Ако въведете ПИН кода си на обратно, банкоматът няма да уведоми полицията

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Невярна информация, че ако потребител в опасност въведе PIN кода си на банкомат на обратно, то това ще уведоми полицията, се споделя от десетилетие на различни езици, включително и български. В края на октомври 2022 г. отново се появиха подобни публикации, които бяха споделени от хиляди служители. Въпреки че такъв софтуер съществува и е патентован, той никога не е бил приет от банките и не се ползва от банкоматите в България.

"Имате ли представа какво се случва ако въведете ПИН кода си на обратно? Това може да Ви спаси, трябва да го знаете!", гласи заглавието на публикация от края на октомври 2022 г. Тя е споделена над 1000 пъти във Facebook.

Според статията при въвеждане на кода на обратно "банкоматът ще извади парите, но това автоматично ще бъде разпознато като призив за помощ и ще алармира полицията, без знанието на крадеца".

Същите твърдения са споделени в края на октомври и в други сайтове, например тук. Но те циркулират в интернет на български от поне 2015 година, а също така и на други езици като френски и английски.

Въпреки, че софтуер, предлагащ подобна функционалност е бил патентован, той не се използва, включително и в България.

"Тези твърдения не отговарят на истината", отговориха на запитването на AFP от пресцентъра на Главна дирекция "Национална полиция" към МВР на 9 ноември 2022 г.

"Това е абсурд. Нито някога е имало, нито в момента има банкомати с подобна функционалност", коментира пред AFP Калин Георгиев, главен секретар на МВР (2009-2013) и настоящ директор "Сигурност" в Българо-американската кредитна банка (БАКБ).

Скрийншот на публикация, споделяща невярна информация. Направен на 8 ноември 2022 г.

И ако в момента банкоматите не използват технологията, описана в неверните публикации, такъв софтуер съществува. През 1998 г. изобретателят от Илинойс Джоузеф Зингър патентова технология, която позволява "клиентите да предупреждават полицията, че се извършва престъпление, без да предупреждават престъпника".

В патента е обяснена цялата концепция за т.нар. PDN (Personal Distress Number, персонален код за бедствие):

Скрийншот, направен на 9 ноември 2022 г., на описанието на софтуерния патент SafetyPIN

Въпреки това банковата индустрия така и не възприема системата и Зингер никога не успява да се възползва от изобретението си, както се посочва в тази статия във Forbes от 2004 г.

"Въпреки че съществува патент, свързан с подобна технология, нито ATMIA (Асоциацията на индустрията за банкомати), нито ASA (Асоциацията за сигурност на банкоматите) знаят за някакви реализации в САЩ или където и да било другаде по света", коментира Дейвид Н. Тенте, изпълнителен директор за САЩ, Канада и Северна и Южна Америка на ATMIA - световната браншова организация на производителите на банкомати, в имейл получен на 2 ноември 2022 г.

Тенте обясни още, че това е "градска легенда" в САЩ като само тази година е трябвало да я опровергава три пъти.

"Проблемите, които биха съпътствали такова прилагане, са безброй. Подобно устройство вероятно би изложило потребителя на банкомат на по-голям, а не на по-малък риск. Какво да правят потребителите, чиито ПИН кодове са едни и същи отзад напред? Ще има много съдебни искове. Кой ще поеме огромните разходи по внедряването и поддръжката на такава система?", добави още той.