Това видео показва как Нанси Пелоси е ескортирана от служители по сигурността, а не как е арестувана

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Видеоклип на председателката на Долната камара на американския Конгрес Нанси Пелоси, която е изведена от дома си от служители по сигурността два дни след нападението с чук срещу съпруга ѝ през октомври 2022 г., е разпространен на няколко езика с невярното твърдение, че на него се показва как тя е арестувана. Агенция Франс-Прес (AFP) откри оригиналния клип, който е излъчен няколко дни преди фалшивите публикации; говорител на екипа на Пелоси също отрече тя да е била арестувана.

На 28 октомври 2022 г. Пол Пелоси е нападнат в семейния дом в Сан Франциско от мъж с чук, който иска да се срещне с председателката на парламента. Той е хоспитализиран заради счупен череп и е изписан на 4 ноември.

В неверните публикации се споделя видеоклип, в който няколко души вървят с жена, която прилича на Нанси Пелоси, към автомобил. "Арестът на Нанси Пелоси в дома ѝ в Калифорния вчера, петък, 4 ноември...", гласят постове като този, споделен над 390 пъти от 5 ноември насам.

Невярното твърдение започна да се разпространява дни преди междинните избори в САЩ на 8 ноември 2022 г.

Скрийншот от публикация във Facebook. Направен на 9 ноември 2022 г.

Съдържанието се споделя още на английски и испански. Във видеото се чува на английски: "Г-жо Пелоси, как е съпругът ви?"

Видео на NBC

Видеоклипът в неверните твърдения носи логото на NBC Bay Area.

NBC Bay Area е телевизионен канал, който излъчва програмите на NBC в района на залива на Сан Франциско.

При обратно търсене на един от кадрите от видеото в Google открихме оригиналното видео, публикувано от американският канал NBC. Видеоклипът е от 30 октомври 2022 г., два дни след нападението срещу Пол Пелоси в дома му.

Видеоклипът на NBC е озаглавен: "Нанси Пелоси напуска дома си в Сан Франциско", а описанието му гласи: "Вижда се как председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси напуска дома си в Сан Франциско в неделя. Съпругът ѝ Пол Пелоси все още се възстановява след нападение в дома им".

Същият ден, според статия на Fox News, Пелоси е била видяна в болницата в Сан Франциско да посещава съпруга си. В материала се твърди, че тя е била във Вашингтон на 28 октомври, а че през уикенда се е преместила в Калифорния.

На 7 ноември 2022 г. Пелоси даде интервю за CNN , в което разказа за нападението над съпруга ѝ.

Потърсен за коментар от AFP , говорителят на Нанси Пелоси Дрю Хамил заяви, че интерпретацията на кадрите е "невярна" и че видеото показва председателката "ескортирана от охраната си".

Пелоси е чест обект на дезинформация, оборвана от AFP на английски например тук и тук.

Превод и адаптация
американска политика