Това видео не показва как ирански ракети удрят Израел, а бомбардировка над Севастопол

Непосредствено след нападението на Иран над Израел, в нощта между 13 и 14 април 2024 г., в социалните мрежи беше публикуван видеоклип, който според потребителите показва как по време на иранското нападение ракети падат върху израелска територия; видеоклипът обаче вече беше известен: той беше достъпен онлайн в продължение на няколко седмици и беше записан в Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г.

"Ирански удари срещу Израел, 14 април 2024г. ",  гласи пост в Telegram канал на български,  който споделя видео на огромни експлозии над град и е видян над 1000 пъти. Подобни твърдения със същия видеоклип се появиха и във Facebook например тук, а също така и на други езици, включително на сръбски и арабски.

Image
Скрийншот на публикация, споделяща невярна информация. Направен на 19 април 2024 г.

Публикациите в социалните мрежи следват безпрецедентна иранска атака срещу Израел: на 13 април вечерта Иран изстреля над 300  ракети и безпилотни самолета към Израел. По данни на израелската армия Израел и неговите съюзници са прихванали по-голямата част от идващите снаряди. По време на нападението бяха ранени 12 души.

Иранската революционна гвардия заяви, че нападението е отговор на "многобройните престъпления", които Израел е извършил, включително смъртоносния удар с дрон по консулството на Иран в Дамаск на 1 април.

 

Началникът на израелските въоръжени сили генерал-лейтенант Херци Халев заяви, че Израел ще отговори. "Това изстрелване на толкова много (ирански) ракети, крилати ракети и безпилотни летателни апарати към територията на Държавата Израел ще получи отговор", заяви Херци Халеви на 15 април, дори след като световните лидери, опасяващи се от по-широк регионален конфликт, призоваха за сдържаност.

На 19 април иранскит държавни медии съобщиха за експлозии в централната провинция Исфахан, докато американски медии цитираха официални лица, според които Израел е нанесъл ответни удари срещу своя протвиник, както обобщи AFP тук.

Какво всъщност показва видеото в публикациите в социалните мрежи?

Но кога видеото, за което се твърди, че показва нападението на Иран срещу Израел, се появява за първи път в интернет? Обратното търсене на видеоклипове с помощта на InVid ни позволи да открием множество различни версии, разпространени още на 23 март 2024 г. Това вече е доказателство, че кадрите няма как да показват иранското нападение от 13 април.

Няколко медии, сред които радио "Свободна Европа", "Евромайдан" и британският вестник The Telegraph, както и украинските телевизионни канали " 24 канал" и " Телеканал НТА", споделят видеото или стопкадри заедно с информация за украинският ракетен удар по Севастопол от 23 март 2024 г. Градът е част от Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г. Както съобщи AFP, Украйна обяви, че е ударила два руски кораба и редица инфраструктурни обекти тази нощ.

Видеоклипът не може да бъде открит в Google преди 23 март 2024 г., което е още една улика, че вероятно показва ракетната атака по Севастопол. Друга улика е, че в него се чуват хора, които говорят на руски език и казват "в центъра, падна в центъра !".

Още едно потвърждение, че видеото показва Севастопол

AFP успя да определи местоположението на видеото, потвърждавайки, че то наистина показва Севастопол.

Използвайки търсене по ключови думи в Google, открихме статия в "Украинска правда", в която се съобщава за обстрел на Севастопол на 23 март 2024 г. Статията споделяше публикация от местния канал в Telegram, "Crimeanwind", споделящ същото видео.

В друг пост на същия канал в Telegram е качен скрийншот показващ Севастопол и вероятно местата, от които са направени три различни видеоклипа на атаката. AFP провери трите видеа и едно от тях, публикувано в украинския канал "Тарас Григорович повідомляє" на 23 март, съвпада с това от неверните публикации. 

За да потвърдим местоположението на видеото, прегледахме кварталите, разположени на юг от центъра на града, тъй като в един момент гласовете зад кадър коментират, че едно от попаденията е в центъра. 

Сравнявайки по-характерните сгради, които се виждат на кадрите в тъмното, с наличните (Panorama) кадри от Street View в руската търсачка Yandex, AFP откри няколко съвпадения. Те потвърждават, че кадрите показват рапзоложеният в Крим Севастопол.

Например на 00:06 от видеото в Telegram канала "Crimeanwind" се забелязва специфична сграда вдясно - тя има правоъгълна кула на върха и три малки елемента, подобни на кули. Същите елементи могат да бъдат открити в сграда на ъгъла на улиците "Куликово поле"/"Генерал Островская" и да се видят по-ясно на панорамата на Yandex.

Image
Сравнение между видеото от Telegram (вляво) и изгледа на улицата на Севастопол в Yandex (вдясно)

На 00:22 на видеоклипа на Telegram все още виждаме конкретната сграда вдясно, но вляво има нещо, което прилича на паркинг, и голяма улица с улични лампи:

Image
Сравнение на стопкадър от видеото от Telegram (вляво) и Google maps (вдясно).

След 00:23 камерата се завърта рязко надясно. Тук можем да забележим характерни сгради, чиито елементи (климатици на фасадата, специфичен архитектурен елемент, приличащ на кула и рапзоложе на покрива и т.н.) съвпадат с изображенията на Севастопол в Яндекс

Image
Сравнение на стопкадър от видеото от Telegram (вляво) и изгледа на улицата на Севастопол в Yandex (вдясно)

Накрая нека разгледаме подробно високата сграда. Тук отново можем да забележим съвпадащи елементи - стълбища, малка жълта сграда, паркомясто, същия брой етажи, а също и тревната площ на тротоара:

Image
Сравнение на стопкадър от видеото от Telegram (вляво) и изгледа на улицата на Севастопол в Yandex (вдясно)

Всички тези данни потвърждават още веднъж, че видеото наистина е заснето в Севастопол, Крим. 

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас