията на говорителите на възобновяемите енергийни източници France Renouvelables. "Имаме текст, който се прилага и който позволява проектите да продължат", добави той.

Според водещия на TF1 старите разпоредби поставят същите ограничения като тези от промените от 2021 г.: през деня разликата между шума в околната среда с ветрогенератори и шума в околната среда без, може да бъде пет децибела, а през нощта - три.  "Френските разпоредби са сред най-строгите, когато става въпрос за регулиране на шума от вятърни турбини", обясни още той. Световната здравна организация и френските власти препоръчват максимална стойност от 40 децибела, т.е. максималните стойности за ветрогенераторите са значително по-ниски. 

През 2023 г. ядрената енергия е съставлявала около две трети от енергийния микс във Франция, а вятърната енергия от генератори e сред водещите енергийни източници във Франция. "През 2023 г. обемът на вятърното производство значително надхвърли този на газовите електроцентрали (30,0 TWh) и понастоящем е третият по големина производствен капацитет във Франция", се казва в годишния доклад за електроенергията на Франция. 

Твърденията бяха опровергани и от българската организация за проверка на фактите фактчек.бг

През 2023 г. в България около 3,7% от електроенергията е била произведена от вятърни централи. 

AFP вече е опровергавала невярна информация по темата за околната среда тук. 

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас