Тази снимка показва техно парад в Цюрих през 2018 г., а не протест срещу зеления паспорт в Триест

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Снимка от въздуха на крайбрежен град, чиито улици са пълни с хора, има над 4 400 споделяния във Facebook от 17 октомври 2021 г. насам. В поста се твърди, че тя показва протест в Триест, при който протестиращите са блокирали пристанището и целия град. В италианския град има протести срещу задължението на всички работници да имат т.нар. зелен паспорт, което влезе в сила от петък 15 октомври. Снимката обаче е от техно парад в швейцарския град Цюрих, проведен през 2018 г. - две години преди светът да бъде обхванат от пандемията от Covid-19.

"Протестиращи блокираха пристанището и целия град. Триест, Италия", пише в този Facebook пост от 17 октомври 2021 г. Към него е качена снимка от въздуха, на която виждаме хиляди хора по улиците на крайбрежен град. Снимката, която е качена в страницата на събитието "Протест срещу ковид терора, принудителната ваксинация и "зелените паспорти"", насрочено за 20 октомври 2021 г. в София, е споделена над 4 400 пъти по данни на Facebook.

През последните дни в италианското пристанище Триест действително има протести, а пристанищните работници са го блокирали заради решението на италианското правителство да задължи работещите да имат зелен паспорт, който да удостоверява задължителна ваксинация, скорошно прекарно заболяване или негативен тест за Covid-19.

Новото изискване влезе в сила от 15 октомври 2021 г.

Но снимката, която се споделя в поста във Facebook, не е от протестите в Италия.

Скрийншот на пост във Facebook, споделящ невярна информация, направен на 18 октомври 2021 г.

Снимка от техно парад в Цюрих

Направихме обратно търсене в Google на изображението, което се споделя във Facebook. Така открихме, че то е качено на интернет страницата на парада, който се провежда в швейцарския град Цюрих. Може да го намерите в секцията "История" на страницата на събитието - ще я откриете на четвъртия ред от снимки.

Скрийншот от сайта на Стрийт парада в Цюрих, направен на 18 октомври 2021 г.

На снимката се виждат моста Quaibrücke и площада Bürkliplatz пълни с хора, както и два големи кораба. Точното местоположение на снимката може да видите на Google maps.

На страницата на стрийт парада можем да открием снимки от същото място и същото събитие, но от други години - например 1998, 1999, 2001, 2003 или 2004, както и от последното издание през 2019. След него парадът не се е провеждал заради пандемията от Covid-19.

Снимката от парада в Цюрих през 2018 г. не за пръв път става обект на дезинформация. През август 2020 г. AFP разобличи как същият кадър е представен като протест срещу анти-Covid мерките в Берлин. През октомври 2020 г. АFP публикува статия, в която показа как същата снимка се е разпространява с твърдението, че е от събитие в подкрепа на Тръмп във Флорида.

Използването на снимки от протести, които са извадени от контекст, е често срещана практика в света на дезинформацията. През юли 2021 г. Провери.AFP разобличи как снимки от празненствата в Париж след победата на финала на Световното първенство по футбол през 2018 г. са представени погрешно като протест срещу зеления паспорт. През април 2021 г. опровергахме постове във Facebook, които разпространяваха снимка от протест в румънската столица Букурещ от 2017 г., представяйки го за събитие от 2021 г.

Събитията в Триест

През септември 2021 г. италианското правителство обяви, че от 15 октомври 2021 г. т.нар. зелен паспорт става задължителен за всички работници в държавния и частния сектор. Както AFP съобщи , министър-председателят Марио Драги взе това решение в опит да предотврати по-нататъшни затваряния и да подкрепи възстановяването на Италия, която изпита 8,9-процентна рецесия през миналата година.

Новата мярка предизвика вълна от протести в цялата страна, въпреки че повечето от тях бяха малки и заявките за блокади и създаване на хаос така и не бяха осъществени.

Именно Триест, който е най-голямото пристанище в североизточната част на страната, стана арена на едни от най-мащабните демонстрации. Въпреки това дори в най-масовата от тях, която се състоя в петък 15 октомври, участваха около 6 500 души. За сравнение - според организаторите на парада в Цюрих е имало 1 млн. човекапрез 2018 г., част от които се виждат на снимката, която се споделя в интернет.

На 15 октомври работниците от пристанището започнаха стачка, въпреки че им беше предложено безплатно тестване за коронавирус. Протестите в Триест продължиха през уикенда.

На 18 октомври AFP съобщи, че стотици демонстранти са се събрали и са блокирали един от входовете на пристанището. В крайна сметка полицията е използвала водно оръдие и сълзотворен газ и е успяла да освободи входа след сблъсъци, които са продължили няколко часа.

COVID-19