Тази снимка е направена през 2017 г. и на нея не e Юлия Навална

След като критикът на Кремъл Алексей Навални почина в руски затвор през февруари, вдовицата му Юлия Навална стана мишена на дезинформация, целяща да я дискредитира. През април снимка на блондинка в гръб, облечена с предизвикателна черна рокля, беше споделена от хиляди потребители заедно с невярното твърдение на различни езици, включително и на български, че показва Навална "в траур". В други неверни публикации се твърди, че на снимката е дъщерята на Навални. В действителност тази снимка, направена през 2017 г., не показва нито Навална, нито дъщеря ѝ, а руска светска дама.

Както AFP обясни в края на февруари 2024 г., Юлия Навална стана обект на дезинформация, веднага след като заяви, че ще продължи делото на съпруга си.

"Юлия Навалная - още в траурна черна рокля", твърди невярно публикация във Facebook на български. След 9 април 2024 г. насам публикацията в социалната мрежа е споделена повече от 300 пъти, предизвиквайки обиди и унизителни коментари срещу вдовицата на руския опозиционер. Същите неверни твърдения са публикувани и на прокремълски страници като тази.

Image
Скрийншот на публикация, споделяща невярна информация. Направен на 17 април 2024 г.

Друго невярно твърдение, че на снимката е дъщерята на Навални - Даша, беше споделено на различни езици, като английски, испански или гръцки. Някои от тези страници (като pravda-en.com или pravda-de.com) са част от координирана мрежа, разпространяваща руска пропаганда в Европа и Съединените щати, според Viginum, френската правителствена агенция за борба с чуждестранната цифрова намеса (архив ).

Тази снимка се разпространява от години в интернет с различни неверни твърдения: в публикация на руски език в X от 2018 г. се казва, че това е "зам.-социален министър на Украйна". В друг пост в X от 2019 г. се твърди, че това е "социален министър". AFP не успя да открие оригинала на снимката.

С помощта на обратно търсене на изображения обаче установихме, че същата снимка е публикувана в X през декември 2018 г., с обяснението, че е показана Светлана Г. Намерихме и по-пълен вариант на кадъра.

В публикацията в X беше споделена и друга снимка, на която жената е облечена в друга рокля, но с лице към камерата. AFP качи това изображение на платформата за лицево разпознаване PimEyes и използва резултатите, за да направи още едно обратно търсене на изображения, като откри профил в руската социална мрежа VK със същото име - Светлана Г., и още един във Facebook. В някои от постовете си тя се описва като организатор на събития, председател на неправителствена организация и експерт по маркетинг и моден PR.

На една от снимките в профила на жената във VK се вижда как тя позира в черна рокля пред рекламен банер с различни марки, вероятно по време събитие. Потърсихме в профилите ѝ, като използвахме думите "Commodore" и "Hilton", които се виждат на рекламния банер. Установихме, че снимките са от събитие на 17 април 2017 г. в хотел Hilton в Санкт Петербург, който е открит няколко седмици по-рано.

Като сравнихме хората на снимките от събитието, идентифицирахме техните профили и намерихме допълнителни снимки от различни източници, потвърдихме, че снимката, споделяна с неверните твърдения, че е показва Юлия/Даша Навална след смъртта на Навални, всъщност е направена на 17 април 2017 г. и на нея се вижда светската дама Светлана Г.

Ето как успяхме да докажем това.

Насрещна проверка на публикациите от събитие в Санкт Петербург от 2017 г.

Първо, преглеждайки профилите на Светлана Г. във VK и Facebook, установихме, че тя е споделила своя снимка в същата черна рокля като тази в публикациите в социалните мрежи. Прическата и обеците ѝ са същите като тези на жената в публикациите, които проверяваме. "Вчера беше откриването на хотел "Hilton", започва публикация във Facebook от 18 април 2017 г. "Благодаря на дизайнерката Оленка Герасименко за възможността да експериментира и да придаде на тоалетите си своя светоглед", гласи още публикацията:

Image
Скрийншот от публикация във VK (вляво) и публикация с невярна информация (вдясно). Направени на 17 април 2024 г.

За да сме сигурни, че това е същата жена, тъй като не виждаме лицето ѝ на проверяваната снимка, потърсихме други снимки от същото събитие,  за да да видим по-ясно тримата на "нашата" снимка: жената с черната рокля, жена с червена рокля и мъж със син костюм, който се вижда по-добре на по-широкия вариант на кадъра, за който споменахме по-горе.

На общата снимка, публикувана през 2017 г. в профилите на руската инфлуенсърка във VK и Facebook, виждаме мъжа със синия костюм и жената с червената рокля, които се виждат на снимката от неверните публикации (архивирани тук и тук), както и Светлана Г. в дълга черна рокля:

Image
Скрийншот от публикации във VK. Направен на 17 април 2024 г. Лупата е добавена от AFP.

Мъжът със синия костюм се появява и на други снимки от същото събитие, публикувани в профила на Светлана Г във VK, заедно с нея в подобна дълга черна рокля:

Image
Скрийншот от публикации във VK. Направен на 17 април 2024 г.

За да открием допълнителни източници за събитието и присъствалите, проучихме отворените профили в социалните мрежи на хората, споменати в публикациите на Светлана Г. - като например мъжа в синия костюм.

В профила му в Instagram установихме, че той също е публикувал снимка от събитието на фона на същия банер. До него има друг мъж, когото откриваме на други снимки в профилите на Светлана Г.

Image
Скрийншот от публикации във VK и Instagram. Направен на 17 април 2024 г.

Друг човек, отбелязан в снимките на Светлана Г., е бивш футболист. На 18 април 2017 г. профил във Facebook с неговото име споделя кратък клип  с описание: "Откриване на хотел Hilton в Санкт Петербург". Видеото започва с надпис "Понеделник, в Пулково" - 17 април 2017 г. е понеделник, а Пулково е летището на Санкт Петербург, разположено на 8 минути с кола от Hilton. Виждаме Светлана Г. (на 00:43) и дамата с червената рокля от неверните публикации (в началото на клипа):

Image
Скрийншот от публикация във Facebook. Направен на 17 април 2024 г.

"Гала прием за клиенти на туристическа компания Commodore в Hilton Expoforum St-Petersburg", гласи тази публикация от април 2017 г. от туристическа агенция, споделяща снимки от събитието, на които също можем да забележим хора, видими и на снимките на Светлана Г. (архив):

Image
Скрийншот от публикации във Facebook. Направени на 17 април 2024 г.

Да обобщим - пет различни профила в различни социални мрежи показват, че снимката датира от 17 април 2017 г. и е от събитие в хотел Hilton St.Petersburg. Насрещните проверки показват, че на това събитие е присъствала светската дама Светлана Г., която е била облечена с черна дизайнерска рокля и която е жената, фигурираща в неверните публикации в социалните мрежи. На въпросната снимка не се вижда нито Юлия, нито Даша Навална.

AFP изпрати съобщение до Светлана Г. чрез WhatsApp, но към момента на публикуването не получи отговор.

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас