Манипулирана снимка на Джо Байдън и Володимир Зеленски се споделя онлайн

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Във връзка с посещението на Володимир Зеленски във Вашингтон на 21 декември 2022 г. потребители на социалните мрежи споделиха манипулирано изображение, на което президентът на САЩ Джо Байдън е поставил ръката си върху задните части на украинския лидер. Снимката обаче е дигитално манипулирана; оригиналната снимка и други кадри от посещението показват ръката на Байдън върху гърба на Зеленски, а говорител на Белия дом потвърди, че версията, разпространена онлайн, е "подправена".

"Байдън не скри радостта си от срещата със Зеленски", гласи надписът на колаж от двете снимки, публикуван във Facebook. На горната снимка се виждат лицата на американския президент и украинския му колега, а на другата двамата са застанали в гръб, като ръката на Байдън е поставена върху задните части на Зеленски.

Повечето потребители приемат, че втората снимка е истинска, и правят обидни хомофобски шеги.

Втората снимка е широко споделена в платформи като Twitter, Telegram и Instagram на множество езици и държави, включително Англия, Канада, Австралия и Индия.

Скрийншот на публикация, споделяща манипулирана снимка. Направен на 26 декември 2022 г.

Посещението в Белия дом беше първото за Зеленски, след инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г., дала началото на продължаваща месеци офанзива, която доведе до смъртта на хиляди хора и влоши световната икономика. Зеленски направи обръщение към американския конгрес, а Байдън обеща, че разкъсваната от войната страна "никога няма да остане сама" срещу руската агресия.

Снимката на двамата лидери обаче е дигитално манипулирана.

AFP прегледа снимки, видеоклипове и публикации в социалните мрежи от пътуването на Зеленски и потвърди, че Джил Байдън е публикувала оригиналната снимка във Facebook и Twitter на 21 декември. На нея президентът на САЩ и съпругата му са с по една ръка на гърба на Зеленски, докато тримата гледат Вашингтонския монумент.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Шон Савет потвърди в имейл до AFP, че снимката, публикувана от Джил Байдън, е оригиналната, а тази, която се разпространява на други места в интернет, е "фотошоп, подправено изображение".

При по-внимателен поглед към променената версия се вижда, че върхът на палеца на Джо Байдън, който в оригинала е под малкия пръст на съпругата му - е леко отрязан, вероятно по време на процеса на редактиране.

Екранна снимка от страницата на Джил Байдън в Twitter на 23 декември 2022 г. Детайлът е ограден в зелено от AFP
Екранна снимка на манипулираното изображение, направено на 23 декември 2022 г. Детайлът е ограден от AFP.

 

 

Кадри и снимки на АFP от събитието показват, че президентът на САЩ никога не е опипвал Зеленски.

Президентът на САЩ Джо Байдън и първата дама Джил Байдън посрещат президента на Украйна Володимир Зеленски в Белия дом във Вашингтон на 21 декември 2022 г. ( AFP / Olivier DOULIERY)
Президентът на САЩ Джо Байдън и първата дама Джил Байдън посрещат президента на Украйна Володимир Зеленски ( AFP / Brendan SMIALOWSKI)

 

 

По време на президентската кампания през 2020 г. Байдън привлече обществено внимание заради практиката да скъсява физическата дистанцията, а някои жени коментираха публично, че докосването му по време на събития ги е накарало да се почувстват неудобно. Имаше и обвинение в сексуално посегателство, което Байдън отрече.

Твърденията за Зеленски стъпват на необоснованите внушения, подхранвани понякога и от бившия президент Доналд Тръмп и поддръжници на конспиративната теория QAnon - че Байдън редовно злоупотребява с жени и деца.

AFP вече опроверга твърденията за Байдън (тук или тук) и Зеленски(тук или тук).

Превод и адаптация
украинско-руски конфликт американска политика