Не, ваксините срещу Covid-19 не съдържат графенов оксид и паразити

  • Тази публикация е по-стара от една година.
  • Публикувано на 25 октомври 2021 г. в 10:29
  • Време за четене: 6 минути
  • От: Rossen BOSSEV, AFP България
Твърденията, че ваксините срещу Covid-19 съдържат "тайни" и опасни съставки, включително наноматериал, наречен графенов оксид, и дори паразити, са направени от лекар с противоречива репутация в турско телевизионно предаване. Кратко видео от него с български субтитри, е публикувано във Facebook на 13 октомври 2021 г. и оттогава е споделено 85 000 пъти. Твърденията на лекаря обаче са неоснователни, а изследванията, които той цитира, не са достоверни. Съставките на ваксините не са тайни, те са обявени от производителите и е доказано, че са безопасни.

"Шокиращи съставки на ваксините". Този надпис стои в горната част на видеоклип дълъг 2 мин. и 23 сек., който e публикуван във Facebook на 13 октомври и е споделен над 85 хиляди пъти оттогава. Видеото представлява откъс от турско телевизионно предаване, в което лекар обяснява, че ваксините срещу Covid-19 имат необявени съставки и цитира проучване, което твърди, че е установило различни материали, като акцентира върху един от тях - графенов оксид. За него казва, че може да причини различни усложнения и смърт.

Гостът в предаването така и не представя надеждни доказателства за твърденията си. Те вече са били опровергани от различни експерти. Съдържанието на ваксините не е тайна. Самият факт, че по света вече са приложени милиарди ваксини, показва, че те са изключително безопасни.

Видеото с български субтитри е публикувано в социалната мрежа TikTok от потребителя alion.kuty на 12 октомври 2021 г. Той има 2.1 млн. последователи, а видеото има 194 хил. гледания. Въпросният потребител системно публикува невярна информация и конспиративни теории в профила си в TikTok.

Телевизионното предаване "Gizli Dosya" ("Тайно досие") се излъчва по канал TV5, който е известен като близък до консерватината мюсюлманска група Millî Görüş. Според турския сайт за проверка на фактите Teyit, предаването "Gizli Dosya" "често е домакин на теоретици на конспирацията". Teyit вече опроверга няколко твърдения, направени от Gizli Dosya. Заслужава да се отбележи, че Gizli Dosya има повече от 1 млн. последователи във Facebook.

Телевизионното предаване, от което е взето краткото видео, е публикувано в YouTube на 6 юни 2021 г. Гостът - Серхат Фъндък, има повече от 230 хил. последователя в Twitter и Instagram, и се представя като лекар, специализирал в гръдни заболявания, алергии и проблеми със съня. Той редовно публикува съдържание, насочено срещу ваксините в профила си в Twitter.

През август 2021 г. Турската лекарска асоциация (TTB) подаде сигнал до турския медиен регулатор RTÜK (може да видите PDF), че трима турски лекари, сред които и Серхат Фъндък, разпространяват информация за ваксините, лишена от всякаква "рационална и "научна основа", като поставят "общественото здраве в опасност". Журналистите по проверка на фактите от Teyit вече са разобличавали неверни твърдения на Серхат Фъндък.

Image
Скрийншот във Facebook, споделящ видеото с невярна информация, направен на 22 октомври 2021 г.

Ненаучни изследвания

В интервюто Фъндък казва, че "нито една от ваксините не представя пълното съдържание" , но "специалисти" са проучили "всичките съставки на тези ваксини" и имат шокиращи снимки. "Вижте, non disclosed ingredients, т.е. неразкрито съдържание", казва Фъндък и след това започва да изброява 16 различни "вещества", като алуминий, въглерод, хлор и мед, като показва снимки на някои от "находките".

Провери.AFP намери една от снимките и описанието, което Фъндък дава в този "доклад", който съдържа и други "находки", които турският лекар споменава. В този доклад се цитира американският натуропат Робърт О. Йънг, който е изтърпявал присъда в затвора, след като е осъден за това, че е практикувал без разрешение. Йънг е известен с това, че разпространява невярна информация. Неговите твърдения за ваксините срещу Covid-19 вече бяха опровергани от AFP на английски език.

Изпратихме въпросният доклад с молба за коментар до доцент Мария Николова, директор на Лабораторията за сканираща електронна микроскопия към Русенския университет.

В имейл до AFP от 19 октомври 2021 г. тя отговори, че "изследването" не се доближава до стандартите за научни публикации.

"Несериозно е да се коментират "изследвания" от този вид", каза тя, защото те не са публикувани според научните стандарти и "липсва автор или авторски колектив, който да застане с лицето си зад представените проучвания". "Снимките и резултатите могат да са копирани от интернет и така да е сглобено нещо като „проучване“ с подвеждащи резултати.", заключи още тя.

Ваксините срещу Covid-19 не съдържат графенов оксид

В интервюто си Фъндък акцентира върху една конкретна тайна съставка на ваксината - графенов оксид, която често е обект на дезинформация. Провери.AFP вече обясни какво представлява този материал и опроверга твърденията, че ваксините срещу Covid-19 го съдържат.

Естер Васкес, здравен експерт и специалист по безопасността на графена, който работи с изследователската група Graphene Flagship на Европейската комисия, заяви за AFP още на 13 юли 2021 г., че микрскопията, методът, който докладът на Йънг твърди, че използва - "не е подходящ метод за изследване на наличието на графен или графенов оксид".

Веществото, което все още се изследва за възможно приложение в медицината, не сред съставките на нито една ваксина, продавана на пазара, заяви пред AFP през юли 2021 г. и д-р Парк Джонг-бо, изследовател в Biographene , компания, която разработва лекарства на основата на графен.

Ваксините срещу Covid-19 не съдържат паразити

Друго твърдение на турския лекар е, че ваксините съдържат паразит, наречен Trypanosoma cruzi . То също е невярно.

На 8 октомври 2021 г. нашите колеги от Sprawdzam, отделът за проверка на факти на AFP в Полша, опровергаха това твърдение. Цитирани експерти подчертаха, че Trypanosoma cruzi, който причинява болестта на Чагас, просто няма как да оцелее във ваксина.

"За да оцелее, Trypanosoma cruzi се нуждае от преносител, а в случая това е насекомото винчука (Triatoma infestans, известно още като крилата дървеница. Trypanosoma cruzi се нуждае от този гостоприемник, за да оцелее, не е възможно да оцелее във ваксина", казва чилийският лекар Игнасио Силва пред AFP на 7 октомври 2021 г.

В края на видеото Фъндък сподемнава, че ваксините с мРНК "влизат в ДНК", което също е невярно. "Ваксините не влизат в ядрото на клетката, където се съхранява човешката ДНК ", обяснява официалният информационен портал за коронавируса. AFP е обяснила защо в този текст на английски език.

Какви са съставките на ваксината Comirnaty?

Серхат Фъндък твърди още, че ваксините съдържат редица метали, като алуминий, мед, желязо или титан. Съставките на ваксината обаче не са тайна. Тези на Pfizer-BioNTech,Moderna, AstraZeneca и Janssen са публикувани от здравните регулатори.

Листовката на ваксината на Pfizer-Biontech Covid-19 Comirnaty може да бъде намерена на български език на интернет страницата на Българската агенция по лекарствата. На страница 34 можем да намерим списъка на нейните съставки - който не включва никакви метали или други вещества, споменати в клипа.

Image
Скрийншот, направен на 21 октомври 2021 г., на стр. 34 от Листовка и кратка характеристика на продукта Comirnaty, където се намира секцията "Какво съдържа Comirnaty".

И въпреки твърденията на Серхат Фъндък, че "тайните" съставки във ваксините срещу Covid-19 са опасни за здравето, безопасността на ваксините е доказана от приложението им в реална среда.

Както е обяснено в секцията "Въпроси и отговори" на информационния уебсайт за коронавируса, ваксините "отговарят на всички изисквания за качество, безопасност и ефикасност, като другите лекарства." и че "повече от 2,7 милиарда души вече са били имунизирани".

Установено е, че нежеланите странични ефекти са редки, както е обяснено от Българския червен кръст тук.

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас