Tова e видео от разрушаването на сгради в Китай, а не от земетресението в Тайван

  • Публикувано на 10 април 2024 г. в 17:02
  • Време за четене: 3 минути
  • От: Natalie WADE, AFP САЩ
  • Превод и адаптация: Rossen BOSSEV
Кадри, показващи контролирано разрушаване на високи сгради в Китай през 2021 г, бяха споделени с неверни твърдения на различни езици, включително и на български, че са от земетресението, разтърсило Тайван на 3 април 2024 г. Най-малко 16 души загинаха, а повече от 1140 бяха ранени при това земетресение с магнитуд 7.4, най-силното на острова за последния четвърт век. Видеото от неверните публикации е заснето три години по-рано в Китай.

"В резултат от земетресението в Тайван се срути цял недостроен квартал от "новото строителство", гласи публикация във Facebook от 3 април 2024 г.

Постът споделя видео от недостъпен вече TikTok пост, което показва как няколко високи жилищни сгради се срутват едновременно.

Сходни публикации се споделят на други езици като английски и китайски.

При земетресението с магнитуд 7,4, най-силното на острова от 25 години насам, загинаха най-малко 16 души, а повече от 1140 са ранени, съобщи AFP.

Сградата "Уран", намираща се в Хуалиен, градът, който е най-близо до епицентъра на земетресението, е сред онези, които ще бъдат съборени, тъй като са несигурно наклонени (архив).

Но видеото в социалните мрежи не показва сцени от Тайван. В него е заснето събарянето на група от сгради в Китай.

Image
Скрийншот на публикация, споделяща невярна информация. Направен на 10 април 2024 г.

AFP извърши обратно търсене на ключови кадри от кадрите и откри подобно видео, споделено онлайн, от 2021 г. (архив). Въпреки че са заснети от различен ъгъл, и в двата клипа се виждат идентични сгради, градина на покрива и тенис корт.

Ето общите елементи, оградени от AFP.

Image
Сркийншот на публикация от социална мрежа. Детайлите са оградени от AFP. Направени на 5 април 2024 г.
Image
Сркийншот от YouTube с оградени от AFP детайли, направен на 5 април 2024 г.

При търсенето открихме и други клипове, показващи събарянето, включително видеоклип, публикуван от USA Today, в който  се виждат същите сгради от различен ъгъл (архивиран тук).

"15 сгради, стоящи една до друга от седем години, бяха съборени в Китай. Те бяха изоставени и увредени от дъжда", гласи заглавието на USA Today.

На видеото се наблюдават постройки,  видими на фона на клипа, разпространен онлайн, но под различен ъгъл.

Image
Скрийншот на публикация в социалните мрежи. Детайлите са оградени от AFP. Направен на 5 април 2024 г.
Image
Екранна снимка от YouTube с подчертани от AFP елементи, направена на 5 април 2024 г.

Според публикация на Vice високите сгради са били разрушени на 27 август 2021 г. в Кунмин, Южен Китай (архив).

А китайската държавна медия Global Times заяви, че 15-те високи сгради, които са били построени за жилищни нужди, са били недовършени(архив).

По-рано AFP опроверга публикации, невярно свързващи същото видео със земетресение през 2023 г. в Турция и Сирия и със земетресението в Япония през 2024 г. Други клипове от събарянето на сградите също са били споделяни заедно с неверните твърдения, че показват кадри от израелските бомбардировки в Газа.

Повече проверки на фактите от AFP за земетресението в Тайван можете да намерите тук.

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас