На това видео се вижда шествие на футболни запалянковци през 2019, а не протест срещу локдауна в Австрия

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Видеоклип, споделен стотици хиляди пъти в социалните мрежи с твърдението на няколко езика, че показва протестиращи срещу локдауна, въвден за неваксинираните, в Австрия. Твърдението е невярно: макар да е истина, че тази безпрецедентна за Европейския съюз мярка накара австрийците да излязат на протест, заснетото във видеото събитие е от шествие на футболни запалянковци по улиците на Грац през 2019 г. преди мач, а не от протест срещу локдауна, наложен в средата на ноември 2021 г.

На 15 ноември Австрия стана първата страна в Европейския съюз, която наложи локдаун за тези, които не са вакиснирани или не са прекарали Covid-19. Решението дойде в контекста на постоянно растящите случаи в Европа

На 19 ноември правителството обяви пълен локдаун за всички, считано от 22 ноември.

Тази мярка, която има за цел да ограничи рязкото увеличаване на броя на новите случаи в държавата с близо 8,9 милиона жители, обаче се приема трудно от част от обществото. В социалните мрежи в страната и в чужбина се надигнаха гласове срещу "здравната диктатура".

В България, също започна подобен дебат, след като на 19 октомври здравният сертификат стана задължителен за влизане в ресторанти и търговски центрове. Във Facebook беше публикуван видеоклип, показващ тълпа от хора, които демонстрират, заедно с твърдението, че протестите в Австрия продължават след налагането на локаут на неваксинираните.

Видеоклипът беше споделен на български език заедно с твърдението, че показва протест срещу блокирането в Австрия. От 17 ноември 2021 г. насам публикацията е споделена 800 пъти:

Screenshot of post on Facebook, sharing false information, taken on 18 November 2021

Видеото е популярно и във Франция, където "здравният пропуск" беше въведен през юли.

"Австрийци след обявяването на локдауна за неваксинираните. Не на апартейда. Австрия от вчера не е Австрия от днес! Поздравления, бъдете непоклатими и не се отказвайте!", написа потребител в профила си в Twitter.

Видеото може да бъде намерено и тук, тук и тук. То беше споделено в Twitter на италиански, хърватски, босненски и английски език.

Тези публикации обаче са неверни. Те показват видео, заснето през 2019 г. (тук и тук) на футболни фенове по улиците на австрийския град Грац.

Търсене във фотоархива на AFP потвърждава, че австрийският клуб Wolfsberger AC е домакин на германския клуб Borussia Mönchengladbach в мач от Лига Европа на 28 ноември 2019 г.

Скрийншот от базата данни на AFP, показващ снимка от мача, игран на 28 ноември 2019 г., направена на 18 ноември 2021 г

Снимки от шествието на футболните запалянковци из града в този ден можете да намерите тук на уебсайта на германската независима фотографска агенция IMAGO. На снимките се вижда и коледната украса, която присъства и във видеото, споделяно в интернет.

Скрийншот, направен на 18 ноември 2021 г., от страницата на IMAGO, на която виждаме снимки от 28 ноември 2019 г

Не за първи път от началото на пандемията в социалните медии се споделят подвеждащи видеоклипове или снимки, насочени срещу мерките за борба с ковидозата. През последните месеци AFP опроверга такива твърдения за Италия тук или за Франция тук.

В Австрия публикуването на този подвеждащ видеоклип е част от реакцията срещу въведения в средата на ноември локдаун за неваксинирани или непреболедували Covid-19.

След обявяването на локдауна стотици демонстранти се събраха следобед пред канцлерството, като издигнаха плакати с надпис "Не на задължителната ваксинация".

Протест във Виена срещу "задължителната ваксинация" след обявяването на мерките за ограничаване на разпространението, 14 ноември 2021 г ( APA / GEORG HOCHMUTH)

Броят на поставените ваксини наистина се увеличи в дните след това, но тъй като инфекциите продължиха да нарастват, /на 18 ноември в алпийската държава-член на ЕС, беше регистриран нов рекорд от над 15 000 нови случая/, на 19 ноември беше обявен локдаун за всички. Затварянето ще започне на 22 ноември, а ваксинацията срещу Covid-19 в Австрия ще стане задължителна от 1 февруари следващата година, заяви канцлерът Александър Шаленберг. Първоначално локдаунът ще продължи 20 дни, като след първите 10 дни ще бъде направена оценка, каза още той.

Австрия е ваксинирала около 66% от деветте си милиона жители, което е под средното за ЕС ниво от 67% и е далеч от страни като Испания (79%) или Франция (75%). Към 18 ноември 2021 г. около 24% от 6,9 млн. души от населението на България са напълно ваксинирани.

Превод и адаптация
COVID-19